Urinări dese: cauze și tratament

Urinări dese: cauze și tratament

Paula Rotaru

Urinările frecvente pot fi o consecință a consumului mare de lichide sau a frigului, însă pot ascunde și probleme de sănătate mai grave, așa că identificarea timpurie a cauzei este importantă pentru stabilirea unui tratament adecvat și prevenirea complicațiilor.

Pe lângă faptul că sunt deranjante, urinările dese întrerup somnul și împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice. Poliuria este termenul medical care desemnează urinările dese, de peste 7 ori pe zi, care însumează peste 3 litri de urină. Trebuie menționat însă că poliuria este complet diferită de incontinența urinară – o afecțiune care se manifestă prin pierderea involuntară de urină.

femeie care simte nevoia sa mearga la toaleta

Află mai jos care sunt posibilele cauze ale urinărilor dese, ce alte simptome poți avea și cum se tratează această problemă!

Ce înseamnă urinări dese

Urina conține apă, acid uric, uree și toxine de care organismul nu mai are nevoie, iar rinichii joacă un rol important în acest proces. Vezica urinară este cea care reține urina până în punctul în care simțim nevoia să mergem la toaletă. În cazul incontinenței urinare, vezica urinară nu poate fi controlată, însă urinările dese nu au drept cauză acest lucru.

Majoritatea oamenilor urinează de 6-7 ori în decursul a 24 de ore, în condițiile în care consumă aproximativ 2 litri de lichide. Prin urmare, dacă mergi la toaletă mai des de atât și nu consumi foarte multe lichide, înseamnă că suferi de poliurie (urinări dese).

Cu toate acestea, urinările dese nu necesită întotdeauna tratament. De exemplu, în cazul copiilor, este perfect normal să urineze mai des, pentru că au vezica urinară mai mică. De asemenea, dacă urinările frecvente nu perturbă activitățile normale și nu sunt deranjante, nu sunt motive de îngrijorare.

Ce afecțiuni pot ascunde urinările dese

Potrivit medicalnewstoday.com, consumul excesiv de lichide, inclusiv cafea sau alcool, poate duce la urinări dese, însă există și alte cauze care pot avea astfel de urmări. Afecțiunile renale sau ale vezicii urinare, diabetul, sarcina și problemele cu prostata sunt doar câteva dintre ele.

femeie cu infectie urinara

Iată care sunt posibilele cauze ale urinărilor dese:

  • Anxietatea
  • Excesul de medicamente diuretice
  • Infecțiile tractului urinar
  • Accidentul vascular cerebral
  • Tumorile localizate în regiunea pelvină
  • Cistita insterstițială (o inflamație a peretelui vezicii urinare)
  • Sindromul de vezică hiperactivă (duce la contracții involuntare ale vezicii urinare)
  • Cancer de vezică urinară
  • Pietre la rinichi sau la vezica urinară
  • Incontinența urinară
  • Strictura uretrală (îngustarea unei porțiuni din uretră)
  • Diverticuloza colonică (inflamația unor mici saci numiți diverticuli, situați la nivelul intestinului gros)
  • Bolile cu transmitere sexuală (în special Chlamydia)

Ce alte simptome pot apărea când urinezi des

Principalul simptom al poliuriei este urinarea frecventă, însă, dacă apar și alte manifestări, de vină pot fi alte afecțiuni. Nocturia, de exemplu, reprezintă nevoia urgentă de a urina în timpul nopții și poate fi un semn al diabetului.

femeie la toaleta

Alte simptome care pot însoți urinările dese sunt:

  • Durere sau usturime la urinare
  • Urină tulbure, urât mirositoare sau cu urme de sânge
  • Pierderea treptată a controlului asupra vezicii urinare și eliminările involuntare de urină
  • Incapacitate de urinare, în ciuda nevoii urgente
  • Secreții anormale vaginale sau la nivelul penisului
  • Creșterea poftei de mâncare
  • Sete excesivă
  • Febră sau frisoane
  • Senzație de greață și vărsături
  • Dureri lombare sau în flancuri

Dacă urinările dese sunt însoțite de unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, nu întârzia vizita la medic! În lipsa unui tratament adecvat, urinările dese cauzate, de exemplu, de o infecție renală pot favoriza apariția complicațiilor, care afectează grav funcția rinichilor.

Analize care depistează cauza urinărilor dese

În vederea stabilirii cauzei care a dus la apariția urinărilor dese, inițial, medicul îți va evalua istoricul medical și va realiza un examen clinic, care constă în adresarea unui set de întrebări privind simptomele pe care le ai și medicamentele pe care le iei.

analize de urina

Dacă medicul consideră necesar, poate recomanda efectuarea unor analize, precum:

  • Sumar de urină
  • Ecografie renală
  • Radiografie sau tomografie computerizată abdominală ori pelvină
  • Teste neurologice
  • Analize specifice pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală

Tratament și remedii pentru urinări dese

Tratamentul urinărilor dese depinde de cauza descoperită în urma analizelor. Dacă medicul descoperă că diabetul este de vină pentru apariția acestui simptom, cel mai probabil vor fi recomandate medicamente care țin sub control nivelul zahărului din sânge.

În cazul unei infecții renale bacteriene, tratamentul standard constă în administrarea de antibiotice și analgezice care ameliorează simptomele.

Dacă urinările dese sunt cauzate de sindromul de vezică hiperactivă, medicul poate recomanda tratamentul cu anticolinergice, medicamente care previn contracțiile involuntare ale peretelui vezicii urinare.

Pentru reducerea frecvenței urinărilor care nu au la bază o afecțiune, sunt indicate și tehnici comportamentale, care presupun ore exacte la care se va merge la toaletă și care trebuie respectate zilnic.

Exercițiile Kegel, biofeedbackul și antrenarea vezicii urinare sunt cele mai eficiente metode care pot reduce frecvența urinărilor.

exercitii kegel

Exercițiile Kegel, de exemplu, trebuie realizate de 3 ori pe zi, a câte 10-20 de secunde per set, timp de 4 până la 8 săptămâni. Acestea presupun întreruperea voluntară a jetului urinar prin încordarea și relaxarea musculaturii pelvine. Poți face aceste exerciții oriunde, în timp ce te uiți la film sau lucrezi.

Biofeedbackul presupune învățarea tehnicilor de contractare a mușchilor perineului și ajută la controlul eficient al sfincterului urinar.

Antrenarea vezicii urinare constă în creșterea intervalelor dintre folosirea toaletei, fapt care ajută la menținerea urinei mai mult timp în vezica urinară și la reducerea frecvenței urinărilor.

Reducerea cantității de lichide și evitarea alimentelor care pot irita vezica urinară, precum ciocolata, alimentele picante sau îndulcitorii artificiali, sunt, de asemenea, metode care pot reduce frecvența urinărilor.

Dacă te confrunți cu urinări dese, de vină poate fi și constipația, care este cauzată, la rândul ei, de alimentația săracă în fibre. Prin urmare, consumă multe fructe, legume și cereale integrale, care previn constipația și reduc presiunea pe vezica urinară. Vezi și care sunt cele mai bune ceaiuri pentru infecții urinare!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.