5 motive pentru vizita anuală la ginecolog

5 motive pentru vizita anuală la ginecolog

Andreea Constantin

Cele mai multe dintre femeile din România și-au creat deja obiceiul sănătos de a merge la ginecolog o dată sau chiar de două ori pe an. Deși este un consult foarte intim și poate fi perceput ca fiind extrem de invaziv este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face o femeie pentru propria sănătate. Sentimentul de disconfort poate fi diminuat prin alegerea unui medic empatic, potrivit nevoilor fiecăreia dintre noi.

Când e necesar să merg la ginecolog

Medicii spun că vizitele la ginecolog ar trebui să înceapă încă din pubertate, dinaintea începerii vieții sexuale, pentru a se crea o relație timpurie de încredere doctor - pacient. Odată active sexual, femeilor li se recomandă consultul anual.

Însă, uneori, pot să apară situații în care un control de specialitate este necesar cât mai repede, precum: dureri mari la menstruație, dureri în timpul actului sexual, senzație de arsură, mirosuri neplăcute sau sângerări de neexplicat. Acestea sunt cazuri în care nu mai trebuie să stai pe gânduri și să suni imediat pentru o programare.

Avantajele vizitei la ginecolog pentru sănătatea feminină

Femeile din România au depășit rușinea inoculată de generațiile trecute de a merge la un control ginecologic și mentalitatea „mie nu mi se poate întâmpla nimic grav”. Suntem acum mult mai conștienți cu toții că prevenția ajută enorm și că un simplu control anual ne poate feri de momente dificile din punct de vedere al sănătății fizice, mintale sau chiar pe plan financiar. Vezi mai jos care sunt avantajele unui consult ginecologic, în afară de faptul că este un efort anual minim, atât de important pentru liniștea ta interioară.

1. Informații ușor de accesat privind o potențială sarcină

Fie că vrei să te informezi asupra metodelor de a preveni o sarcină, ori ai nevoie să apelezi la servicii de planificare familială pentru sarcina mult dorită, poți să ai la dispoziție atenția și cunoștințele unui medic ginecolog în decurs de numai câteva zile. Dacă ești deja însărcinată, este neapărat necesar ca un specialist să vă monitorizeze pe tine și pe cel mic, pentru ca totul să decurgă cât mai lin. Cu cât mergi mai devreme la consult, cu atât scad și șansele de a trece printr-o experiență neplăcută, precum sarcina extrauterina sau pre-eclampsia. Află mai multe detalii aici.

2. Depistarea precoce a cancerului de col uterin

Un control anual, nu numai atunci când ne doare ceva, este extrem de eficient în depistarea afecțiunilor sistemului reproductiv feminin. Acesta ar trebui să conțină un consult ginecologic, un test Babeș-Papanicolau și o ecografie transvaginală. Multe boli pot avea debuturi fără sau cu puține simptome și, atunci, prevenția te poate salva.

3. Identificarea bolilor cu transmitere sexuală

Este recomandat să ne prezentăm la medicul ginecolog la primele modificări ale secreției vaginale, fie că sunt de miros sau de culoare. Ele pot semnala prezența unei boli cu transmitere sexuală, care, netratată în timp util, poate duce la infertilitate.

4. Examinarea corectă a sânilor

Medicul ginecolog este cel care ne poate învăța să ne palpăm corect sânii, obicei care ar trebui să fie de nelipsit din rutina de îngrijire a femeilor. Palparea sânilor poate ajuta la depistarea precoce a cancerului mamar, împreună cu ecografia mamară anuală (mamografie după vârsta de 40 de ani).

5.Reglarea ciclului menstrual abundent

O perioadă de menstruație cu crampe abdominale foarte dureroase și cu un debit mare nu este ceva normal. Poate fi ceva cu care te-ai obișnuit, însă, află că, doctorul ginecolog te poate ajuta. Prezintă-i situația și vei primi răspunsuri și indicații medicale avizate, care îți vor face viața mai ușoară.

Prevenția, prin prezentarea la un control ginecologic anual, este esențială în viața oricărei femei. Sănătatea aparatului reproducător nu este de neglijat, iar controalele periodice, numai pentru verificare, sunt cea mai bună metodă pentru a preveni afecțiunile genitale. Tu când ai următoarea programare la ginecolog?

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?
Incepe quiz
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.