Tuse productivă: cauze și tratament

Tuse productivă: cauze și tratament

Sorina Corneanu

Tusea productivă este adesea întâlnită la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alte afecțiuni care determină mucusul și alte fluide să se localizeze în plămâni. Însă tusea productivă poate fi și semnul unei răceli agresive sau al unei infecții care necesită tratament. De aceea, simptomele persistente ar trebui să te trimită urgent la medic.

Află mai jos care sunt posibilele cauze ale tusei productive și cum poate fi tratată!

Tuse productivă: cauze și simptome 

Cauzele principale ale tusei productive sunt pneumonia și bronșita. Alte cauze mai grave includ boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronșiectazia și tuberculoza.

Cancerul pulmonar este o cauză frecventă a tusei productive însoțită de spută cu sânge.

femeie racita

Bronșita este o boală progresivă, care pune viața în pericol, caracterizată prin inflamarea și îngroșarea căilor respiratorii. Atunci când este cronică, bronșita cauzează tuse productivă și respirație scurtă, dificilă. Cu cât vizita la medic are loc mai curând, cu atât mai repede și mai ușor se va găsi tratamentul potrivit.

Tuberculoza este o infecție care afectează cel mai frecvent plămânii, iar tusea productivă este cel mai frecvent simptom. Inițial, tusea se declanșează la trezire și se manifestă agresiv, cu producție de spută groasă galbenă sau verde. Pe măsură ce boala progresează, tusea devine aproape permanentă, continuă pe tot parcursul zilei și produce cantități mari de spută însoțită de sânge. Alte semne care anunță tuberculoza sunt: transpirația nocturnă, febra, oboseala constantă și scăderea în greutate. 

Bronșiectazia este o boală pulmonară caracterizată prin lărgirea căilor respiratorii. Cele mai cunoscute cauze ale acesteia sunt infecțiile recurente netratate corespunzător și fibroza chistică. Pentru că plămânii își pierd treptat capacitatea de a elimina mucusul, acesta se acumulează în cantități mari. O tuse cronică și agresivă, care produce cantități mari de mucus și care durează luni sau ani este un semn al bronșiectazei. Alte simptome includ respirația scurtă, șuierătoare, oboseala și durerile toracice. Nu întârzia vizita la medic! În unele cazuri, dacă boala se localizează la un singur plămân, se poate ajunge la îndepărtarea chirurgicală a acestuia.

Pneumonia debutează, de obicei, în urma unei răceli foarte puternice, însă se poate trata acasă destul de ușor. Excepție fac cazurile adulților în vârstă și ale bebelușilor,care e posibil să aibă nevoie de spitalizare. Pneumonia este o infecție pulmonară care se manifestă prin febră, respirație scurtă, dificilă și dureroasă, tuse agresivă și lipsa poftei de mâncare. Pentru a evita situațiile neplăcute, orice semn de răceală puternică sau gripă...ar trebui să te îndrume către medic.

Boala pulmonară obstructivă cronică este un termen general amplu folosit pentru a descrie bolile pulmonare progresive, cum ar fi emfizemul, bronșita cronică, astmul refractar și unele forme de bronhiectazie. Această boală se caracterizează prin respirație dificilă.

În stadiile incipiente ale bolii, este posibil să nu existe simptome evidente. BPOC se poate dezvolta în timp, iar simptomele apar numai în stadiile avansate ale bolii. Deși nu poate fi vindecată, BPOC poate fi gestionată și tratată, deci nu ignora răcelile puternice, mergi la medic și fă-ți analizele de rutină. Roagă-ți medicul să te ajute cu efectuarea unui test de spirometrie.

Potrivit American Cancer Society, cancerul pulmonar este cauza principală a deceselor provocate de cancer în Statele Unite, atât în rândul bărbatilor, cât și al femeilor. Persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, deși acesta poate apărea și la persoanele care nu au fumat niciodată. Cancerul pulmonar nu produce, de obicei, semne și simptome în primele sale stadii. Semnele și simptomele cancerului pulmonar apar numai când boala este deja avansată. Cele mai comune dintre acestea sunt: tuse persistentă, care nu dispare nici după câteva luni, tuse cu sânge, dificultăți mari de respirație, dureri în piept, pierderea în greutate, dureri constante de cap, dureri de oase, răgușeală nejustificată și senzația de răceală puternică. Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste semne, chiar dacă totul poate părea o simplă răceală,nu întârzia vizita la medic! Testele de specialitate te vor ajuta să obții un diagnostic diferențial și să eviți problemele mai grave.

Tratament pentru tuse productivă

Tratamentul corect al tusei productive nu este neapărat unul standard, acesta stabilindu-se după un control amănunțit, în funcție de cauza declanșatoare.

Iată câteva tratamente pentru ameliorarea tusei productive:

Consumă multe lichide

tratamente pentru raceala

Consumul de cantități mari de lichide poate ajuta la creșterea productivității tusei, potrivit MayoClinic.org. Astfel, apa, ceaiul și alte lichide ajută la eliminarea mai rapidă și mai ușoară a mucusului și a altor secreții. Cu cât consumi mai multe fluide, cu atât mai repede vei scăpa de tuse. 

Medicamente expectorante

Dacă suferi de tuse productivă, iar aceasta se prelungește pe o perioadă mai mare de două-trei săptămâni, ar trebui să consulți urgent medicul și să soliciți un expectorant. Acesta ajută la eliminarea mucusului și a altor secreții din tractul respirator. „Tusea este un mecanism de protecție pentru a vă curăța căile respiratorii”, explică Jonathan Parsons, medic și director al centrului medical Wexner din Ohio. Dacă tusea productivă nu se ameliorează nici în urma tratamentului cu expectorant, investigațiile suplimentare ar trebui să fie realizate cât mai curând. Doar așa poți evita complicațiile!

Folosește un umidificator

Utilizarea unui umidificator poate ajuta la păstrarea calității aerului în casă și poate ameliora problemele repiratorii, îmbunătățind starea generală de sănătate.

Vezi 8 tratamente naturiste contra tusei productive!

Renunță la fumat

Evită să fumezi, în special atunci când te confrunți cu tusea productivă. Totodată, evită expunerea la iritanții inhalatori, cum ar fi fumul, praful sau alți poluanți.

Deși tusea productivă este adesea doar efectul unei răceli puternice, dacă aceasta persistă și este însoțită de simptome agresive, vizita la medic nu trebuie neglijată. Doar așa se poate stabili un diagnostic diferențial corect și un tratament eficient!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.