Transpirații reci? Află ce boli poate ascunde acest simptom!

Transpirații reci? Află ce boli poate ascunde acest simptom!

Redactor Alexa Galgau

Transpirația este o metodă prin care corpul își reglează temperatura și este o reacție perfect normală a acestuia atunci când facem efort fizic, când avem febră sau când suntem expuși la temperaturi înalte. Uneori însă, transpirăm fără un motiv evident, ceea ce poate să ne stârnească îngrijorarea. Transpirațiile reci sunt un simptom foarte neplăcut și pot fi provocate de mai multe probleme de sănătate, unele dintre ele destul de serioase.

Iată posibilele cauze pentru care suferi de transpirații reci și când este cazul să te îngrijorezi din cauza lor!

Cauzele transpirațiilor reci

Transpirațiile reci reprezintă un simptom care apare brusc și este foarte neplăcut, fiind o modalitate a corpului de a-și regla temperatura internă. Transpirația rece este diferită de cea pe care ți-o dă febra sau de cea declanșată de efortul fizic și cel mai adesea este însoțită și de alte simptome care arată că ceva nu este în regulă.

Una dintre cele mai comune cauze ale transpirațiilor reci este anxietatea. Atunci când simți un stres foarte puternic sau te temi de ceva, vei simți o transpirație rece care apare brusc și este însoțită de un puls rapid și de senzația că ți se scurge sângele în picioare. Aceasta este o reacție instinctivă a corpului, care, din cauza stresului perceput, intră în modul „fugi sau luptă”. În cazul persoanelor cu anxietate cronică, transpirațiile reci pot deveni un simptom frecvent, iar uneori ele apar în timpul nopții. În cazul transpirațiilor din timpul somnului, dacă acestea sunt atât de puternice încât pot îmbiba așternuturile și pijamalele, trebuie să te adresezi medicului. 

Transpirația rece în sine nu este o problemă, însă nu trebuie ignorată, mai ales dacă nu a fost declanșată de anxietate, pentru că poate să trădeze prezența unei probleme serioase, cum ar fi:

  • șoc;
  • traumă fizică ce cauzează durere intensă;
  • infarct;
  • incapacitatea de a respira.

Acestea sunt câteva dintre problemele serioase care pot da transpirații reci, dar mai există și altele. Oricare ar fi cauza simptomului, ea trebuie determinată și investigată de un medic, pentru a putea preveni eventualele complicații.

Transpirația excesivă are numeroase cauze, iar cele mai comune sunt:

  • menopauza: femeile care trec prin această etapă a vieții au bufeuri, care pot provoca și transpirație excesivă, iar acest simptom este cu atât mai pronunțat în timpul nopții;

  • hiperhidroza idiopatică primară: acesta este numele afecțiunii care produce transpirație excesivă, însă cauzele nu se cunosc cu exactitate. Cea primară nu este cauzată de medicamente și apare pe zone specifice ale corpului (zone focale), fiind în general simetrică - adică ambele părți, stânga și dreapta, sunt afectate. Zonele care transpiră excesiv sunt, cel mai adesea, mâinile, picioarele, axilele și fața.

  • infecțiile: boala care este asociată cu transpirația excesivă în timpul nopții este tuberculoza. Cu toate acestea, există și alte infecții care dau acest simptom, precum endocardita, osteomielita sau abcesele. Și virusul HIV poate să provoace transpirație excesivă în timpul nopții.

  • cancerul: de multe ori se întâmplă ca tranpirația excesivă, nejustificată, să fie un simptom timpuriu al cancerului, în special al celui care afectează sistemul limfatic. În aceste cazuri, mai apar și alte simptome, precum pierderea nejustificată în greutate sau febra.

  • medicamentele:  există și medicamente care provoaca transpirații reci. Antidepresivele, de pildă, produc adesea transpirație excesivă în timpul nopții, dar și alte medicamente pentru bolile mintale au acest efect.

  • hipoglicemia: atunci când nivelul glucozei din sânge scade, apar simptome precum transpirațiile reci, tremuratul mâinilor, senzatia de slăbiciune și de foame excesivă.

Transpirațiile reci pot fi un semnal de alarmă, iar dacă nu este vorba despre o sperietură zdravănă care să le declanșeze, cel mai bine ar fi să apelezi la un medic pentru a descoperi cauza lor.

Perspirex Comfort - 57,00 RON

Însă care este cea mai eficientă metodă de a te proteja împotriva transpirației? Poți apela la formula Perspirex Comfort, de la vavianpharma.ro, care te ajută în lupta împotriva hiperhidrozei și a mirosului neplăcut. 

Află și cum scapi de transpirație cu bicarbonat de sodiu!

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine
Incepe quiz
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.