7 fructe pe care le poți mânca dacă ai gastrită

7 fructe pe care le poți mânca dacă ai gastrită

Paula Rotaru

Indigestia este o problemă cu care se confruntă majoritatea oamenilor, însă durerea abdominală, arsurile la stomac, sughițul excesiv, lipsa poftei de mâncare și senzația de greață sunt simptome care pot ascunde o altă afecțiune, mult mai gravă, respectiv gastrita.

Ce este gastrita și care sunt cauzele ei

Gastrita este o tulburare digestivă cauzată de inflamarea mucoasei stomacului, ca urmare a excesului de acid gastric, dar și a consumului exagerat de alcool, a administrării pe termen lung a anumitor medicamente sau a stresului. Însă cauza principală a inflamării mucoasei stomacului o constituie infecția cu bacteria Helicobacter pylori.

Statisticile arată că bacteria Helicobacter pylori „trăiește” în peste 50% din populația Globului, însă aceasta se activează doar în anumite condiții: când avem o igienă deficitară, consumăm alimente gătite incorect sau apă infestată etc. Din păcate, această bacterie nu poate fi eradicată 100% cu ajutorul antibioticelor, existând mereu riscul reactivării ei.

Alte cauze ale gastritei includ:

Deteriorarea mucoasei stomacului - mai mulți factori pot deteriora mucoasa stomacului, provocând gastrită, și anume:

  • Consumul de alcool 
  • Administrarea de aspirină și analgezice, inclusiv medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • Înghițirea unei substanțe corozive
  • Infecțiile bacteriene sau virale
  • Tratamentele radioactive în partea superioară a abdomenului sau în partea inferioară a toracelui
  • Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți a stomacului
  • Vătămare sau boală majoră 
  • O boală care afectează fluxul de sânge în stomac - aceasta poate crește aciditatea, provocând gastrită.
  •  

Boală autoimună - Bolile autoimune pot contribui la declanșarea gastritei. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar începe să atace propriul țesut sănătos al corpului din mucoasa stomacului.

Alergii alimentare - Legătura dintre alergiile alimentare și gastrită nu este încă clară. Cu toate acestea, alergiile alimentare pot provoca un tip rar de inflamație gastrointestinală numită gastroenterită eozinofilă.

În lipsa unui regim alimentar corect, gastrita poate crește riscul de ulcer gastric, hemoragie digestivă sau cancer de stomac, una dintre cele mai agresive forme de cancer!

Ce simptome dau de gol că suferi de gastrită

Manifestările gastritei diferă de la un individ la altul, uneori lipsind cu desăvârșire, până la apariția complicațiilor. Cele mai comune simptome ale gastritei includ:

  • Senzația de greață
  • Durerile abdominale
  • Diareea
  • Balonarea
  • Indigestia
Femeie cu durere de stomac
Sursa foto: Pexels.com
  • Vărsăturile cu aspect de zaț de cafea sau cu sânge
  • Arsurile la stomac
  • Gustul acru sau amar în gură
  • Sughițul excesiv
  • Pierderea apetitului
  • Scaune închise la culoare

Fructe indicate în gastrită

Chiar dacă nu există o dietă specială care să vindece gastrita, anumite alimente pot ameliora simptomele acesteia, prevenind în același timp complicațiile. Ca regulă generală, este important să eviți alimentele care îți provoacă iritații stomacale. Însă, cum fiecare persoană reacționează diferit la același aliment, dieta pentru gastrită este, de obicei, flexibilă. Prin urmare, trebuie să identifici mâncărurile care nu-ți fac bine și pe acelea să nu le mai consumi.

În ceea ce privește fructele, află în continuare ce poți mânca dacă ai gastrită! 

