„Fiecare boală are o cauză emoțională", spune terapeutul Magda Axinte. Vezi cum te poți vindeca din interior

„Fiecare boală are o cauză emoțională", spune terapeutul Magda Axinte. Vezi cum te poți vindeca din interior
Ramona Jurubita
Luni, 01.07.2024

Sistemului nervos de la nivelul intestinului (sistem nervos enteric) i se mai spune și „al doilea creier”. Te-ai întrebat vreodată care este motivul? Ei bine, în această zonă a corpului se află o rețea complexă de milioane de neuroni, care sunt independenți, dar strâns legați de cei din creier. Despre legătura dintre ceea ce simțim, ceea ce gândim și ce stă la baza acestor emoții și gânduri interconectate a vorbit psihoterapeutul Magda Axinte, în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.

Specialista a explicat cum putem ține bolile la distanță dacă avem grijă de noi și dacă încercăm să ne eliberăm de negativitate. Bineînțeles, până la reușită poate fi un drum lung și anevoios, așa că trebuie să înțelegem legătura dintre minte, suflet și corp. Cea mai interesantă parte este cea despre modul în care funcționează corpul nostru!

Când jurnalistul Adrian Artene a deschis discuția despre „mintea din zona abdomenului”, psihoterapeuta a explicat ce se întâmplă, de fapt, în stomacul nostru, și ce legătură au stările noastre și problemele de sănătate cu anumite emoții pe care le simțim.

„Avem structuri neuronale, se creează sinapse. 95% din producția de serotonină vine de acolo. Practic, toate se leagă. Cât este de important ceea ce mâncăm… Nutriția, aș zice eu, este un concept mult mai larg decât ceea ce privește alimentele. E vorba de gândurile cu care noi ne hrănim, emoțiile pe care le ingerăm în corpul nostru.

Și atunci când mâncăm, dacă am făcut mâncarea aceea cu drag pentru familie, dacă o servim împreună și e o armonie și nu ne reproșăm la masă, nu ne povestim lucruri neplăcute. Amprentăm cu acea stare, de fapt, și bucatele pe care le introducem în corpul nostru.

Nu degeaba strămoșii noștri făceau o rugăciune, semnul crucii. Toate aceste ritualuri au un sens profund.”.

Psihoterapeutul Magda Axinte stând pe scaun, cu zâmbetul larg, purtând o rochie fucsia
Psihoterapeutul Magda Axinte

În cadrul aceluiași podcast, specialista a oferit și îndrumări concrete pentru oamenii care observă anumite dezechilibre la nivel fizic. Potrivit spuselor sale, totul are legătură cu emoțiile și gândurile, care influențează starea corpului. Iată care este primul pas în calea spre vindecare:

„Corpul ne transmite semnale. Cele mai serioase sunt prin boli. Atunci înseamnă că noi semnalele inițiale nu le-am luat în considerare. Există o cauză emoțională, o cauză spirituală care determină apariția acelei boli. În ce sens? Practic, noi când nu ne ascultăm corpul, rămâne informația aceea.

E foarte important să înțelegem lucrul acesta mai ales în epoca în care lucrăm cu informația. Informația, care este suportul de energie, care duce la materializare. Noi așa materializăm. Așa a materializat și corpul acesta pe care îl avem. Noi în continuu materializăm lumea noastră. E ca în jocurile video prin care, cu fiecare pas și fiecare etapă pe care o parcurgem, se mai deschide o lume, încă o lume. Și o explorăm.

Noi materializăm și ne creăm realitatea în acest fel. Și atunci, mie îmi place să aduc lucrurile și în partea practică, pragmatică. (...)
Avem acest corp care ne vorbește și ne oprim și vedem ce ne spune. Dacă am simțit starea aceea de furie, de nedreptate, de tristețe, de… o vedem unde este în corpul nostru. Sunt tehnici foarte multe prin care noi putem, câteva minute pe zi, să ne oprim din tot ceea ce facem când simțim un disconfort.”

"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea

„Este cel mai ușor mod de a ne liniști mintea”

Odată conștientizat dezechilibrul din corp, următorul pas este depistarea cauzei emoționale. Probabil te gândești că acesta este un pas mai complicat, însă realitatea este alta. Iată cum poți descoperi, potrivit psihoterapeutului, unde își au rădăcinile problemele tale de sănătate:

„Tot timpul când suntem în dizarmonie, corpul va semnaliza un disconfort. Când avem o stare de inadecvare, o stare care ne deranjează, simțim poate la stomac, sau poate bate inima prea repede, sau o respirație care e poate mai accelerată… Ne oprim! Nu e nevoie de a fi în locuri speciale. Oriunde, închidem ochii pentru câteva minute. Cred că putem să ne acordăm câteva minute pe zi pentru noi, pentru sănătatea noastră.

Și începem să respirăm conștient și să ne aducem atenția în punctul zero, să îi spunem. Adică în centrul ființei noastre este punctul zero. E ca și cum ne imaginăm ca și cum suntem orientați cu atenția noastră în foarte multe puncte din exterior și în centru avem un punct important care pulsează tot timpul. Și prin respirația noastră ne tragem din toate din exterior, din tot ceea ce considerăm noi că suntem disipați în exterior, ne tragem spre punctul zero, spre centrul ființei noastre, prin inspirație. Inspirăm, expirăm, un lucru pe care noi oricum îl facem de zi cu zi. Dar să-l facem conștient.”

