12 tratamente eficiente pentru durerea lombară

12 tratamente eficiente pentru durerea lombară

Sorina Corneanu

Dacă te lupţi cu dureri în partea de jos a spatelui, cu siguranță nu eşti singura. Majoritatea oamenilor suferă de dureri de spate la un moment dat în viață, acesta fiind unul dintre principalele motive ale vizitei la medic şi ale învoirii de la locul de muncă.

Pentru că durerea de spate variază de la simplă la complexă, iar tratamentul depinde de severitatea şi de cauza de la baza durerii, consultul medical este obligatoriu. Însă, în cele mai multe cazuri, astfel de dureri ar trebui să treacă destul de uşor, recurgând la câteva tratamente eficiente, chiar în confortul casei tale.

femeie cu dureri de spate

Tratamente pentru durerea de spate

Medicamentele antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare pot ajuta la ameliorarea durerii de spate, însă nu le lua pe termen lung, pentru că pot cauza probleme gastrointestinale. Nu le lua mai mult de 10 zile fără a discuta cu medicul.

Alternarea compreselor reci cu cele calde

Durerile lombare pot fi ameliorate aplicând pe zona respectivă comprese reci alternate cu cele calde. Dacă îţi permite timpul să faci acest lucru zilnic, vei observa curând rezultate uimitoare. „Compresele reci reduc fluxul sangvin în zonă, ceea ce ușurează tensiunea”, spune Lisa DeStefano, profesor la Michigan State University College of Medicine Osteopathic. Căldura, pe de altă parte, detensionează mușchii și îmbunătățește circulația sângelui.

Pantofii potriviţi

Uneori, durerile lombare pot fi cauzate și de prutarea încălțămintei nepotrivite, susţine un studiu recent publicat în revista Rheumatology. Pantofii ortopedici te pot ajuta să previi astfel de dureri.

Schimbă salteaua

Dacă salteaua pe care dormi are deja 6 ani, ar cam fi momentul să o schimbi. Durerile lombare pot fi cauzate de o saltea veche, prea fermă. „Deşi eşti tentată să crezi că o saltea mai dură îţi ajută spatele, realitatea este diferită”, spune Carmen R. Green, medic la Back&Pain Center. Studiile arată că saltelele de duritate medie sunt mult mai indicate pentru a preveni sau ameliora durerile de spate.

Yoga

Ai grijă ce exerciţii fizice practici atunci când te lupţi cu durerea lombară. Unele dintre ele îţi pot face mai mult rău decât bine. Yoga însă este o opțiune excelentă, deoarece ajută la ameliorarea tensiunii de la nivelul spatelui.

durere de spate

Gândeşte pozitiv

Potrivit medicilor, frica amplifică durerea. Aşadar, atunci când te confrunţi cu o durere de spate, înainte de a te panica şi a te gândi la ce e mai rău, respiră adânc şi adună-ţi toate gândurile pozitive. „Deoarece circuitele creierului care procesează durerea se suprapun cu circuitele implicate în emoții, panica poate creşte durerea”, spune Sean Mackey, medic la Back&Pain Center.

Unguente locale

Dacă durerea nu dispare sau, din contră, se agravează, un consult medical te-ar putea ajuta să găseşti cea mai bună soluţie. Unguentele locale, de exemplu, acţionează direct la locul dureros şi ameliorează imediat durerea. Cere sfatul medicului sau al farmacistului!

Fizioterapie

Fizioterapia ajută la eliberarea tensiunii musculare şi articulare, ameliorând astfel durerea lombară. Discută cu un fizioterapeut, pentru că acesta ştie exact ce fel de exerciţii să îţi recomande, în funcţie de severitatea durerii.

