Rutin: beneficii și contraindicații

Rutinul este un bioflavonoid care se găsește în alimente precum hrișca și fructe, în special citricele precum portocalele, lămâile și grepfrutul. Ajută organismul să utilizeze vitamina C, să producă colagen și susține sistemul imunitar. În acest articol vom vorbi despre beneficiile rutinului, cum îl poți adăuga în dieta ta și care sunt eventualele contraindicații!
Cuprins
- Ce este rutinul?
- Ce beneficii are rutinul?
- Rutinul: contraindicații și efecte adverse
- Rutin vs Quercetin
Ce este rutinul?
Rutinul este un pigment care se găsește în plante, în special în fructe și legume. Este folosit la fabricarea medicamentelor și este, de obicei, luată din hrișcă, copaci de pagode japoneze și eucalipt, însă se mai poate găsi și în florile de tei, florile de soc, păducel, sunătoare, ginkgo, mere și alte fructe și legume.
Flavonoidul găsit în rutin este un flavonoid citric numit glicozidă. Denumirea flavonoidului provine de la denumirea plantei Ruta graveolens, care conține și acest fitonutrient. Din punct de vedere chimic, rutina este o glicozidă care cuprinde quercetină aglicon flavonolic, împreună cu rutinoză dizaharidă.
Fiind un flavonoid, rutinul poate avea o mulțime de beneficii pentru sănătate, în principal efecte antioxidante și antiinflamatorii. El este folosit în mod obișnuit împotriva îmbătrânirii pielii, pentru tratarea infecțiilor căilor respiratorii cauzate de exerciții fizice, precum și în alte scopuri, însă nu există dovezi științifice solide care să susțină oricare dintre aceste utilizări.

Alimente care conțin rutin în mod natural:
- Hrişcă
- Sparanghel
- Merele nedecojite
- Smochine
- Ceai negru
- Ceai verde
- Ceai de flori de soc
- Capere
- Măsline negre
- Floarea pasiunii (folosită în ceaiuri și infuzii)
- Frunze de amarant
- Ginkgo biloba (disponibil sub formă de supliment și frunze uscate)
- Ceapă
- Caise
- Cireșe
- Struguri
- Grapefruit
- Prune
- Portocale
Ce beneficii are rutinul?
Rutinul este folosit pentru fabricarea medicamentelor antiinflamatoare, antidiabetice, antiadipogene, neuroprotectoare și hormonale. Iată care sunt potențialele beneficii ale rutinului asupra sănătății:
Îmbunătățește circulația sângelui
Se crede că rutinul poate întări și îmbunătăți flexibilitatea vaselor de sânge. El este folosit pentru a reduce aspectul venelor varicoase, pentru a calma hemoroizii și pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale hemoragice cauzate de vene sau artere rupte.
Studiile au arătat că preparatele de rutin reduc semnificativ umflarea picioarelor, ameliorează durerile de picioare și reduc crampele, greutatea și mâncărimile. Acest lucru se datorează cel mai probabil capacității sale de a reduce inflamația și de a îmbunătăți circulația sângelui.
O circulație bună în tot corpul îți poate îmbunătăți nivelul de energie și îți poate îndepărta toate toxinele în mod corespunzător.
Reduce riscul de boli de inimă
Unele dovezi sugerează că antioxidanții din rutin pot ajuta la scăderea colesterolului, menținerea elasticității vaselor de sânge, reducerea fragilității vaselor de sânge și scăderea permeabilității capilare. Toate acestea pot fi de folos la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și reducerea riscului de boli de inimă.
Un studiu pe animale din 2018 a constatat că rutinul inhibă bolile de inimă prin semnalizarea unei proteine kinaze specifice numite ERK1/2 și Akt. Administrarea rutinului a redus dimensiunea țesutului mort din inimă, a inhibat concentrația proteinelor din urină și a îmbunătățit circulația sângelui.
Reduce riscul formării de cheaguri de sânge
Pe lângă faptul că ajută la scăderea colesterolului, se crede că rutinul poate reduce riscul formării de cheaguri de sânge, care în cazuri severe, pot duce la infarct miocardic, embolii pulmonare și accidente vasculare cerebrale.
Poate ameliora simptomele artritei
Studiile au arătat că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale rutinului pot ameliora durerea cauzată de artrită și pot ajuta la îmbunătățirea funcționării genunchilor. Rutinul a fost capabil să reducă supraproducția de radicali liberi în artrita reumatoidă, a îmbunătățit formarea țesutului pe suprafața articulației, a îmbunătățit eroziunea cartilajului și a osului și a redus inflamația.
Reduce semnele de îmbătrânire
Rutinul este deseori inclus în unele produse pentru piele, deoarece se consideră că are proprietăți anti-îmbătrânire care pot ajuta la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea elasticității pielii pe măsura înaintării în vârstă. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste proprietăți.
Rutinul: contraindicații și efecte adverse

Când este consumat din fructe și legume, rutinul nu are efecte adverse. De asemenea, consumat în suplimente în doze de până la 600 mg pe zi, timp de până la 12 săptămâni, rutinul este în general considerat sigur.
Cu toate aceste, la unele persoane pot apărea efecte adverse, precum dureri de cap sau tulburări de stomac.
Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă suplimentele de rutin sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii sau alăptării, de aceea este mai bine să le eviți.
De asemenea, dacă ești programată pentru o intervenție chirurgicală, este recomandat să nu mai iei suplimente de rutin timp de cel puțin două săptămâni înainte de operație, deoarece poate interfera cu controlul zahărului din sânge în timpul și după procedura chirurgicală.
Nu în ultimul rând, dacă iei alte medicamente, este important să discuți cu un medic pentru a vedea dacă rutinul nu interacționează cu acestea. Se știe că rutinul poate scădea nivelul zahărului din sânge, iar utilizarea acestuia împreună cu medicamentele pentru diabet poate duce la o scădere prea mare a zahărului din sânge.
Rutin vs Quercetin
Rutinul este o glicozidă a quercetinei flavonoide. Provine din combinația de quercetină și dizaharidă (un zahăr) rutinoză. De fapt, uneori este denumită quercetină violetă.
Quercetina este, de asemenea, un tip de antioxidant flavonoid care se găsește în plante, inclusiv fructe de pădure, broccoli și verdeață cu frunze. Quercetina este luată sub formă de capsule sau tablete pentru a combate stresul oxidativ, pentru a reduce inflamația, pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, pentru a stimula circulația și pentru a inversa afectarea cognitivă.
Ambele aceste suplimente sunt disponibile pe scară largă. Ele pot fi găsite în multe forme, cantitatea de ingredient activ variind de la produs la produs. Întotdeauna întreabă un medic înainte de a lua orice fel de suplimente.
Așadar, rutinul este un bioflavonoid care se găsește în anumite plante. Ca toate flavonoidele, are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice și beneficii pentru inimă, vase de sânge și piele. Cel mai bine este să consumi rutin în forma sa naturală, din fructe și legume.



Surse foto: Pexels.com