Când ne dăm seama că problemele emoționale poate sunt mai adânci decât am crezut, avem nevoie de o tehnică prin care să ne liniștim, nu? Terapeutul Magda Axinte a dezvăluit-o și pe aceasta. Uite ce a mai afirmat în cadrul aceluiași podcast:

„Este important să vedem ce gândim și ce simțim, ce este în interiorul nostru în acel moment. Și chiar ce gânduri traversează mintea noastră și să observăm.

În momentul în care ne observăm gândurile, stăm puțin, în interiorul nostru. În momentul în care noi respirăm, ne centrăm, de fapt, într-o stare de prezență. Este cel mai ușor mod de a ne liniști mintea. Prin respirație. Nu vorbim de tehnicile avansate de respirație practicate de cei care le cunosc. Vorbim de respirația simplă, naturală, nimic forțat.”

Conectarea cu sinele interior ne poate ajuta să ne vindecăm?

Răspunsul acestei întrebări depinde foarte mult de hotărârile pe care le ia fiecare persoană în urma descoperirilor pe care le face prin conectarea cu sinele interior. Nu este simplu să te vindeci, mai ales dacă traumele tale își au originile într-o perioadă foarte îndepărtată de prezent. Totuși, cu ambiție, orice problemă se poate rezolva. Trebuie, întâi de toate, să vedem care este problema reală, asupra căreia ne atrage atenția subconștientul.

„În momentul acela ne conectăm cu noi înșine, facem un pic de liniște în mintea noastră și atunci putem observa cum vine gândul. Atunci e iar un moment de inside (tr.red înăuntru). Asta înseamnă că eu observ gândul meu. Înseamnă că eu nu sunt gândul meu pentru că dacă eu aș fi gândul meu, nu l-aș putea observa. Observăm starea interioară, emoțiile noastre.

Din nou același proces pe care îl putem face: aceasta este starea mea interioară, emoția mea. O observ. Deci eu nu sunt emoția mea. Nu poate să-mi facă niciun rău. Ea vrea doar să mă atenționeze, e un mesaj pe care sufletul nostru îl transmite către partea noastră conștientă. Da? Deci traseul de la subconștient către conștient - emoția. Și vine și ne spune ceva: vezi că aici ai gândit lucrurile într-un mod negativ, vezi că aici ai gândit într-un fel și ai spus altfel, vezi că ai spus într-un fel și te-ai comportat altfel, nu ți-ai respectat cuvântul. Sufletul ne corectează în permanență.”, i s-a mai confesat specialistul lui Adrian Artene.

„E ca și cum am picura otravă în corpul nostru și atunci bolile își fac loc”

Secretul vindecării este, dincolo de orice, dorința de a ne îndepărta de gândurile negative și de urmele pe care le-au lăsat traumele în sufletul nostru. Specialista a dat însă de înțeles că nu este ușor să ne desprindem de trecut și că există persoane care își fac rău singure, gândindu-se în mod repetat la ceva ce le-a rănit cu mai mult sau mai puțin în urmă.

„Vedem cum se desfășoară lucrurile de fapt, dar dintr-o stare de liniște. Acea pace, liniște, bucurie care se naște în interior ne spune că totul este bine așa cum este. Că, de fapt, ne îngrijorăm și ne agităm pentru lucruri care nici măcar nu sunt rele pentru noi. Noi vedem acel rău și-l exacerbăm. Dar în spatele oricărui rău se află un bine foarte mare, care e mai mare, dar nu-l mai vedem atunci și rămânem ancorați în rău.

În procesul acesta de transformare vom descoperi poate situații de viață care ne-au marcat, traume, abuzuri. Ele sunt, s-au întâmplat, nu le putem nega. Important e să nu rămânem acolo. Ele rămân stocate și ne determină reacțiile. În schimb, în momentul în care le descoperim și găsim și vinovații, e important procesul apoi. Ce facem cu ele? Rămânem acolo în acea mocirlă emoțională de vinovăție, de învinovățire a celorlalți sau facem pasul mai departe în a ne elibera?

Dacă rămânem acolo, ne hrănim cu acea traumă în mod continuu. E ca și cum am picura otravă în corpul nostru și atunci bolile își fac loc. Într-o astfel de stare interioară, nu are cum să fie o stare de sănătate. Nu are cum! Și atunci să gândim lucrurile practic pentru noi. Ne dorim să fim bolnavi sau sănătoși? Și atunci chiar dacă este greu de acceptat într-o primă etapă, când există furie și învinovățire, să poți să vorbești despre a ierta. La un moment dat, tot acolo va trebui să ajungem dacă vrem să ne eliberăm.” 

Te-ai gândit să pui în aplicare sfaturile psihoterapeutului Magda Axinte în momentele tensionate, în care simți că interiorul tău strigă după ajutor? Tehnicile exemplificate de specialist sunt simple și la îndemâna tuturor, așa că nu ai nimic de pierdut.

9 semne de inteligență emoțională care ajută la vindecarea rănilor ascunse

Surse foto: YoutubeFacebook

Surse articol: YoutubeGandulGandul

Articolul urmator »
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Duminică, 22.09.2024
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Ne găsești pe