Tot ce trebuie să știi, dacă ai cardul de sănătate expirat

Tot ce trebuie să știi, dacă ai cardul de sănătate expirat

Redactor Raluca Margean

Toate persoanele ale căror carduri de sănătate expiră în 2019 au primit anul acesta o veste bună de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Conform comunicatului de presă de pe site-ul instituției, termenul de valabilitate a cardurilor de sănătate emise înainte și după data de 31 iulie 2018 se prelungește de la 5 la 7 ani.

Conform comunicatului: ”Decizia este posibilă deoarece certificatele digitale înscrise pe cipurile cardurilor naționale de sănătate au o valabilitate de 7 ani, ceea ce va permite Platformei Informatică a Asigurărilor de Sănătate să recunoască valabilitatea cardurilor pentru un interval de încă doi ani după termenul inscripționat pe suprafața de plastic a documentelor emise anterior datei de 31 iulie 2018.” Cardurile de sănătate emise începând cu data de 1 august 2018 au deja inscripționată durata de valabilitate de șapte ani.

Așadar, dacă deții un card de sănătate expirat, poți sta liniștită pentru că mai beneficiezi de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări încă 2 ani de la termenul înscris pe card. 

Prin această decizie, Guvernul urmărește să obțină o economie de circa 270 milioane lei, sumă care ar fi fost necesară pentru tipărirea de noi carduri. Potrivit estimărilor efectuate de Ministerul Sănătății 14,2 milioane de carduri ar fi urmat să expire anul acesta, însă datorită acestei măsuri a Guvernului, suma care urma să fie cheltuită de la bugetul de stat pentru tipărirea de noi carduri va fi direcționată spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice.

Conform aceluiași comunicat, CNAS afirmă că ”va depune toate eforturile necesare tipăririi si distribuirii de noi carduri naționale de sănătate tuturor persoanelor care împlinesc vârsta de 18 ani sau care dobândesc calitatea de asigurat conform reglementărilor legale în vigoare.

Prin același act normativ se prorogă pana la 1 ianuarie 2019 termenele prevăzute la art. 74 lit. n) și art. 152 lit. l), precum și cele coroborate, din HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

Măsura a fost adoptată deoarece se impune un interval suplimentar de pregătire a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate pentru testarea și implementarea soluțiilor informatice care să asigure funcționalitatea optimă a noilor prevederi ale Contractului-cadru.”

Vă reamintim că începând cu data de 1 septembrie 2015 a fost introdus cardul de sănătate, care reprezintă unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale din sistemul public de sănătate. Cardul este destinat tuturor persoanelor asigurate cu vârsta de peste 18 ani și poate fi utilizat numai pe teritoriul României.

Informaţiile minime care sunt înscrise pe cardul naţional de asigurări sociale de sănătate sunt:

  1. numele, prenumele și codul numeric personal ale asiguratului;
  2. codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;
  3. numărul de identificare al cardului naţional;
  4. termenul de valabilitate al cardului.

Doar la solicitarea asiguratului, medicul de familie poate inscripționa pe card date medicale.

Surse foto: cnas.ro

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.