Rubarba: beneficii și mod de consum

Rubarba: beneficii și mod de consum
Redactor Raluca Margean
Luni, 26.08.2024

Un membru al familiei de hrișcă, rubarba este cunoscută pentru nuanța vibrantă de roz și gustul său acidulat. În timp ce știința o consideră o legumă, este este mai degrabă cunoscută ca fiind un fruct, în special datorită utilizării sale în plăcinte și sosuri. Vom vorbi în acest articol despre beneficiile pentru sănătate ale plantei de rubarbă, dar și modalitățile sale de consum.

Cuprins

Ce este rubarba?

Având denumirea științifică de Rheum rhabarbarum, rubarba este o legumă originară din Asia. Ea crește însă și în alte părți ale lumii, în zone mai reci. Tulpinile sale lungi și roșii cresc primăvara, până pe la mijlocul lunii aprilie. Doar tulpinile plantei sunt comestibile, deoarece frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile sunt cărnoase, acre și puțin acide. Deși ele pot fi consumate și crude, cele mai multe persoane le preferă gătite.

Rubarba are o istorie lungă de întrebuințări terapeutice, fiind utilizată des în medicina chineză antică. De asemenea, ea a fost folosită și în civilizațiile antice arabe, grecești și romane. Astăzi, rubarba este cel mai des folosită în mâncăruri, gemuri, plăcinte, compoturi și chiar băuturi, fiind foarte apreciată pentru valoarea sa nutrițională. Se crede că are o mulțime de beneficii pentru sănătate, în special pentru inimă, oase și digestie.

5 beneficii pe care le are rubarba

Tulpini de rubarbă
Sursa foto: Pixabay.com

Rubarba este bogată în antioxidanți, în special antociani (care îi conferă culoarea roșie) și proantocianidine. Acești antioxidanți au proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și anticancerigene, care te protejează de multe probleme legate de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.

Alți nutrienți din rubarbă includ:

  • Calciu - bun pentru oase
  • Vitamina A - care poate ajuta la combaterea radicalilor liberi care provoacă leziuni ale pielii și îmbătrânire prematură, menținând pielea sănătoasă și tânără
  • Vitamina C – antioxidant puternic care protejează celulele împotriva stresului oxidativ.
  • Vitamina K - esențială pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui
  • Potasiu, folat, mangan și magneziu – minerale esențiale pentru funcționarea normală a organismului

O jumătate de cană porție de rubarbă conține:

  • Calorii: 13
  • Proteine: 1 gram
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 3 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Zahăr: 1 gram

Iată care sunt potențialele sale beneficii pentru sănătate:

Îmbunătățirea sănătății oaselor

Conținutul de vitamina K al rubarbei ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoase. Vitamina K este importantă pentru formarea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Protejarea sănătății inimii

Datorită conținutului semnificativ de fibre, rubarba ajută la scăderea colesterolului și astfel la reducerea riscului de boli de inimă și atac de cord. Vitamina K din rubarbă poate ajuta, de asemenea, la prevenirea calcificării vaselor de sânge, iar antioxidanții din legumă oferă efecte antiinflamatorii, iar toate acestea contribuie la protejarea sănătății inimii.

Ajută digestia

Fibrele din rubarbă îmbunătățește sănătatea tractului digestiv, prevenind probleme precum constipația. De asemenea, această legumă conține compuși numiți senozide, care acționează ca laxative naturale. Taninurile din rubarbă oferă și efecte anti-diareice.

Poate ajuta le reducerea riscului de cancer

Antioxidanții din rubarbă ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, ajutând astfel la protejarea împotriva stresului oxidativ și a leziunilor celulare. Proprietățile antioxidanților de luptă împotriva radicalilor liberi pot reduce și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Are efecte antiinflamatoare

Compușii antioxidanți din rubarbă pot fi de folos împotriva inflamației, în special la persoanele cu sindrom de reacție inflamatorie sistemică. De asemenea, studiile au arătat că rubarba poate ajuta și la vindecarea mai rapidă a rănilor.

Rubarba: riscuri și posibile efecte adverse

Rubarba conține o cantitate semnificativă de oxalat de calciu, prezent atât în frunze, cât și în tulpini, deși concentrația este mai mare în frunze. Consumul excesiv de oxalat de calciu poate duce la o afecțiune numită hiperoxalurie, caracterizată prin acumularea de cristale de oxalat în diverse organe. Aceste cristale pot contribui la formarea pietrelor la rinichi și pot crește riscul de insuficiență renală.