Șapte fructe pe care le poți mânca fără grijă dacă ai gastrită:

Banane – sunt fructe bogate în fibre, dar au conținut redus de grăsimi și proteine. Ele stimulează producția de mucus care protejează împotriva acizilor din stomac, conferă energie, ajută digestia și au un ușor efect laxativ, mai ales dacă sunt consumate foarte coapte. De asemenea, conțin din belșug zinc, un mineral care ajută la menținerea frumuseții părului și pielii. Dacă suferi de gastrită, evită bananele verzi, pentru că îți pot cauza probleme digestive. 

Banane coapte pe o masă
Sursa foto: Pixabay.com

Pere – conțin vitaminele B1, B2, B3, A și C și fibre care sunt esențiale în tratamentul gastritei. Aceste substanțe nutritive previn problemele digestive și sunt necesare și pentru un sistem nervos perfect funcțional.

Papaya – este un fruct exotic cu un gust deosebit și cu numeroase beneficii. Papaya conține vitaminele B1, B2, A și C, magneziu, fier, sulf și potasiu și este considerat cel mai indicat fruct în caz de gastrită. De asemenea, are efecte benefice asupra pielii, părului, oaselor și sistemului imunitar.

Fruct de papaya tăiat pe jumătate
Sursa foto: Pexels.com

Piersici – aceste fructe dulci și aromate au efecte diuretice și laxative, fiind bogate în antioxidanți, betacaroten și vitaminele A, C și E, care previn afecțiuni grave, precum boala Alzheimer, cataracta sau chiar cancerul. De asemenea, conțin minerale precum potasiul, fosforul și magneziul, care sunt esențiale pentru întărirea sistemului imunitar. Piersicile sunt ușor de digerat și sunt benefice și în cazul pacienților cu afecțiuni hepatice.

Nucă de cocos – conține cantități mari de magneziu, fosfor, calciu, potasiu și fibre. Toate aceste substanțe nutritive asigură o digestie echilibrată, previn constipația și nu au efecte negative asupra mucoasei stomacului, ci din contră, acționează ca un „pansament”. Un pahar cu apă de cocos ajută la redobândirea poftei de mâncare și previne arsurile la stomac.

Nucă de cocos spartă
Sursa foto: Pexels.com

Mere – sunt considerate „fructe de aur”, indicate în tot felul de afecțiuni, inclusiv pentru gastrită. Merele conțin pectină, un compus care, în contact cu fluidele corporale, se transformă într-un gel care protejează intestinele și mucoasa gastrică. Dacă ai probleme cu diareea, este indicat să consumi mere, deoarece absorb excesul de lichide din materiile fecale și ajută la solidificarea acestora.

Pepene galben – este foarte sărac în calorii, deoarece 95% din acest fruct delicios o constituie apa. Pepenele galben conține mult calciu, fosfor, fier, vitaminele C, A și B1 și fibre, care stimulează digestia și funcția stomacului. Datorită conținutului mare de apă și minerale, pepenele galben previne constipația, balonarea, aciditatea excesivă și arsurile la stomac.

Felii de pepene galben pe o farfurie
Sursa foto: Pexels.com

Fructele de pădure în gastrită: de evitat sau de consumat?

Fructele de pădure nu sunt acide și au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce le face deosebit de utile în gastrită. În plus, aceste fructe au un conținut bogat de vitamine A și E, care inhibă aderența bacteriilor în țesuturile organelor.

Afinele, murele, zmeura și căpșunile sunt în special recomandate pentru gastrită deoarece sunt considerate a fi o sursă bogată de antioxidanți dietetici datorită conținutului lor ridicat de compuși fenolici. Aceste fructe conțin niveluri ridicate de elagitanine și acid elagic, o clasă de polifenoli deosebit de utile deoarece elimină toxinele din corp și împiedică legarea anumitor substanțe cu potențial malign de ADN.  

Și cireșele sunt considerate fructe bune pentru gastrită deoarece au proprietăți antiinflamatoare și conțin antioxidanți. Totuși, cireșele pot cauza gaze și balonare, astfel este bine să mănânci mai puține pentru a vedea dacă le tolerezi. Dacă nu ai simptome după ce le consumi, le poți include fără probleme în dieta ta.  

