Ceai de galbenele: beneficii, indicatii si contraindicatii

Emilia Prisacariu

Galbenelele (Calendula officinalis) sunt foarte raspandite in zona mediteraneana a Europei si in Europa de Nord-Est. Apartin familiei Asteraceae, fiind o specie de erbacee anuale, cu flori galbene. Aceste plante isi mentin florile aproape toata perioada anului, inchizandu-le noaptea si deschizandu-le in zori de zi.

Cum se culeg florile de galbenele? 

Florile de galbenele trebuie culese si uscate rapid intr-un mediu aerisit, fara a folosi vreo sursa artificiala de caldura. De obicei se consuma petalele, dar si intreaga planta. Aceasta contine urmatoarele substante active: ulei esential, carotinoida, mucilagiu, fermenti, acizi organici, etc.

Beneficiile ceaiului de galbenele


Prin consumul de ceai de galbenele se pot trata ulcerul gastric si infectiile cavitatii bucale si ale gatului, in acelasi timp fiind imbunatatita digestia prin stimularea bilei. De asemenea, ceaiul de galbenele previne aparitia crampelor menstruale, a bolilor hepatice si a constipatiei.

Ceaiul de galbenele are si proprietati antiinflamatorii si antispasmice, fiind folosit si in tratarea vanatailor, a ranilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor si a arsurilor.

  

Deoarece are proprietăți antiinflamatorii, ceaiul de gălbenele este bun și pentru a trata ciuperca unghiei. Tot ce trebuie să faci este să ții unghia bolnavă în acest lichid miraculos, de două ori pe zi, câte 20 de minute.

Gălbenelele sunt bogate în vitamina A, uleiuri esențiale și zaharuri care stimulează sistemul imunitar. Când ești răcită, bea cu încredere ceai de gălbenele, pentru că va grăbi vindecarea. Apelează la același remediu și când te doare gâtul. Acest ceai acționează asupra membranelor inflamate și calmează durerea. Iar partea cea mai bună este că îți scade și febra. 

Beta-carotenul este un alt ingredient miraculos care se găsește în gălbenele. Această substanță scade riscul apariției cancerului, reduce inflamația oaselor și previne apariția artritei reumatoide. 

Dacă nu ești mulțumită de dantura ta, poți încerca să faci gargara cu ceaiul de gălbenele. Ține departe cariile și previne apariția unor boli ale gurii, precum gingivita.

Specialiștii susțin că aceste plante sunt foarte bune și pentru piele, deoarece cresc producția de colagen în organism. Păstrează o sticluță de ceai de gălbenele în frigider și curăță-ți fața cu el în fiecare seară. Pe lângă faptul că tenul tău va căpăta un aspect proaspăt, vei scăpa și de coșuri. La fel de bun pentru piele este și uleiul de gălbenele. Îl poți folosi chiar și pe pielea sensibilă din jurul ochilor, deoarece este foarte eficient împotriva inesteticelor pungi.

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit și ca nuanțator de păr. Clătește-te cu acest lichid de câte ori te speli pe cap, iar podoaba ta capilară va căpăta reflexe aurii.

Contraindicatiile ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele nu trebuie folosit in cazul hipersensibilitatilor sau daca ai alergie la plantele ce apartin aceleiasi familii. Nu consuma aceasta planta in timpul sarcinii si al alaptarii, deoarce nu se cunosc inca efectele pe care le poate avea. Interactiunile cu medicamentele nu sunt cunoscute, dar in prezenta mucilagiului creste riscul unei absorbtii incetinite a altor produsi activi.

Cum se pregateste ceaiul de galbenele? 

Pentru a prepara ceaiul de galbenele fierbe un litru de apa, apoi adauga una sau doua linguri de galbenele si lasa la infuzat pentru 10 minute. Impotriva problemelor de bila bea 2-3 cani/zi, dar asigura-te ca ceaiul se afla la temperatura camerei in momentul consumului.

Surse foto: istock

Articolul urmator Uleiul de mac: beneficii, administrare și contraindicații

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (192)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.