În plus, rubarba are un conținut ridicat de vitamina K, care poate interacționa cu warfarina, un medicament anticoagulant. Această interacțiune poate reduce eficacitatea warfarinei în subțierea sângelui. Prin urmare, dacă ești sub tratament cu warfarină și vrei să incluzi rubarba în dieta ta, este esențial să consulți în prealabil medicul curant pentru a evalua potențialele riscuri și a ajusta tratamentul, dacă este necesar.

Moduri în care poți consuma rubarba

Înainte de a-ți spune cum poți găti rubarba, îți oferim câteva sfaturi utile de care să ții cont:

1. Când gătești rubarba, este important să folosești tulpini care sunt ferme și crocante. Evită-le pe cele moi sau cu pete. Caută unele cu frunze mici, care indică o plantă mai tânără, dar asigură-te că îndepărtezi frunzele înainte de a le găti.

2. Taie tulpinile doar atunci când le gătești, deoarece altfel legumele se pot usca.

3. Dacă vrei să le păstrezi pentru mai târziu, pune tulpinile întregi într-o pungă de plastic sigilată în frigider. Folosește-le în decurs de o săptămână.

În ceea ce privește modul de consum, iată cum o poți consuma astfel:

  • O poți amesteca într-un smoothie sau poți face o dulceață de rubarbă
  • O poți coace într-o plăcintă (în loc de alte fructe) sau brioșe
  • O poți face înghețată
  • Toacă rubarba alături de ceapă roșie tăiată cubulețe și adaugă un strop de oțet balsamic și puțin muștar pentru a crea un sos picant pentru pește.
  • O poți face un piure delicios sau o poți prăji cu un strop de miere și o poți pune în salată

Smoothie racoritor cu rubarbă

Dacă vrei o băutură răcoritoare, fără adaos de zahăr, încearcă acest smoothie cu portocale, făcut cu sirop de rubarbă.

Pahare cu smoothie roz
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente:

  • 3 căni de rubarbă proaspătă, tăiată transversal în felii de 1.5cm
  • 4 căni de apă rece
  • 1 cană de căpșuni, feliate
  • 1 cană suc de portocale
  • 4 crenguțe de mentă, pentru ornat
  • sirop de agave, miere sau zahăr pentru îndulcire

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță mare, din oțel inoxidabil sau altă cratiță nereactivă, combină rubarba și apa. Acoperă și adu la fiert la foc mediu-tare.
  2. Redu focul și fierbe 15 minute. Pune vasul acoperit deoparte la macerat timp de 10 minute.
  3. Pune o sită mare peste bol si strecoară lichidul. Folosind dosul unei linguri de lemn, apasă foarte ușor pe rubarbă, doar pentru a extrage lichidul care se scurge ușor. Apăsarea prea puternică va face infuzia tulbure. Aruncă apoi pulpa.
  4. Toarnă lichid, aproximativ 4 căni, într-un borcan sau alt recipient, de preferință din sticlă și lasă să stea până la temperatura camerei, apoi acoperă și pune la frigider până la 2 zile.
  5. Pentru a servi, măsoară 3 căni de infuzie de rubarbă. Toarnă 1/2 cană în recipient, adaugă căpșuni și amestecă până se combină.
  6. Toarnă infuzia de rubarbă rămasă și sucul de portocale.
  7. Împarte în 4 pahare înalte, pline cu gheață.
  8. Ornează fiecare pahar cu crenguță de mentă.
  9. Pentru o singură porție, într-un pahar, combină 1/4 cană infuzie de rubarbă cu 2 căpșuni, apoi adaugă 1/2 cană infuzie rămasă, 1/4 cană suc de portocale și gheață.

În concluzie, rubarba este o plantă cu o istorie culinară bogată și beneficii nutriționale excelente. Rubarba poate fi o parte sănătoasă și gustoasă a unei diete variate, atâta timp cât este consumată în cantități rezonabile și cu conștientizarea potențialelor sale efecte adverse. Însă, pentru majoritatea oamenilor sănătoși, beneficiile sale nutriționale depășesc riscurile asociate unui consum ocazional.

Surse foto: Pixabay.com

Surse articol: Webmd.comAicr.org

Articolul urmator »
Halva: beneficii, proprietăți și idei de consum
Halva: beneficii, proprietăți și idei de consum
Raluca Margean | Marţi, 16.07.2024
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Feijoa: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Luni, 24.03.2025
Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 30.11.2024
Cartofi mov: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Miercuri, 26.02.2025

Ne găsești pe