Ceai de podbal: Proprietati, beneficii si contraindicatii

Ceai de podbal: Proprietati, beneficii si contraindicatii
Andreea Gluh, redactor
Joi, 17.07.2014

Cuprins

Este cunoscut faptul ca Mama Natura are in tolba ei o multime de remedii pentru diferite afectiuni. Unul dintre acestea este podbalul, o planta cu flori galbene, pe care cu siguranta ai vazut-o in zonele necultivate. Este bine sa stii ca infuzia obtinuta din ea se poate folosi atat intern, cat si extern, dar si ca ea are atat beneficii, cat si contraindicatii. Asadar, afla si tu, in cele ce urmeaza, totul despre ceaiul de podbal!

Cum recunosti podbalul

Podbalul, cunoscut si sub denumirea de Tussilago farfara, este o planta cu o inaltime de pana la 30 de centimetri, a carei tulpina este acoperita de perisori desi. La baza acesteia se afla cateva frunze de forma rotunda, care cresc dupa ofilirea florilor. Ele sunt galbene si, la prima vedere, seamana cu cele de papadie.

Daca vrei sa culegi podbal, trebuie sa te duci in zonele deluroase, unde solul este erodat si umed.

Ce trebuie sa stii despre ceaiul de podbal

Ceaiul de podbal este recunoscut pentru minunile pe care le face in cazul tusei si al altor afectiuni ale sistemului respirator, cum ar fi astmul si chiar si silicoza. De aceea a si fost denumita Tussilago farfara.

Daca vrei sa beneficiezi de proprietatile podbalului, trebuie sa folosesti numai frunzele plantei, care contin diverse substante cum ar fi taninii, tusilagina, care este o substanta amra, si fitosterolii. Fereste-te sa consumi florile de podbal, intrucat acestea sunt toxice, din cauza continutului mare de alcaloizi, ce pot afecta functia hepatica.

Pe langa beneficiile ceaiului de podbal in ceea ce priveste sistemul respirator, trebuie sa stii ca aceasta planta mai trateaza si hipertensiunea, el avand actiune diuretica, ulcerul, sindromul colonului iritabil, dispepsiile si afectiunile biliare. In plus, sucul obtinut din frunzele proaspete poate fi folosit in cazul in care ai o plaga sau cand suferi de acnee ori de furunculoza.

Cum se prepara ceaiul de podbal

Pentru a prepara infuzia de podbal, ai nevoie de 250 de mililitri de apa clocotita si de 30-40 de grame de frunze uscate provenite de la aceasta planta. Acopera amestecul obtinut timp de 15 minute, apoi strecoara-l si bea-l. Pentru ca ceaiul de podbal sa aiba efectul scontat, trebuie sa consumi doua sau trei cani pe zi. Daca nu suporti gustul amar al plantei, poti adauga o lingurita sau doua de miere.

Atentie! Acest ceai este contraindicat in cazul femeilor insarcinate!

Daca este consumat conform indicatiilor, ceaiul de podbal te poate ajuta sa scapi de multe neplaceri. Avand in vedere faptul ca o raceala banala se poate transforma intr-o bronsita atunci cand nu o tratezi corespunzator, este bine sa apelezi la acest ceai din timp, pentru a preveni complicatiile.

Vezi si
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Andreea Baluteanu | Joi, 17.07.2014
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Andreea Baluteanu | Joi, 17.07.2014
Articolul urmator »
Miere de salcâm: beneficii, proprietăți și riscuri
Miere de salcâm: beneficii, proprietăți și riscuri
Raluca Margean | Duminică, 30.06.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (44)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Joi, 28.11.2024
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024

Ne găsești pe