5 exercitii de respiratie care te vor ajuta sa adormi mai repede

5 exercitii de respiratie care te vor ajuta sa adormi mai repede

Redactor Alexa Galgau

Chiar si atunci cand nu ai o tulburare de somn serioasa, tot sunt sanse mari sa faci parte din acea categorie de oameni care nu se odihnesc suficient de bine. Te intorci de pe-o parte pe alta, te rasucesti, te irita orice zgomot mic sau pur si simplu ai momente in care te trezesti si nu mai poti adormi din nou la fel de usor? Oricat de marunte ar fi simptomele, problemele cu somnul pot conduce la afectiuni serioase pe termen lung si iti pot diminua pofta de viata si, in cele din urma, relatiile cu cei din jur.

Daca te recunosti in descrierea de mai sus si te trezesti in fiecare zi obosita si stresata, iti propunem sa incerci urmatoarele exercitii de respiratie, care iti relaxeaza corpul si mintea, permitandu-ti sa cazi in acel somn dulce de care nu te-ai mai bucurat de mult timp.


Exercitii de respiratie pentru un somn lin

Una dintre cele mai bune metode de a adormi usor este atat de la indemana, incat cu greu ne-am gandi la ea: respiratul corect. In ziua de azi, cand suntem mereu pe fuga si in permanenta stresati, arta respiratului corect s-a pierdut. Aceasta inseamna ca nu ne oxigenam corpul cum trebuie si, prin urmare, suferim consecintele. Una dintre ele este ca nu dormim bine. De aceea, inainte de a apela la somnifere, este recomandat sa incerci sa rezolvi problema prin cateva tehnici simple, dar eficiente. 

Iata 5 exercitii de respiratie care sa te ajute sa dormi mai bine!

1. Respira adanc

Da, probabil ca ai incercat deja ceea ce in acceptiunea generala se cheama "respiratul adanc". Totusi, mai mult ca sigur ca nu ai ajuns sa iti folosesti complet toate partile implicate in acest proces: diafragma, muschii abdominali si plamanii la capacitate maxima. Atunci cand iti focusezi mintea pentru a respira foarte adanc si incet, aerul inhalat te va ajuta sa iti reduci pulsul si tensiunea arteriala simultan. Un studiu din 2010 a aratat ca respiratul lent si adanc ii permite sistemului parasimpatic (cel raspunzator pentru relaxare) sa "preia fraiele" in detrimentul celui sistemului simpatic (care controleaza reactiile la stres). Prin acest exercitiu simplu de respiratie vei simti cum ti se deschide cutia toracica si cum ti se umplu plamanii de aer, asa cum nu se intampla in mod normal. Stai intinsa in pat si incearca sa respiri incet si adanc timp de 10 minute - daca reusesti atata timp, pentru ca s-ar putea sa adormi in mai putin de 5 minute!

2. Tehnica de respiratie 4-7-8

Daca preferi o tehnica mai concreta de respiratie pentru relaxare, atunci 4-7-8 este cea potrivita pentru tine. Pentru a scapa de starile de stres si anxietate, trebuie doar sa stai in pozitie turceasca, cu picioarele incrucisate, impingand limba in cerul gurii, chiar in dreptul dintilor. Mentinand aceasta pozitie, inchide gura si inhaleaza cat numeri pana la 4, apoi tine aerul in tine cat numeri pana la 7, lasandu-l sa iasacat numeri pana la 8. Repeta procesul pana ai dus pana la capat 4 respiratii complete si daca mai e nevoie repeta-l.

3. Meditatia

Nu degeaba tot vezi pe internet tot mai multe articole despre beneficiile meditatiei. Lasand la o parte latura spirituala a acestei practici, poti sa tii cont de un avantaj major al practicii meditative: relaxarea totala a mintii. Tehnica la care ne vom referi aici are legatura tot cu respiratia: trebuie sa iti fixezi atentia pe aceasta si sa observi aerul cum intra in plamani, pentru ca mai apoi sa fie dat afara. Incearca sa simti absolut tot: senzatia din nari atunci cand inspiri, deschiderea pieptului in momentul respectiv, senzatia ca ti s-au umplut plamanii, apoi momentul cand expiri aerul si cum se simte acesta pe gat si in nari. Atunci cand reusesti sa iti mentii atentia pe respiratie, stresul dispare si muschii se relaxeaza in sfarsit, iar mintea se calmeaza, ceea ce inseamna ca vei reusi in sfarsit sa pui deoparte grijile acumulate de-a lungul zilei si sa adormi linistita. 

4. Alternarea narilor

Aceasta practica este una derivata din yoga, fiind cunoscuta sub numele de "nadi shodhana". Este o forma de a controla respiratia prin blocarea uneia dintre nari, o data atunci cand inspiri, o data atunci cand expiri. Atunci cand respiri pe gura, creierul percepe automat ca esti stresata, pe cand atunci cand respiri pe nas, semnalele primite de creier conduc la relaxare. Stai intinsa in pat, intr-o pozitie confortabila si incepi prin a inhala prin nara dreapta, blocand-o pe cea stanga cu degetul inelar al mainii drepte. Apoi, inchide nara dreapta cu degetul mare al aceleiasi maini, scotand tot aerul din piept. Tine ochii inchisi cat incerci acest exercitiu de respiratie, pentru a beneficia la maxim de efectele sale relaxante. 

5. Expira indelung

O alta tehnica yoghina se refera la timpul alocat scoaterii aerului din plamani, care trebuie sa fie dublu fata de cel alocat inhalarii acestuia. Asadar, stai intr-o pozitie comoda, inspira numarand pana la trei, apoi expira numarand pana la 6, repetand intregul proces pana simti ca te ia somnul. Se pare respiratul lent voluntar reseteaza sistemul nervos prin sincronizarea elementelor neurale ale inimii, plamanilor si creierului. 

Cu ajutorul acestor exercitii de respirat, vei reusi sa adormi mai repede decat credeai ca este posibil dupa atata timp in care somnul tau a fost tulburat si neodihnitor. 

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.