Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

7 lucruri pe care trebuie să le știi despre genele BRCA

Andreea Baluteanu

Angelina Jolie surprindea o lume întreagă în 2013, când anunța că își va extirpa ambii sâni din cauza riscului crescut de a face cancer mamar, de 87%, un procent uriaș, stabilit de doctorii săi în urma testului genelor BRCA.

De atunci, acestea au purtat numele de „genele cancerului la sân”. Află din rândurile de mai jos despre ce e vorba, dar și de ce ar trebui să ții cont înainte de a-ți face testul BRCA și cum ar trebui să interpretezi rezultatele acestuia.

Ce sunt genele BRCA

De la Angelina încoace, ne speriem numai atunci când le auzim numele, dar adevărul e că genele BRCA sunt în realitate inofensive, atunci când nu prezintă mutații. Au devenit însă celebre în urma descoperirii sindromului cancerului ereditar de sân și ovar, care reprezintă o predispoziție genetică de a dezvolta aceste forme ale bolii în urma unei mutații suferite la genele BRCA, fie pe cale maternă, fie pe cale paternă.

Angelina Jolie

Sursa foto: Pinterest

Dar ce reprezintă aceste gene? BRCA 1 sunt situate pe brațul lung al cromozomului 17 – 17q21 –, iar BRCA 2, pe brațul lung al cromozomului 13 – 13q12.3. În mod normal, rolul lor este acela de a ține sub control creșterea și dezvoltarea tumorilor, fiind implicate în procesele de reparare a rupturilor de la nivelul ADN-ului celular, de control al ciclului celular și de menținere a stabilității genelor.

Însă, în momentul în care au loc mutații la nivelul acestor gene, riscul de apariție a tumorilor maligne crește. Celulele nu vor mai reuși să repare leziunile de la nivelul ADN-ului, nu se vor mai supune comenzii de moarte celulară programată și pot deveni în timp maligne.

Testele genelor BRCA: cum se efectuează și cine ar trebui să se testeze

Genetica e încă un capitol amețitor, care ne lasă pe multe dintre noi cu gura căscată. Deși au fost descoperite la începutul anilor '90, genele BRCA sunt abia acum supuse diverselor teste, ce caută să descopere malformațiile ce pot provoca diverse forme de cancer.

Testul de sânge este modalitatea prin care vei afla dacă te numeri printre persoanele ce prezintă risc de mutații la nivelul genelor BRCA. Nu va presupune decât un disconfort minim și tot ce trebuie să faci este să discuți cu medicul tău de familie pentru a afla unde te poți programa.

În ceea ce prezintă candidații acestui test, află că nu oricine este obligat să își facă testele BRCA. După ce cazul Angelinei a fost mediatizat în 2013, un studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine arăta că numărul de persoane ce s-au supus acestui test crescuse de la 24% în 2004 la peste 60% în 2014. Ceea ce este un lucru bun, mai ales dacă te numeri printre femeile cu risc crescut de malformații la nivelul genelor BRCA și care ar trebui neapărat să se testeze.

Iată care sunt condițiile pe care ar trebui să le „îndeplinești”:

 • ai avut deja cancer la sân înainte de 50 de ani, cancer de sân triplu negativ înainte de 60 de ani, cancer de sân bilateral la orice vârstă sau cancer ovarian la orice vârstă;
 • ai avut cancer de sân și cancer ovarian, indiferent de vârstă;
 • ai o rudă apropiată diagnosticată cu cancer de sân înainte de 50 de ani;
 • ai o rudă de sex masculin diagnosticată cu cancer de sân;
 • ai o rudă cu mutații la nivelul genelor BRCA 1 și BRCA 2;
 • două sau mai multe rude apropiate au avut cancer de sân la vârste fragede;
 • ai descendență genetică din ramura Ashkenazi a evreilor stabiliți în Europa și o rudă apropiată cu cancer de sân, cancer ovarian sau pancreatic.

Ceea ce trebuie să înțelegi este că niciunul dintre acești factori de mai sus nu implică în mod necesar că vei dezvolta și tu mutații la nivelul genelor BRCA, dar că este necesar să consulți un specialist care să te testeze.

De ce sunt importante testele genelor BRCA

Mai ales în cazul în care te situezi în grupa de risc, pe care ți-am prezentat-o în rândurile de mai sus, este neapărat necesar să te testezi. Iată care sunt principalele beneficii ale acestui gest!

gene BRCA microscop

Monitorizarea unei eventuale dezvoltări a cancerului de sân va fi modificată. Pe lângă autopalparea lunară, care este recomandată tuturor femeilor, va fi necesar să mergi la o examinare clinică anuală a sânilor, să te supui unor mamografii și/sau RMN al sânilor anual sau de două ori pe an.