Acupunctura

Acupunctura poate ameliora durerile lombare chiar mai rapid decât analgezicele, potrivit unui studiu realizat în 2013. Acele par să schimbe modul în care nervii reacționează și pot reduce inflamația din jurul articulațiilor. 

terapie fizica

Masajul

Cercetările sugerează că masajul oferă rezultate uimitoare în tratamentul durerii spatelui. Nu orice formă de masaj ajută şi nu oricine te poate ajuta. Apelează la un terapeut cu experiență în masajul terapeutic, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Injecţii cu cortizon

Dacă alte metode de tratament nu reușesc, medicul ar putea să îţi recomande o injecție cu cortizon, care are efect antiinflamator puternic. Nu îți administra injecții cu cortizon fără acordul medicului. Efectele adverse sunt destul de periculoase!

Intervenţia chirurgicală

Deşi intervenţia chirurgicală este o formă extrem de rară de tratament, aceasta fiind necesară doar în cazuri grave, durerea recurentă şi stările de rău pot determina necesitatea acesteia. 

Cauze ale durerii lombare

Osteoartrita. Această afecţiune este rezultatul uzurii și ruperii articulațiilor discului lombar, ceea ce provoacă dureri, inflamații, instabilitate și stenoză. Osteoartrita spatelui este asociată cu îmbătrânirea și evoluează progresiv. Este, de asemenea, numită spondiloză sau boala degenerativă a articulaţiilor.

Hernie de disc. Peretele discului lombar este bogat în fibre nervoase, iar o rupere a acestora poate provoca dureri severe. Dacă durerea lombară devine cronică, atunci e posibil să suferi de hernie de disc, caz în care consultul medical reprezintă o urgenţă!

Tumori. Majoritatea tumorilor spinale încep într-o altă parte a corpului și doar metastazele ajung să afecteze coloana vertebrală. Cele mai frecvente tumori care se răspândesc în coloana vertebrală sunt cele de la nivelul sânului, prostatei, rinichiului, tiroidei sau plămânilor. Orice simptom care te îngrijorează este un motiv să discuţi cu medicul!

Cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare sunt:

  • deteriorarea discurilor intervertebrale
  • comprimarea rădăcinilor nervoase
  • mișcarea necorespunzătoare a articulațiilor spinale
  • răsucirea greşită a coloanei vertebrale în timpul unei ridicări bruşte
  • postura greşită în timp
  • ridicarea unor obiecte grele
  • leziuni în timpul unei activităţi sportive intense
  • leziunile țesuturilor moi

Factori de risc pentru durerea lombară

Vârsta. Durerile de spate devin mai frecvente odată cu vârsta, iar între 30 şi 40 de ani sunt confirmate cele mai multe cazuri.

Obezitatea. Dacă ai câteva kilograme în plus, e posibil ca durerile de spate să fie cauzate şi de presiunea pe care greutatea o pune asupra zonei lombare. Încearcă să îţi ţii greutatea sub control!

Ereditatea. Dacă în familia ta există cazuri de afecțiuni care pot afecta sistemul osos și musculatura, atunci nu e de mirare că durerea lombară te afectează şi pe tine. Discută cu medicul şi vezi ce poţi face pentru a opri evoluţia acestora.

Diagnostic pentru durerea lombară

Stabilirea unui diagnostic corect este esenţială pentru obţinerea tratamentului optim. Medicul va studia istoricul medical al familiei, obiceiurile tale în ceea ce priveşte somnul – postura, tipul de saltea, câte ore dormi –, când a debutat durerea de spate şi dacă a fost asociată cu o căzătură sau cu ridicarea obiectelor grele. Dacă rezultatele nu sunt concludente, e posibil să fie necesară o investigaţie imagistică de tip RMN şi o examen neurologic.

Cum previi durerea lombară

Pentru a evita durerile de spate:

  • evită poziţiile incomode la birou
  • încearcă să slăbeşti câteva kilograme
  • evită mişcările bruşte
  • redu stresul, încordarea şi stările de anxietate
  • poartă încălţăminte de calitate, comodă
  • evită poziţiile incomode la birou sau la volan
  • dormi pe o saltea cât mai dreaptă şi evită pernele prea mari
  • fă mişcare, în special yoga

Deşi este o problemă comună a zilelor noastre, durerea de spate nu trebuie ignorată. Cu trecerea timpului, nu numai că aceasta se agravează, însă poate degenera şi conduce la probleme mult mai grave de sănătate.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.