Studiu: Vitamina D poate avea efecte benefice asupra psoriazisului

Studiu: Vitamina D poate avea efecte benefice asupra psoriazisului
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 04.06.2020

Una dintre cele mai greu de ținut sub control afecțiuni, psoriazisul afectează conform specialiștilor crica 2% din populația globului. Ceea ce contribuie însă la gravitatea fenomenului este faptul că, cel mai adesea, psoriazisul e pe viață, iar simptomele sale sunt doar ușurate, nu dispar pentru totdeauna.

Din fericire, o rază de speranță apare din partea oamenilor de știință. În urma unui studiu desfășurat, s-a ajuns la concluzia că vitamina D poate avea efecte benefice asupra stării de sănătate a pacienților cu psoriazis. Vezi ce altceva ne-a mai transmis studiul în rândurile de mai jos!

Ce este psoriazisul și care sunt cauzele sale?

O boală inflamatorie cronică, psoriazisul afectează în general persoanele care prezintă o anumită dispoziție genetică.

femeie cu psoriazis

Specialiștii nu au identificat cu claritate care sunt factorii determinanți ai acestei afecțiuni. Se știe că psoriazisul este o reacție a sistemului imunitar, dar nu se cunosc exact motivele ce îl cauzează.

Ceea ce știm totuși este că manifestările pot fi exacerbate de următoarele cauze:

  • un anumit traumatism;
  • infecții;
  • stres;
  • unele medicamente;
  • vremea, mai ales temperaturile scăzute;
  • fumatul;
  • consumul de alcool.

Care sunt simptomele psoriazisului?

O afecțiune care nu are cum să treacă nedetectată, psoriazisul va ajunge să îți afecteze întreaga viață, atunci când manifestările sunt ieșite de sub control.

Iată care sunt principalele simptome ale bolii:

  • prezența unor plăci cutanate de culoare roșie;
  • descuamarea acută a pielii;
  • piele extrem de uscată care prezintă prurit sau sângerări;
  • senzație de mâncărime sau usturime;
  • articulații dureroase, imobile sau umflate.

Vitamina D poate aduce îmbunătățiri în cazul psoriazisului?

Un aspect caracteristic psoriazisului este acela că boala se manifestă de multe ori ciclic, în anumite perioade ale anului. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să își pună următoarea întrebare: și dacă psoriazisul are legătură cu producția de vitamina D?

Ideea a parvenit în urma observării cazurilor acute de psoriazis, ce par a fi influențate de vremea de afară. Astfel, în timp ce boala se agravează pe vremea rece, manifestările sale sunt mai blânde vara, când crește sinteza naturală de vitamina D în urma expunerii la soare.

Studiul care a pus în lumină aceste informații a fost publicat în 2018 în Journal of Dermatological Treatment și i-a avut drept coordonatori pe cercetătorii de la  Massey University. Cercetarea s-a axat pe 101 participanți care sufereau de diverse tipuri de psoriazis, de la formele ușoare la cele severe.

Ce s-a constatat? Că pacienții cărora li se administraseră suplimente cu vitamina D prezentau o ușurare a simptomelor de psoriazis, prin comparație cu grupul placebo. Cu toate acestea, nu toți participanții la studiu au beneficiat de aceste efecte pozitive ale vitaminei soarelui, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să declare că mai sunt necesare analize ulterioare.

Vitoral D Adulți, salvarea bolnavilor de psoriazis?

Deși vitamina D nu a prezentat efecte benefice asupra tuturor bolnavilor de psoriazis, nu putem contesta că e mai mult decât utilă organismului. Indiferent dacă țintești sau nu cu ajutorul ei tulburătoarele simptome ale bolii inflamatorii cronice, un supliment cu vitamina D e mai mult decât necesar, date fiind carențele acestui nutrient în societatea actuală.

Soluția? Vitoral D Spray Oral pentru Adulți, cu gust de mentă și xylithol. Destinat administrării orale, spray-ul conține o combinație de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2, care facilitează absorbția calciului, menține sănătatea oaselor și a dinților și contribuie la coagularea normală a sângelui. De asemenea, pornind de la rezultatele studiului, Vitoral D Adulți poate alina și simptomele de psoriazis. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)

Ne găsești pe