Cum scapi de constipație în 60 de secunde

Cum scapi de constipație în 60 de secunde

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Toată lumea s-a confruntat, cel puțin o dată în viață cu problema constipației. Conform studiilor, constipația este o afecțiune destul de comună, care afectează aproximativ 19% din populație și este mult mai frecventă în cazul femeilor. Fiecare persoană are propriul său mecanism de eliminare a resturilor de mâncare. Unele persoane se duc la baie de 3 ori pe zi, pe când altele o dată sau de două ori pe săptămână. Oricare ar fi programul tău, trebuie să știi că, atunci când nu mergi la baie mai mult de 3 zile, scaunul devine mult mai greu de eliminat și ai șanse mari să te constipi. Află din acest articol ce să faci când ești constipat!

femeie care se tine de burta - cum scap de constipatie

Ce să faci când ești constipat rău: trucul de 60 de secunde

Cu toții știm cât este de neplăcut să fii constipat, iar pentru a rezolva această problemă suntem în stare de orice. De la consumul de alimente bogate în fibre, clisme și medicamente, nimic nu este prea mult atunci când încep să apară durerile de burtă și disconfortul. Totuși, există o soluție mult mai rapidă pentru a scăpa de constipație în doar câteva secunde.

Cercetătorii ne recomandă să găsim mai mule alternative sănătoase, pe lângă alimentele bogate în fibre și exercițiile fizice. Oamenii de știință au fost inspirați de problemele din timpul travaliului, pe care le întâmpină femeile când nasc. Conform specialiștilor, gravidele sunt sfătuite să își maseze perineul pentru a ajuta această zonă să se relaxeze și pentru a împiedica ruperea sa.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că masarea perineului reprezintă una dintre soluțiile ideale pe care s-o încerci atunci când nu știi ce să faci când ești constipat. Cum se procedează? Trebuie să te așezi confortabil pe pat și să masezi ușor zona perineală. Aceasta este zona dintre anus și vagin (la femei) sau anus și scrot (la bărbați). Rezultatul poate fi văzut în doar 60 de secunde, însă în cazul unor persoane este nevoie de mai multe minute.

Studiul care a ajuns la astfel de concluzii a fost efectuat pe un grup de 100 de persoane, care se confruntau cu această problemă. Participanții au fost divizați în două echipe: prima echipă a primit informațiile standard legate de tratarea constipațiației, iar cea de a doua informații despre metoda alternativă a masării perineului. După o lună, cercetătorii au văzut că rata contipației în cazul celui de al doilea grup a scăzut semnificativ, cu aproximativ 82 de procente.

Concluzia cercetătorilor nu exclude faptul că este nevoie de mai multe experimente pentru a dovedi eficiența acestei metode. Până atunci poți încerca și alte modalități de a preveni sau scăpa de constipație. Îți prezentăm în continuare care sunt acestea!

Scapă definitiv de constipaţie

Pentru a scăpa definitiv de constipaţie trebuie să ne schimbăm în primul rând modul de alimentaţie, precum şi frecvenţa cu care facem mişcare. Mai corect spus, să nu fim sedentari.

Iată aşadar ce trebuie să faci când ești constipat, dar și pentru a preveni apariția acestei probleme în viața ta:

  • Consumă cât mai des caise, prune, pere, smochine şi nuci. Toate sunt surse bune de fibre solubile, care vor ajuta tranzitul.
  • Laxative naturale - poţi folosi câteodată şi laxative naturale precum senna, crusin, soc si psyllium
  • Nu uita de exerciţii de inspiraţie - expiraţie şi de mişcare.
  • Nu te abține de la defecației. Este important să te asiguri că ai scaun în fiecare zi. Cu cât ții mai mult scaun în tine, cu atât el devine mai tare și mai greu de evacuat.
  • Nu te forța. Dacă ești constipat rău, poți încerca laxative osmotice care aduc apa în intestine și fac scaunul mai moale. Nu trebuie să te forțezi deoarece îți poți provoca hemoroizi, fisuri anale sau, în cel mai rău caz, prolaps rectal (când o parte din peretele intestinului iese afară prin orificiul anal).

