Poluarea din aer dăunează grav diabeticilor

Poluarea din aer dăunează grav diabeticilor

Redactor Alexa Galgau

Într-o lume cu tot mai multe cazuri de diabet de tip 2, adică acela dobândit pe parcursul vieții, nu putem să nu ne întrebăm care sunt factorii care cresc riscul de a face această boală nemiloasă. Este de la sine înțeles că alimentația și predispoziția genetică joacă un rol important în acest sens, dar nu sunt singurii factori care pot duce la instalarea diabetului. Un studiu recent a dezăluit, de pildă, o legătură surprinzătoare între poluarea din aer și starea persoanelor care au predispoziție la diabet sau care suferă deja de această boală.

Poluarea din aer și diabetul

Diabetul este o boală care nu are leac, dar poate fi ținută sub control pentru a amâna cât mai mult complicațiile. Dacă nu sunt luate toate măsurile necesare pentru a ține sub control glicemia, apar multe alte probleme de sănătate grave, care scurtează viețile pacienților. Mai nou, s-a descoperit încă un lucru la care trebuie să fie atenți cei care suferă de prediabet (afecțiune în care glicemia este mare și poate evolua spre diabet, dar care este reversibilă) sau diabet: aerul!

Expunerea la poluarea din aer, mai ales atunci când are loc zi de zi, crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină, hormonul care este eliberat atunci când crește glicemia în urma hrănirii. Prin urmare, persoanele care au deja o glicemie mare și sunt expuse aerului poluat pot ajunge să nu mai răspundă la fel de eficient la insulina care este eliberată în mod natural în corp și, fără să știe, pot ajunge să facă diabet de tip 2. Problema vine și din faptul că prediabetul nu are simptome specifice și nu poate fi descoperit decât la analizele de sânge, acesta fiind motivul pentru care cele de rutină trebuie făcute o dată pe an.

Oamenii de știință germani au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul Diabetes, iar concluzia este că poluarea din aer provocată de trafic este cel mai mare dușman pentru prediabetici și diabetici. Au fost analizate datele a nu mai puțin de 3.000 de persoane pentru acest studiu - toți participanții au fost intervievați și examinați fizic de un specialist. Mai mult, au fost colectate și probe de sânge, pentru a fi măsurați diferiți markeri pentru rezistența la insulină și pentru inflamații. Au mai fost examinate și nivelurile a două substanțe care au fost asociate cu rezistența la insulină.

Studiul a comparat apoi datele referitoare la concentrațiile de poluanți din aer în orașele din care proveneau participanții, iar rezultatul a fost că persoanele care aveau deja probleme cu metabolizarea glucozei sunt în mod special sensibile la calitatea aerului. În special în cazul prediabeticilor s-a constatat o creștere semnificativă a markerilor anterior menționați atunci când aceștia locuiau în orașe foarte poluate. Urmează ca oamenii de știință să facă legătura între rezistența la insulină și particulele ultrafine, însă deocamdată este cert faptul că a trăi într-un mediu foarte poluat este riscant pentru diabetici și prediabetici.

Având în vedere că Bucureștiul, de pildă, este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, începe să se remarce o nevoie tot mai mare de înțelegere a factorilor care duc la apariția diabetului de tip 2, o boală cu o incidență aflată în creștere.

Aerul poluat promovează și apariția infecțiilor de toate tipurile, în special a celor respiratorii, iar faptul că persoanele diabetice au o mai mare sensibilitate la infecții este deja cunoscut de mult timp. Totodată, aceste persoane mai suferă din cauza poluării din aer și din alt motiv: în general, vederea este prima afectată în cazul diabeticilor, iar cu cât atmosfera este mai murdară, cu atât problemele cu ochii sunt mai persistente și mai grave.

Persoanele cu diabet pot face mult mai ușor conjunctivită sau urcior și adesea au senzația de ochi obosiți și mai ales uscați, care ustură, sunt roșii și lăcrimează. Aceste neplăceri apar la ambii ochi, iar poluarea din aer complică și mai mult situația, motiv pentru care specialiștii recomandă folosirea unui spray pentru ochi care să prevină infecțiile și să reducă simptomele neplăcute: Diaclin EyeSpray.

Spray-ul conține substanțe hidratante naturale care hrănesc ochiul și completează canalul lacrimal. El se pulverizează pe pleoapele închise și apoi pătrunde în ochi datorită clipirii. Acest produs este recomandat dacă ai deja disconfort la nivelul ochilor și nu este indicat să îl folosești mai mult de 30 de zile, ci să ceri sfatul unui specialist dacă ai probleme cronice.

Așadar, am mai găsit un motiv pentru care poluarea din aer este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătate. Află și cum îți afectează ea sănătatea părului!

Descoperă cum poate fi prevenită retinopatia diabetică prin consumul de pește!

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Ce element te ghidează din umbră?
Incepe quiz
Ce element te ghidează din umbră?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.