Trasătura comună responsabilă pentru 4% din cazurile de cancer

Trasătura comună responsabilă pentru 4% din cazurile de cancer

Lorena Teacă

Obezitatea afectează din ce în ce mai mulți oameni, deoarece alimentele nesănătoase, bogate în grăsimi și zaharuri, se află la tot pasul și sunt extrem de apetisante.

Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată că ar putea exista o legătură între surplusul de grăsime și riscul de apariție a cancerului?

Fata care stă supărată pe canapea

Conform unui studiu realizat de American Cancer Society, greutatea corporală este responsabilă pentru 4% din cazurile de cancer din întreaga lume. „Legătura dintre kilogramele în plus și riscul de cancer este susținută de numeroase studii epidemiologice”, afirmă autorii cercetării.

Oamenii de știință au analizat numărul deceselor la nivel mondial cauzate de cancer și au ajuns la concluzia că supraponderabilitatea și obezitatea sunt factori care cresc semnificativ riscul acestei maladii. Ei au concluzionat că surplusul ponderal este una dintre cauzele apariției cancerului de sân, de stomac, tiroidian sau de colon.

Cercetătorii cred că legătura dintre obezitate și cancer poate fi explicată prin prisma suprimării producției anumitor hormoni care asigură buna funcționare a organismului. Dezechilibrele hormonale sunt adesea la baza multor probleme de sănătate, printre care și cancerul.

Previziunile sunt sumbre în această privință. Specialiștii consideră că numărul cazurilor de cancer va crește semnificativ în următorii ani, ca urmare a alimentației nesănătoase, hipercalorice, dar și a sedentarismului, principalii factori de risc ai obezității. 

În 2016, aproximativ 40% dintre adulți și 18% dintre copii erau supraponderali sau chiar obezi.

Picioare pe cântar

Pentru a reduce riscul de cancer, dar și al altor probleme de sănătate, specialiștii recomandă o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, lactate și cereale integrale, precum și evitarea sedentarismului. 

De asemenea, odihna joacă un rol important în menținerea greutății. Cu cât ești mai lipsită de energie, ca urmare a nopților nedormite, cu atât pofta de mâncare este mai crescută. Ai grijă la greutate, iar sănătatea îți va fi recompensată!

Surse foto: Istock, Unsplash

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Ce trasatura de caracter te domina cand esti nervoasa?
Incepe quiz
Ce trasatura de caracter te domina cand esti nervoasa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.