Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se face coliva din arpacas

Cum se face coliva din arpacas

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
300
Cum se face coliva din arpacas

Caracteristici

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se face coliva din arpacaș, îți prezentăm mai jos cea mai simplă și rapidă rețetă de colivă pe care o poți face. Nu trebuie să te pricepi la gătit, doar urmează pașii de aici și îți va ieși așa cum trebuie coliva tradițională din arpacaș.

Din păcate, de-a lungul vieții, trecem și prin momente mai puțin fericite, cum ar decesul unei rude ori al unui prieten apropiat. În astfel de împrejurări, religia creștină spune că trebuie să pregătim un fel de prăjitură care simbolizează trupul nemuritor al celui care a părăsit această lume. Este vorba despre colivă, o prăjitură preparată dintr-un anume tip de grâu: arpacașul. Există, desigur, mai multe variante ale rețetei de colivă, însă noi ți-o vom prezenta pe cea mai simplă. Iată mai jos cum se face coliva din arpacaș!

Rețeta de colivă: o prăjitură cu semnificații deosebite

Pentru a prepara coliva, ai nevoie de câteva ingrediente:

  • 500 gr de arpacaș;
  • 2 litri de apă;
  • 300 gr de zahăr;
  • un vârf de cuțit de sare;
  • 200 gr de miez de nucă tocat;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • esență de rom, după gust.

Pentru a orna coliva, ai nevoie de:

Modul de preparare al colivei din arpacaș este următorul:

  1. Alege boabele de grâu, având grijă să le îndepărtezi pe cele care au un aspect neplăcut.
  2. Apoi, spală arpacașul în nouă ape, conform tradiției creștine. În tot acest timp, poți pune apa pe foc, așteptând să dea în clocot.
  3. În acest moment, pune arpacașul în oală, dă focul mic și lasă-l la fiert câteva ore bune, până când vezi că a scăzut și că și-a schimbat textura, devenind ușor cleios.
  4. Acum poți adăuga zahărul, sarea și esența de rom. Apoi, mai lasă amestecul la fiert vreme de câteva minute, până când se omogenizează.

Coliva din arpacaș se lasă la răcit peste noapte. Dimineața se adaugă nucă pisată și coaja rasă de lămâie. Apoi, îi poți da forma dorită, iar la final, o poți orna cu biscuiții sfărâmați și cu drajeurile colorate.

Coliva din arpacaș este asociată de către români cu înmormântările și cu parastasul în cadrul căruia se pomenesc cei decedați, însă multă lume o preferă și ca desert. Și Elenei Ceaușescu îi plăcea coliva și obișnuia să-i ceară menajerei să-i pregătească colivă după o anumită rețetă, dându-i acesteia indicații exacte:”După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt. De asemenea, Elena a învățat-o cum să toace nuca, s-o bage la cuptor, cum să pună nuca, lămâia, romul, zahărul și vanilia, inclusiv cum să orneze coliva deasupra cu bomboane fondante.

rețetă colivă-poză Elena Ceaușescu

Sursa foto: Pinterest

Experiențele menajerei despre viața de familie a cuplului Ceaușescu, inclusiv preferințele lor culinare, sunt prezentate în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, de Maria Dobrescu.

Rețeta de colivă a Elenei Ceaușescu

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu (arpacaș)
  • 1 kg miez de nucă
  • 250 g zahăr
  • coajă rasă de la o lămâie
  • coajă rasă de la o portocală
  • scorțișoară
  • esență rom, după gust

Pentru ornat:

  • zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
  • cacao
  • bomboane fondante

Mod de preparare după rețeta de colivă a Elenei Ceaușescu:

  1. Seara, alege arpacașul cu mare grijă, îndepărtându-i bucățelele de grâu sparte și tot ce nu este bun. Curăță apoi miezul de nucă, urmând ca jumătate din cantitate să o toci prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate să o tai cu cuțitul în bucățele mai mici.
  2. Spală arpacașul în 9 ape călduțe și pune-l la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit. Când începe să fiarbă, dă focul mic și mai lasă-l acolo până ce scade apa. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, doar se mișcă oala din când în când pentru ca grâul să nu se lipească. Când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu o lingură de lemn și se mai lasă 5-10 minute ca bobul de grâu să înflorească și apa să scadă complet.
  3. După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu o cârpă umedă pentru a nu face coajă.
  4. A doua zi, dimineața, îndepărtează coaja la grâu, dacă aceasta s-a format, iar apoi adaugă miezul de nucă tăiată și un sfert din cantitatea de nucă dată prin mașina de tocat. Se adaugă după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Tot amestecul se frământă apoi bine cu mâna.
  5. Compoziția se așază pe platouri, nivelându-se bine și se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.
  6. Coliva se ornează cu miezul de nucă păstrat și cu bomboane fondante.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Ce te face irezistibila?
Incepe quiz
Ce te face irezistibila?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (41)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.