Tot ce trebuie să știi despre mastoidită: ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Tot ce trebuie să știi despre mastoidită: ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Redactor Alexa Galgau

Mastoidita este o infecție bacteriană care afectează urechea și apare adesea la copii, însă nu este exclus să afecteze și adulții. Există o variantă cronică și una acută a acestei boli, aceasta din urmă fiind foarte periculoasă și necesitând un tratament cât mai rapid. Oricine are o infecție la nivelul urechii se poate alege cu mastoidită, iar tratamentul nu este unul simplu și se întinde pe o perioadă mai lungă, uneori fiind necesară o soluție chirurgicală.

Află totul despre mastoidită și cum poate fi tratată această afecțiune neplăcută!

femeie cu durere de ureche

Totul despre mastoidită

Urechea este unul dintre cele mai complexe și sensibile organe ale corpului uman. Fiecare parte a acesteia este o componentă a unui sistem perfect de propagare a undelor sonore prin intermediul unor canale intricate. Atunci când avem o infecție a urechii, există și riscul de a face mastoidită, o infecție a osului mastoidian, compus din spații de aer care ajută la drenarea urechii mijlocii.

Atunci când celulele osului mastoidian se infectează sau se inflamează ca urmare a agravării unei otite, de pildă, apare această boală dureroasă, care nu se tratează bătând din palme. Iar atunci când este acută, ea poate să se extindă dincolo de osul mastoidian și să cauzele complicații severe. Orice infecție la nivelul capului ar trebui tratată cu maximă seriozitate, oricât de inofensivă ar părea.

Mastoidita mai poate fi cauzată și de un anumit tip de chist localizat în urechea mijlocie, care blochează drenajul normal al urechii și duce la apariția unei infecții.

Simptomele mastoiditei sunt:

  • febră, letargie și iritabilitate crescută;
  • umflarea lobului urechii;
  • înroșirea zonei din spatele urechii;
  • scurgeri neobișnuite din ureche;
  • umflarea urechii (în cazul mastoiditei acute).

Orice simptom neobișnuit la nivelul urechii trebuie investigat de un medic specialist, la un control ORL. Medicul va folosi un instrument special pentru a se uita în interiorul urechii și a vedea dacă există o infecție. Dacă medicul supectează că suferi de mastoidită, îți va recomanda analize de sânge, radiografii sau o cultură din ureche (extragerea fluidului secretat de aceasta).

În cazul unei infecții severe, ți se poate recomanda chiar și o tomografie, pentru a vedea cât de mult s-a răspândit aceasta. Riscul major al mastoiditei severe constă în favorizarea apariției meningitei, caz în care medicul ar putea recomanda o puncție lombară.

femeie cu mana la ureche

Cum se tratează mastoidita

Mastoidita cronică se tratează cu antibiotice orale, picături pentru ureche și curățări regulate la medic. Dacă aceste tratamente nu dau rezultate, e posibil să ți se recomande operația. În cazul infecțiilor acute, este adesea necesar tratamentul în spital, cu antibiotice administrate intravenos.

Operația care se face în cazul mastoiditei are ca scop eliminarea fluidului acumulat în urechea mijlocie. În cadrul acestei proceduri, se face o mică incizie în timpan pentru a scăpa de presiunea acumulată la nivelul urechii mijlocii, după care se pune un tub în aceasta, care are rolul de a ventila și de a preveni acumularea de lichid la nivelul ei. Tubul cade singur după circa 12 luni. În cele mai grave cazuri se poate apela la îndepărtarea osului mastoidian, atunci când infecția este foarte extinsă.

Lăsată netratată, mastoidita poate să ducă la pierderea auzului, la formarea unor cheaguri de sânge (care sunt cu atât mai grave pentru că sunt localizate în zona capului), la apariția meningitei sau la un abces la creier. De obicei însă, mastoidita este depistată la timp și tratată cu antibiotice, iar pacienții se recuperează complet.

Persoanele care ajung să facă operație trebuie să fie foarte atente atunci când încearcă să își mențină igiena urechii: deoarece timpanul este perforat, chiar și foarte puțin, este periculos să folosești orice tratament pentru ureche care nu a fost prescris de specialist.

Dacă știi destule informații despre mastoidită, poți evita o infecție a urechii care poate deveni foarte periculoasă dacă nu este tratată la timp!

Iată cum eviți formarea unui dop de ceară în ureche!

Articolul urmator
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.