Cauzele constipației

Pentru a ști ce să faci când ești constipat, trebuie să identifici cauzele care au dus la apariția constipației. Iată care ar putea fi acestea:

  • medicamentele care conțin calciu și aluminiu;
  • schimbări în dietă și activități zilnice;
  • un consum ridicat de produse lactate;
  • lipsa de mișcare (sedentarismul);
  • sindromul colonului iritabil;
  • boli neurologice, așa cum este și Parkinson;
  • utilizarea excesivă a laxativelor;
  • sarcina;
  • afecțiuni ale nervilor și mușchilor din cadrul sistemului digestiv;
  • ignorarea voluntară a nevoii de a merge la baie, care duce de cele mai multe ori la hemoroizi;
  • administrarea de narcotice, antidepresive sau pastile bogate în fier;
  • stresul;
  • hipotiroidismul;
  • cancer de colon.

cum scap de constipatie

Cum previi constipația

pentru a nu ajunge constipat, este esențial să urmezi sfaturile de mai jos:  

  • Hidratează-te corespunzător. Apa și sucurile naturale de fructe pot ajuta la prevenirea constipației. Cafeaua și băuturile pe bază de cofeină pot provoca deshidratare, iar acest lucru poate duce la constipație.
  • Consumă alimente bogate în fibre. Asigură-ți cantitatea zilnică de fibre prin consumul de fructe, legume și cereale. Fibrele sunt esențiale pentru o digestie corectă, doarece scaunul tău este alcătuit din bacterii, iar fibrele asigură un mediu propice dezvoltării acestora. Poate suna ciudat, dar interacțiunea dintre fibre și bacterii duce la un volum mai mare de materie care trebuie eliminată, iar acest lucru asigură o funcționare corectă a sistemului digestiv.
  • Fă mai multă mișcare. Cu cât ești mai activ, cu atât și mușchii intestinelor vor fi la fel. 

Ceaiuri pentru constipaţie

Atunci când nu mai știi ce să faci când ești constipat, poți consuma următoarele ceaiuri cunoscute pentru eficiența lor:

  • Ceai de ghimbir - este un remediu natural foarte utilizat pentru a trata problemele digestive. Ceaiul de ghimbir poate ajuta digestia după o masă grea. Bea 1 sau 2 cești în fiecare zi, după mese, și-ți poate ajuta organismul să proceseze alimente și să producă mișcări intestinale.
  • Ceai de păpădie - Şi păpădia are un efect diuretic pentru organism, de aceea se recomandă, în cazul în care avem probleme cu constipaţia, să consumăm o ceaşcă de ceai de păpădie după masă.
  • Ceai negru, ceai verde sau cafea - Ceaiul negru, ceaiul verde și cafeaua conțin în mod natural cofeină, un stimulant care accelerează tranzitul.

Ulei de măsline pentru constipaţie

Uleiul de măsline poate avea un efect foarte bun în tratarea constipaţiei. Trebuie doar să ai grijă cât de des îl consumi. 

De exemplu, o singură linguriţă de ulei de măsline, pe stomacul gol, de preferat dimineaţa, ne va ajuta să nu avem probleme cu tranzitul. Nu depăşi însă această cantitate pentru ca altfel poţi ajunge în cealaltă extremă, şi anume să ai diaree.

Așadar, constipația poate fi prevenită printr-o alimentație bogată în fibre, hidratare suficientă și mai multă mișcare. Dacă au trecut mai mult de 3 zile de când nu ai avut scaun, încearcă masajul perineal și vei vedea cât de eficient este. Dacă problemele sunt mai mari și există alte afecțiuni care stau la baza constipației, discută cu medicul pentru a vedea despre ce boală suferi și ce să faci când ești constipat.

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (51)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.