Alimente și băuturi de evitat dacă suferi de gastrită

Iată ce alimente și băuturi trebuie să eviți dacă suferi de această afecțiune:

  • Cafeaua
  • Alcoolul
  • Ceaiurile
  • Sucul de ananas sau de portocale
  • Băuturile îndulcite carbogazoase și necarbogazoase
  • Mâncărurile picante
  • Ardeii iuți
  • Piperul
  • Alimentele bogate în grăsimi
  • Lactatele grase
  • Roșiile
Ardei iute
Sursa foto: Pexels.com
  • Sosul de roșii, ketchupul, roșiile la conservă
  • Citricele (portocale, grepfrut, pomelo, mandarine, clementine, lămâi, lime, ananas)
  • Fructele de pădure (afine, zmeură, mure, căpșune, merișoare)
  • Smochinele și alte fructe uscate sau deshidratate
  • Alimentele prăjite în baie de ulei
  • Fast-foodul
  • Cârnații, șunca și mezelurile
  • Untul gras

Cât timp se ține regim pentru gastrită? 

De obicei, gastrita este o afecțiune temporară, dar poate fi și de lungă durată.  Durata regimului pentru gastrită depinde de mai mulți factori, și anume:

  • Cauza gastritei 
  • Ce simptome apar, cât sunt acestea de severe și cât durează
  • Alte tratamente prescrise de medic
  • Răspunsul la tratament

O persoană cu un caz acut (de scurtă durată) de gastrită poate să nu fie nevoie să urmeze dieta mai mult de câteva săptămâni sau luni. În unele cazuri, pur și simplu eliminarea unui anumit declanșator, cum ar fi alcoolul sau analgezicele eliberate fără prescripție medicală, este suficientă pentru a opri inflamația și simptomele afecțiunii. De asemenea, persoanele care sunt predispuse la iritații stomacale constată adesea că simpla evitare a cofeinei și a meselor picante este suficientă pentru a preveni revenirea simptomelor.

În schimb, dacă gastrita este cauzată de o afecțiune de bază (o boală autoimună sau o boală care afectează fluxul de sânge în stomac), atunic este posibil ca dieta pentru gastrită să fie ținută pe termen lung.

Cum poate fi prevenită gastrita

Având în vedere că majoritatea cazurilor de gastrită sunt cauzate de infecția cu Helicobacter pylori, este important să acorzi atenție igienei personale, dar și regimului alimentar.

Pentru a preveni infectarea, spală-te pe mâini cu apă și săpun după ce mergi la toaletă și înainte să mănânci, spală bine alimentele, gătește-le corect și bea apă numai din surse sigure.

Femeie care se spală pe mâini
Sursa foto:Pexels.com

De asemenea, este esențial să ai un stil de viață sănătos, să renunți la fumat, să nu consumi alcool în exces, să îți menții greutatea în limitele normale și să nu iei medicamente analgezice pe termen lung, pentru că toate acestea contribuie la inflamarea mucoasei stomacului.

Dacă te confrunți cu arsuri la stomac, este indicată administrarea de antiacide, care să echilibreze nivelul acizilor gastrici, dar nu face din asta un obicei și adresează-te medicului dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc.

În cazul în care gastrita este cauzată de infecția cu Helicobacter pylori, medicul îți va recomanda antibiotice și, uneori, suplimente cu probiotice, care ameliorează simptomele și pot preveni pe viitor reinfectarea.

Acum, că știi ce fructe poți mânca dacă ai gastrită, dar și ce alimente trebuie să eviți, suntem sigure că vei ține cont de sfaturile noastre și nu vei mai avea probleme. 

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com

Surse articol: Healthline.com, Verywellhealth.com

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (55)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.