Ce simptome ai când faci otită și cum se tratează

Ce simptome ai când faci otită și cum se tratează
Redactor Alexa Galgau
Duminică, 04.12.2016

Cuprins

Urechea este un organ de simț foarte complex, responsabil pentru percepție, auz și echilibru fizic. Atunci când apare o infecție la nivelul acesteia, simptomele pot fi destul de neplăcute, iar afecțiunea trebuie tratată înainte ca infecția să ajungă mult în interiorul urechii. Aproape orice om se confruntă cu cel puțin un tip de infecție a urechii pe parcursul vieții, însă cea mai comună este otita, care nu este foarte dureroasă la început și poate fi tratată cu ușurință.

Află tot ce trebuie să știi despre otită și simptomele ei, dar și cum te poți trata!

Otită: cauze și simptome

Otita afectează mai des copiii decât adulții, dar o poți face la orice vârstă dacă intri în contact cu anumiți agenți virali sau dacă pătrunde apă în ureche. Infecția este localizată în urechea medie (spațiul din spatele timpanului, unde oasele mărunte receptează vibrațiile sunetelor și le transmit mai departe către urechea interioară). Adesea, otita vine „la pachet” cu răceala sau cu gripa, dar și cu infecții respiratorii. Urechea medie este conectată cu sistemul respirator superior printr-un canal numit „tubul lui Eustachio”. Microbii care se dezvoltă în nas și în sinusuri pot urca până la nivelul acestui canal, ajungând în urechea medie și provocând otită. 

Otita este cea mai frecventă cauză pentru care părinții ajung cu copiii la medic, iar aproape jumătate din tratamentele cu antibiotice prescrise pentru cei mici sunt pentru această problemă. Dacă este lăsată netratată, otita poate să se agraveze și să aibă complicații, precum mastoidita, pierderea auzului, perforarea timpanului, meningita, paralizia nervilor faciali etc. 

Otita poate să fie acută sau cronică și este foarte important ca tratamentul să fie început cât mai devreme, pentru ca afecțiunea să nu se cronicizeze. Pacienții nu ar trebui să se bazeze pe leacuri băbești sau să ia singuri antibiotice, fără a se consulta cu medicul, pentru că pot ajunge să facă diverse complicații și să își înrăutățească situația. 

Simptomele otitei includ: mâncărimea și durerea în interiorul urechii, uneori putând să fie acompaniate și de pierderea parțială a auzului. Otita acută provoacă dureri ascuțite, febră și dificultăți de auz, iar adesea apare atunci când persoana în cauză suferă de laringită, rinită alergică, dureri de cap sau boli respiratorii. 

Otita apare atunci când canalul lui Eustachio este blocat, iar acest lucru poate să fie cauzat și de alergii, de expunerea la fumul de țigară, de umflarea amigdalelor sau de... înot. Persoanele care înoată frecvent au un risc crescut de a face infecții ale urechii, deoarece apa poate pătrunde adânc în ureche, cauzând inflamații. 

Există și alți factori de risc ai otitei:

  • vârsta: copiii între 6 și 36 de luni sunt cei mai predispuși la otită, mai ales pentru că tubul lui Eustache nu este încă dezvoltat complet;
  • sinuzite;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • moștenire genetică: dacă ai avut în familie multe cazuri de infecții ale urechii, ești mult mai predispusă la a face și tu o astfel de boală. 

Otita: diagnostic și tratament

Prima oară când ajungi la medic cu suspiciunea că ai otită, el te va întreba dacă ai mai avut infecții ale urechii în trecut și se va uita în urechea ta cu un otoscop, pentru a observa zonele roșii cauzate de infecție sau acumularea de lichid la nivelul acesteia. Acest lichid poate să prezinte urme de sânge sau de puroi, ceea ce arată că otita este destul de avansată. Totodată, medicul se va uita și după perforații ale timpanului.

Tratamentul pentru otită vizează atât tratarea simptomelor, cât și a cauzei, adesea prin administrarea de antibiotice, pentru că multe infecții sunt cauzate de bacterii. Totuși nu este absolut obligatoriu ca otita să fie tratată cu pastile, pentru că este foarte posibil să se vindece de la sine. Așadar, mai întâi trebuie să aștepți să vezi cum evoluează simptomele, nu să te duci la medic încă din primele momente de disconfort ușor. Pentru a scăpa de durere, poți să aplici comprese calde pe ureche, dar există multe alte metode pentru a ameliora acest simptom.

DOCUSPRAY - spray auricular, 100 ml - 57,60 Lei

Iar pentru a evita pe viitor apariția unor astfel de probleme, încearcă să păstrezi o igienă impecabilă a urechii. DOCUSPRAY, spray auricular, de la vavianpharma.ro, este o soluție ce conține nutrienți naturali marini, benefici pentru curățarea urechii, fără ca acest organ să fie traumatizat în timpul procesului.

 

Otita are câteva simptome ușor de identificat și nu reprezintă o problemă gravă decât dacă apar complicațiile mai sus menționate, după o perioadă lungă în care bacteriile s-au înmulțit în ureche. Din fericire, cazurile foarte grave sunt foarte puține la număr. 

Iată și cum să eviți formarea unui dop de ceară în ureche!

Vezi si
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Raluca Margean | Duminică, 04.12.2016
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 04.12.2016
Cum faci acasă brânză de caju
Cum faci acasă brânză de caju
Andreea Baluteanu | Duminică, 04.12.2016
Articolul urmator »
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024

Ne găsești pe