Te mănâncă pielea seara? Află cauzele posibile

Te mănâncă pielea seara? Află cauzele posibile

Sorina Corneanu

Toata lumea se confruntă, măcar o dată în viață, cu mâncărimi ale pielii. Însă atunci când acestea nu sunt trecătoare și persistă, ar trebui să programezi o vizită la medic. Mâncărimea pielii pe timpul serii, numită prurit nocturn, poate tulbura somnul, ducând astfel la scăderea energiei și a performanței la locul de muncă

Cauzele mâncărimilor pielii în cursul nopții sunt diverse, unele minore, altele mai grave. Află mai jos care sunt acestea și ce remedii te pot ajuta!

mancarime de piele

Cauze ale mâncărimilor pielii seara

Una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimilor pielii, dar care nu trebui să te îngrijoreze, este ricmul circadian. În timpul nopții, pielea pierde în mod natural mai multă apă, astfel că pot apărea mâncărimi. De asemenea, când dormim, producția de corticosteroizi - hormoni care reduc inflamația - încetinește, aceasta fiind o altă cauză a apariţiei mâncărimilor pielii.

Pielea uscată este şi ea un posibil factor declanşator al mâncărimilor nocturne. Duşurile călduţe şi produsele naturale, pe bază de aloe şi vitamina E, te pot ajuta să hidratezi corespunzător pielea şi să eviţi neplăcerile cauzate de mâncărime, precum şi complicaţiile mâncărimilor pielii pe termen îndelungat: iritaţii, urme de zgârieturi.  

Dacă mâncărimea pielii nu are cauze naturale, iar simptomele se agravează, discută urgent cu medicul. În unele cazuri poate fi vorba de boli mai grave, cum ar fi cancerul sau schizofrenia.

Ce boli ascunde mancarimea de piele

Pe lângă cauzele naturale ale mâncărimii pielii pe timpul serii, există şi o serie de afecţiuni care pot determina acest simptom neplăcut, cum ar fi:

  • afecțiuni hepatice sau renale
  • anemie prin deficit de fier
  • probleme tiroidiene
  • depresie
  • stres
  • leucemie
  • reacţii alergice la diferite produse de îngrijire
  • dermatită atopică
  • transpiraţie excesivă

Vezi ce remedii ai la îndemână împotriva mâncărimilor pielii!

Tratament pentru mâncărimea pielii pe timpul nopţii

Pentru a ameliora mâncărimile pielii, discută cu medicul şi găsiţi împreună cea mai bună variantă de tratament. Nu este indicat sa experimentezi medicamente „după ureche”. Totodată, cremele cu steroizi opresc mâncărimea, iar în caz de depresie, antidepresivele au un efect antimâncărime și sedativ, contribuind la calmarea simptomelor. 

Iată și alte tratamente care te pot scăpa de mâncărimile pielii seara:

Suplimente cu melatonină - le poţi achiziţiona de la farmacie, fără prescripţie medicală. Melatonina ajută la inducerea somnului și îndepărtează senzația de mâncărime a pielii. 

Yoga - dacă stresul, anxietatea sau depresia sunt cauze ale mâncărimii pielii, atunci ar trebui să încerci tehnici precum meditația sau yoga, pentru a-ţi calma mintea, dar şi corpul. Scăderea nivelului de stres ajută la echilibrarea hormonilor, care au o influență majoră asupra aspectului pielii.

Vezi o serie de exerciții yoga pentru acasă!

Comprese reci - aplicarea de comprese umede, cât mai reci, ajută la calmarea rapidă a mâncărimilor pielii. De ajutor sunt și băile cu bicarbonat de sodiu, umidificatoarele de cameră și folosirea unor produse de îngrijire naturale.

Unguent pentru mâncărimea de piele - Puteți să încercati un produs pe baza de plante precum gelul de aloe vera sau mentolul de răcire pentru mâncărimi simple. În cazul în care mâncărimea nu se diminuează după 1-2 utilizări este necesar să luați legătura cu un medic.

Soluții pentru mâncărimea pielii: Ce să nu faci

În cazul în care ai mâncărimi severe ale pielii pe timpul nopţii, există câteva contraindicaţii de care ar fi bine să ţii cont:

  1. Evită materialele sintetice. Poartă pijamale moi, din materiale cât mai naturale. Bumbacul și mătasea sunt excelente în astfel de cazuri!
  2. Asigură-te că menţii o temperatură echilibrată în cameră. Încăperile neaerisite sau cu temperaturi foarte crescute pot face pielea să devină şi mai iritată.
  3. Evită consumul de cofeină și alcool, mai ales înainte de culcare. Astfel de substanţe lărgesc vasele de sânge și conduc la mâncărimea pielii.
  4. Evită produsele de îngrijire parfumate, deoarece îți pot irita pielea.
  5. Nu te scărpina, pentru că vei irita pielea şi mai mult, iar mâncărimea va deveni şi mai puternică.
  6. Fă duşuri răcoroase.

Plante medicinale pentru mancarimi

Printre cele mai des utilizate plante medicinale in cazul mancarimilor amintim de uleiul din arbore de ceai. Acesta are proprietati antiinflamatorii, dar si antibacteriene. Se aplica pe piele o data pe zi.

Ceaiul verde are si el capacitatea sa reduca inflamatia. Dupa ce se raceste il poti folosi pe zona afectata. Lasa ceaiul sa actioneze in jur de 10-15 minute, apoi clateste zona.

Ghimbirul - amesteca o lingurita de ghimbir ras cu 2 lingurite de miere si consuma amestecul fie ca atare, fie dizolvat intr-un pahar cu apa.

Când devine mâncărimea pielii o problemă medicală urgentă

Dacă mâncărimea pielii seara nu se ameliorează în cel mult două săptămâni şi apar alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate, febră nejustificată, apatie sau erupție cutanată, renunţă la tratamentele improvizate, pentru că e posibil ca stresul să nu fie cauza acestor manifestări.

În situaţia în care mâncărimea pielii are la bază boli hepatice, renale, cancerul sau alte afecțiuni grave, tratamentul trebuie stabilit de medic. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Ce fel de rochie de seara ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de rochie de seara ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (52)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.