12 beneficii ale consumului de catina, cel mai puternic antioxidant natural

12 beneficii ale consumului de catina, cel mai puternic antioxidant natural
Silvia Ganea
Marţi, 01.03.2016

Cuprins

Catina este un remediu naturist folosit de secole pentru tratarea diferitelor afectiuni, insa isi mentine renumele de cel mai puternic antioxidant si in prezent. Denumit si „ginsengul romanesc”, catina este alimentul cu cel mai mare numar de antioxidanti, dar si cu cea mai crescuta doza de vitamina C in compozitie. Ea isi gaseste intrebuintari in multe situatii si are atat de multe beneficii asupra organismului, incat iti vei dori sa o consumi zilnic.

 

Descopera, asadar, ce beneficii are consumul de catina asupra sanatatii si ce afectiuni pot fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul ei!

Top 12 beneficii ale consumului de catina

Pe langa cantitatea surprinzatoare de vitamina C, acest aliment-minune mai are in compozitie minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu) si vitamine (A, B1, B2, B6, B9, E, K, P) esentiale pentru organism, dar si acizi grasi Omega 3, 6, 7 si 9 (se gasesc foarte rar in alimente). Asadar, gasesti in acest aliment aproape toate vitaminele si mineralele de care organismul tau are nevoie.

Dupa cum mentionam mai sus, iata cateva dintre beneficiile catinei asupra organismului:

Intareste sistemul imunitar

Pentru ca abunda in antioxidanti, consumul de catina creste semnificativ imunitatea organismului. Este considerata mult mai eficienta decat vaccinul antigripal, asa ca ar fi bine sa incepi sa o consumi inca din vara, daca nu esti adepta „intepaturilor”.

Mentine nivelul colesterolului in limitele normale

Acest aliment-minune ajuta si la mentinerea nivelului normal al colesterolului, prevenind astfel ingrosarea vaselor de sange si riscul de infarct. Catina are si rol anticoagulant, asa ca este de un real ajutor pentru sanatatea inimii tale.

Incetineste procesul de imbatranire

Vitaminele, mineralele si acizii esentiali din catina ajuta la o mai buna functionare a intregului organism si protejeaza celulele de stresul oxidativ, responsabil de procesul de imbatranire. 

Imbunatateste vederea

Daca toate calitatile acestui aliment nu erau suficiente, poti sta linistita, lista beneficiilor este departe de a fi incheiata. Consumul regulat de catina imbunatateste vederea si chiar diminueaza durerea ochilor. Asadar, daca te confrunti cu problema ochilor uscati, incearca sa consumi zilnic 2 grame de catina, timp de 2-3 luni, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Este benefica pentru colon

Afectiunile care apar la nivelul colonului sunt din ce in ce mai frecvente, iar acest lucru este cauzat in principal de alimentati nepotrivita. Consumul excesiv de carne, bauturi carbogazoase, zaharuri si fainoase are un efect nociv asupra organismului. Evitarea sau limitarea consumului acestor alimente si introducerea legumelor si a fructelor in alimentia zilnica, completata de catina, pot trata si preveni tulburarile intestinale.

Ajuta la functionarea normala a sistemului nervos

Daca ai probleme cu memoria si te confrunti cu lipsa concentrarii, incearca sa consumi zilnic (cel putin o perioada) catina, in diferitele ei forme. Te poti ajuta de uleiul de catina sau de spirulina cu extract complet de catina; acestea vor face minuni asupra organismului tau.

Reduce senzatia de foame

Consumul de catina ajuta si la pierderea in greutate! Acizii grasi Omega 7 din catina contribuie la reducerea senzatiei de foame, asa ca poti utiliza catina si in dietele de slabire. Mai mult decat atat, acesti acizi esentiali scad si riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, precum cel de colon sau cel mamar.

Contribuie la sanatatea tenului, facandu-l mai luminos

Acest „ginseng romanesc” face minuni si pentru ten, facandu-l mai luminos si plin de vitalitate. Masajul cu ulei de catina sau consumul de fructe proaspete prezinta acelasi beneficii asupra pielii. 

Vindeca bolile de piele

Datorita numeroaselor vitamine din compozitie, catina este de un real ajutor in vindecarea eruptiilor cutanate. Uleiul de catina poate grabi vindecarea eczemelor, arsurilor si chiar a psoriazisului.

Ajuta in combaterea tulburarilor gastrointestinale

Este dovedit faptul ca acest aliment-minune poate ajuta in tratarea tulburarilor gastrointestinale, inclusiv a ulcerului. Uleiul de catina sau capsulele cu catina cicatrizeaza mucoasa gastrica si au si un efect tonic si revitalizant asupra corpului.

Amelioreaza simptomele hepatitei si ale cirozei hepatice

In cazul acestor afectiuni, este recomandat consumul zilnic de suc de catina. La fel de eficient este si siropul de catina, asa ca poti opta pentru varianta care iti este mai la indemana.

Previne anemia

Daca te simti slabita, consumul de catina poate face adevarate minuni pentru sanatatea ta. Continutul mare de vitamine si minerale revitalizeaza si energizeaza intregul organism.

Iata, asadar, cate beneficii are catina asupra organismului si de ce ar trebui sa o incluzi imediat in alimentatia ta zilnica! Este cu adevarat un aliment-minune!

Vezi si
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Andreea Baluteanu | Marţi, 01.03.2016
Rutin: beneficii și contraindicații
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Marţi, 01.03.2016
Articolul urmator »
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Andreea Baluteanu | Miercuri, 21.02.2024
Incepe quiz
Ce dezastru natural esti?
Ce dezastru natural esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Alge dulse: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Vineri, 31.05.2024
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Luni, 26.08.2024

Ne găsești pe