De asemenea, și modalitățile de prevenție se vor schimba. Este posibil să ți se recomande, precum în cazul Angelinei, o mastectomie sau ovarectomie ori un tratament cu tamoxifen, un medicament despre care s-a constatat că scade riscul de cancer de sân cu circa 49%.

Bineînțeles, și metodele de tratament vor fi influențate în cazul în care tumoarea este cauzată de modificări la nivelul genelor BRCA. Astfel, vor fi incluse molecule ce acționează specific la nivelul acestor celule, pentru a combate în mod țintit afecțiunea.

7 informații ce îți vor fi utile în cazul testării genelor BRCA

Poți avea rezultate pozitive la test, fără să te îmbolnăvești de cancer și invers

Există femei care au avut mutații la nivelul genelor BRCA fără să dezvolte forme de cancer, așa cum există, din nefericire, și cazuri de tumori ce au intervenit chiar dacă genele BRCA erau perfect sănătoase. Mai mult, aceste anomalii la nivel de cromozomi sunt extrem de rare, afectând circa una din 400 de femei, conform Prevention, în timp ce se afirmă că una din 8 femei se va îmbolnăvi de cancer de sân la un moment dat în timpul vieții.

Conform studiilor, circa 55-65% dintre femeile cu mutații la nivelul genei BRCA 1 vor face cancer la sân și 45% dintre cele cu anomalii la nivelul genei BRCA 2 vor dezvolta aceeași boală. Prin urmare, există un spectru destul de larg de risc.

Mastectomia nu este unica soluție

E adevărat că rezolvarea adoptată de Angelina Jolie scade cu 95% riscurile de cancer mamar în rândul femeilor cu mutații la nivelul genelor BRCA, dar nu este singura. În cazul în care nu vrei sub nicio formă să îți extirpi sânii sau această soluție nu e fezabilă din punct de vedere financiar, poți oricând să mizezi pe mijloace de prevenție. Fă-ți mamografii anuale, palpează-te lunar și administrează pilule precum tamoxifenul, despre care ți-am vorbit în rândurile de mai sus.

Malformațiile de la nivelul genelor BRCA nu produc doar cancer la sân

Deși sunt recunoscute ca fiind „genele cancerului la sân”, BRCA sunt legate și de cancerul ovarian (39% dintre femeile cu anomalii la nivelul BRCA 1 și între 11-17% dintre cele cu malformații la BRCA 2 se vor îmbolnăvi de cancer ovarian). Soluția poate fi extirparea ovarelor și a trompelor uterine, la care apelează circa 70% dintre femeile ce au aflat că suferă de astfel de mutații – un procent mult mai mare decât în cazul mastectomiilor.

Genele BRCA trebuie ținute sub control și în cazul bărbaților

Nu numai reprezentantele sexului feminin ar trebui să se testeze de malformații la nivelul genelor BRCA, ci și bărbații. Aceștia sunt, la rândul lor, susceptibili de dezvoltarea cancerului mamar, deși mai rar întâlnit. Se pare că genele BRCA sunt un indicator și al altor forme de cancer, precum cel de piele, de pancreas și de prostată.

Poți moșteni malformații BRCA și de la tatăl tău

Mergem și mai departe pe firul deducției și te avertizăm că, atunci când analizezi istoricul familial pentru incidența bolilor, trebuie să iei în calcul și linia paternă. Până la urmă, jumătate din moștenirea ta genetică vine de la tată. Dacă rudele sale apropiate, precum mama, bunica, sora sau mătușa, au fost bolnave de cancer la sân, ar fi cazul să discuți cu doctorul tău de familie.

Dacă mama ta are cancer de sân, nu tu ești obligată să te testezi pentru anomalii la nivelul genelor BRCA

În mod ideal, mama ta este cea care trebuie să facă testul. Este posibil ca boala sa să nu se fi produs pe cale genetică, iar rezultatele testului să fie perfecte. În acest caz, nu ar fi putut să îți transmită și ție această malformație.

femei cancer la san

Sunt și alte teste care pot monitoriza riscul de a face cancer din punct de vedere genetic

Testele BRCA indică, într-adevăr, cea mai mare probabilitate de a face cancer, dar nu sunt singurele. Cercetătorii care studiază intens fenomenul au descoperit și alte gene ale căror malformații pot conduce spre necruțătoarea boală, printre care se numără ATM, CDH1, PALB2 și TP53.

Concluzia? Genele BRCA sunt un indicator extrem de important al riscului de a face cancer pe cale genetică, dar sunt nu sunt nici un semnal că ești condamnată definitiv. În cazul în care faci parte din grupul de risc, sfatul nostru este să te adresezi unui medic specialist și să îți păstrezi speranța: nu ai nici pe departe o sentință capitală deasupra capului.

Surse foto: iStock, Pinterest

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!