Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?

Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Redactor Raluca Margean
Duminică, 29.09.2024

În ultimii ani, dezbaterea privind siguranța și beneficiile uleiurilor de semințe a câștigat tot mai multă atenție în domeniul nutriției și al sănătății. Aceste uleiuri, extrase din diverse semințe precum floarea-soarelui, rapiță, soia sau in, au fost mult timp considerate alternative sănătoase la grăsimile saturate. Cu toate acestea, cercetări recente și opinii ale experților au ridicat semne de întrebare cu privire la potențialele efecte negative ale consumului lor regulat. În acest articol, vom explora controversa din jurul uleiurilor de semințe, analizând atât argumentele în favoarea utilizării lor, cât și preocupările legate de posibila lor toxicitate.

Cuprins

Ce sunt uleiurile din semințe

Uleiurile din semințe sunt grăsimi lichide extrase din diverse tipuri de semințe de plante. Acestea sunt obținute prin presarea sau procesarea semințelor pentru a elibera uleiul conținut în ele. Uleiurile din semințe sunt utilizate pe scară largă la gătit, dar și ca ingredient în produse alimentare procesate și în unele produse cosmetice.

Tipuri de ulei din semințe

Sticlă de ulei
Sursa foto: Pixabay.com

Uleiurile din semințe au apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1900 ca o alternativă la uleiurile parțial hidrogenate. Iată cele opt  cele mai frecvent utilizate uleiuri din semințe:

  • Ulei de rapiță
  • Ulei de porumb
  • Ulei de sâmburi de struguri
  • Ulei de soia
  • Ulei de floarea soarelui
  • Ulei de șofrănel
  • Ulei de tărâțe de orez
  • Ulei de arahide

Unele persoane cred că aceste uleiuri sunt toxice și ar trebui eliminate complet dintr-o dietă sănătoasă. Însă, specialiștii spun că marea problemă nu este conținutul uleiurilor de semințe, ci felul în care sunt folosite. Majoritatea uleiurilor din semințe sunt utilizate sub formă de alimente procesate ambalate și fast-food, care sunt cu adevărat periculoase.

5 motive să eviți uleiurile din semințe

Dacă și tu te-ai întrebat dacă aceste uleiuri sunt cu adevărat periculoase, răspunsul este undeva la mijloc. Uleiurile de semințe au un nivel ridicat de grăsimi omega-6, care au multe beneficii pentru corpul uman, inclusiv reducerea riscului cardiac, reducerea nivelului de colesterol din sânge și reducerea riscului de cancer. Însă, în cantități prea mari, acizii omega-6 pot contribui la creșterea inflamației în corp, boli cardiovasculare, stres oxidativ, probleme metabolice și chiar cancer.

Persoană care gătește cu ulei
Sursa foto: Pexels.com

Iată, așadar, detaliate mai jos principalele motive pentru care ar trebui să fii foarte atentă la consumul de uleiuri de semințe:

1. Uleiurile din semințe sunt foarte procesate

Majoritatea uleiurilor din semințe sunt procesate înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor. Procesul de obținere a acestor uleiuri poate include rafinare, încălzire și utilizarea unor substanțe chimice pentru a extrage uleiul în cantități mari. Aceste metode pot duce la pierderea unor nutrienți și la formarea unor compuși potențial dăunători, cum ar fi grăsimile trans și radicalii liberi.

2. Sunt folosite în alimente ultra-procesate

Uleiurile de semințe sunt folosite pentru a face alimente ultraprocesate - burgeri, cartofi prăjiți, mâncare fast-food și altele. Acestea sunt uneori adăugate chiar și la alimentele comercializate ca „sănătoase”, inclusiv biscuiți din cereale integrale sau produse de pâine, batoane proteice sau shake-uri, sosuri, alimente congelate și chiar ciocolată.

3. Contribuie la inflamarea corpului 

Deoarece uleiurile din semințe sunt introduse într-o varietate foarte mare de alimente din dieta omului modern, o persoană ajunge să consume prea mult omega-6, ceea ce poate perturba raportul optim cu omega-3. Acest raport ar trebui să fie de 1:1 până la 4:1, însă în dieta modernă, el poate ajunge la 20:1 sau chiar mai mult, iar acest lucru poate duce în primul rând la inflamație în organism.

Inflamația cronică este asociată cu mai multe probleme de sănătate, precum:

  • Artrită
  • Boli de inimă
  • Sindrom metabolic
  • Accident vascular cerebral
  • Diabet de tip 2

4. Provoacă stres oxidativ

Uleiurile de semințe, bogate în omega-6, sunt predispuse la oxidare, ceea ce poate duce la formarea de radicali liberi în organism.  Aceștia pot cauza daune semnificative organismului uman deoarece atacă și deteriorează componentele celulare esențiale, inclusiv ADN-ul, proteinele și membranele celulare. Consecințele includ îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, creșterea riscului de boli cronice precum cancerul și afecțiunile cardiovasculare, declanșarea și susținerea proceselor inflamatorii, precum și posibile mutații genetice.

În plus, radicalii liberi pot interfera cu funcțiile metabolice normale și pot slăbi sistemul imunitar. Deși producerea lor este un proces natural, acumularea excesivă depășește capacitatea sistemelor antioxidante ale organismului de a-i neutraliza, rezultând într-un dezechilibru dăunător pentru sănătate.

5. Pot cauza probleme de sănătate mentală

Acizii grași omega-6 și omega-3 joacă roluri cruciale în funcționarea creierului și în reglarea stării de spirit. Un echilibru adecvat între acești acizi grași este esențial pentru sănătatea mentală optimă. În schimb, un consum excesiv de omega-6 în comparație cu omega-3, poate avea consecințe nedorite, precum inflamația la nivelul creierului, care este asociată cu depresia și alte tulburări de dispoziție.

De asemenea, acest dezechilibru între omega-6 și omega-3 poate duce la:

Alterarea structurii membranelor neuronale - care afectează transmiterea semnalelor neuronale.

Neuroplasticitate redusă - un raport dezechilibrat poate reduce neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a se adapta și de a forma noi conexiuni.

Afectarea producției de neurotransmițători - Omega-3, în special DHA, este crucial pentru sinteza și funcționarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina, care reglează starea de spirit.

Stres oxidativ crescut -  Excesul de omega-6 poate crește stresul oxidativ în creier, factor implicat în dezvoltarea depresiei.

Cu ce să înlocuiești uleiurile din semințe

Specialiștii recomandă înlocuirea uleiurilor din semințe cu uleiuri mai sănătoase, precum uleiul de măsline extravirgin (pentru gătit la foc mic) și uleiul de avocado (pentru gătit la foc mare). Ambele sunt bogate în acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, în loc de omega-6 suplimentari. În plus, aceste două uleiuri nu trec prin același tip de procesare, prin urmare sunt foarte nerafinate și își păstrează nutrienții, oferind o mulțime de beneficii pentru sănătate.

În concluzie, deși uleiurile din semințe pot avea beneficii pentru sănătate, procesarea intensivă, potențialul de oxidare și dezechilibrul în raportul omega-6 față de omega-3 pot provoca o mulțime de probleme. Totuși, specialiștii nu susțin eliminarea acestora din alimentație, ci consumul lor cu moderație și discernământ.

Vezi si
50 de alimente bogate în vitamina E
50 de alimente bogate în vitamina E
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com

Surse articol: Clevelandclinic.org

Articolul urmator »
Alimente care te ajută să crești nivelul de trombocite
Alimente care te ajută să crești nivelul de trombocite
Raluca Margean | Joi, 27.03.2025
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024

Ne găsești pe