Ceai de limba cerbului cu coaja de portocale: 10 efecte miraculoase pentru sanatate

Ceai de limba cerbului cu coaja de portocale: 10 efecte miraculoase pentru sanatate
Cristina Tarziu
Luni, 29.06.2015

Cuprins

Limba cerbului, cunoscuta si sub numele de navalnic sau limba vecinei (in latina Phyllitis Scolopendrium), este o planta perena originara din Europa din care se fac extracte, tincturi sau se poate prepara ceai cu numeroase beneficii pentru sanatate. Se spune ca insusi parintele Arsenie Boca i-a recomandat unei enoriase, care s-a plans ca este programata pentru o operatie de eliminare a pietrelor la fiere, sa bea timp de 2-3 luni ceai de limba cerbului cu coaja de portocala neindulcit, in loc de apa. „Ceaiul acesta zdrobeste pietrele si le transforma in nisip. O piatra localizata la fiere nu se poate elimina decat zdrobita si cu acest ceai se zdrobeste pe cale naturala. Sa incerce toti care au probleme cu fierea si sa vada cum se vor simti", a sfatuit-o parintele.

Ceai de limba cerbului: (alte) 9 beneficii pentru sanatate

Pe langa proprietatea de a dizolva si elimina pietrele din organism - atat de la nivelul bilei, cat si a calculilor renali - ceaiul de limba cerbului, ca atare sau in combinatie cu coaja de portocala, are si alte beneficii uimitoare pentru sanatate:

1. Este cunoscut faptul ca medicul grec Galen, unul dintre fondatorii anatomiei si farmacologiei, a folosit limba cerbului in tratamentele sale pentru dizenterie si diaree datorita calitatilor astringente ale acestei plante. Discoride, medic, farmacolog si botanist grec, a scris si el in cartea sa, „De Materia Medica", despre faptul ca ceaiul din limba cerbului este recomandat ca antitod pentru pentru diaree si pentru dizenterie.

2. Ceaiul de limba cerbului este eficient pentru tratarea constipatiei, pentru ca inmoaie scaunul si ajuta la contractarea intestinelor, dar si pentru prevenirea si tratarea hemoroizilor.

3. Folosit pentru gargara, ceaiul de limba cerbului intareste gingiile si previne formarea placii bacteriene, iar in combinatie cu coaja de portocala, ceaiul improspateaza respiratia si lasa un gust placut in gura.

4. Ceaiul de limba cerbului este diuretic, ajuta la buna functionare a rinichilor si scade tensiunea arteriala.

5. In perioadele de raceala sau gripa, ceaiul de limba cerbului este un bun adjuvant pentru ca sustine vindecarea afectiunilor de la nivelul plamanilor, calmeaza tusea si scade febra.

6. Este recomandat in tratamentul bronsitelor si a tuberculozei.

7. Utilizat extern, ceaiul de limba cerbului trateaza ranile si regleaza secretia de sebum fiind recomandat in dermatita seboreica si in tratamentul naturist al acneei.

8. Pentru ca are efect diuretic, ceaiul de limba cerbului este recomandat in tratamentul gutei pentru ameliorarea simptomelor.

9. Ajuta in dezechilibrele hormonale, fiind recomandat, in acest sens, in special femeilor.

Cum sa prepari si sa consumi ceaiul de limba cerbului

Ceaiul de limba cerbului se face de regula prin infuzare, adaugand o lingura de planta la o cana de apa fierbinte. Se acopera si se lasa deoparte pentru cel putin un sfert de ora. Ceaiul se poate bea cald sau rece, insa nu se recomanda a se consuma mai mult de 3 cani pe zi.

Incearca si tu ceaiul de limba cerbului pentru diverse afectiuni, dar si pentru intretinerea organismului si mentinerea starii generale de sanatate!

Sursa foto: phytoimages.siu.edu
Articolul urmator »
Rutin: beneficii și contraindicații
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Incepe quiz
Ce limba straina ar trebui sa inveti?
Ce limba straina ar trebui sa inveti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (53)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 28.02.2024
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.04.2024

Ne găsești pe