8 funcții pe care vitamina B le are în organism

8 funcții pe care vitamina B le are în organism

Redactor Andreea Baluteanu

Vitamina B nu este reprezentată, așa cum știi deja, de un singur nutrient, ci deține mai multe vitamine grupate „sub aceeași pălărie”. Cele 8 reprezentante ale acestui grup au funcții specifice, împărtășind însă aportul pe care îl oferă funcționării și dezvoltării creierului, fiecare vitamină B fiind implicată în desfășurarea activității sistemului nervos.

Azi facem cunoștință cu fiecare vitamină B în parte, ca să nu le mai confunzi. Spulberă îndoielile din temelii și află ce funcții deține fiecare reprezentantă a bogatului și eficientului grup de vitamine B!

Cele 8 vitamine B: ce efecte are fiecare

Cu toții am auzit de vitamina B, dar cunoașterea faptului că ea înglobează un ansamblu de nutrienți nu e nici pe departe la fel de răspândită. Explicația constă în faptul că, atunci când au fost descoperite, oamenii de știință erau convinși că aveau de-a face cu o singură vitamină, nu cu 8 entități separate.

alimente cu vitamina B vizual

Pregătește-te, deoarece lucrurile sunt pe cale să devină încă și mai confuze. De exemplu, vitamina B7 sau biotina mai poartă numele și de vitamina H, deși, practic, rămâne tot o vitamină B. Facem lumină în acest ansamblu complicat de informații în rândurile de mai jos!

Află totul despre vitamina B1!

Vitamina B1 poartă numele de tiamină și, într-o rară demonstrație de logică ce nu este neapărat caracteristică grupului de B-uri, a fost prima descoperită de către oamenii de știunță. Principalele funcții ale vitaminei B1 în corp sunt legate de producția de energie, metabolismul carbohidraților, alcoolului și grăsimilor, funcționarea propriu-zisă a celulelor nervoase și susținerea activității inimii. Cele mai bune surse alimentare de vitamina B1 sunt organele, germenii de grâu, cerealele fortificate, ouăle, fructele de pădure, nucile, sparanghelul, ciupercile, legumele cu frunze verde închis, varza de Bruxelles, vinetele, leguminoasele, tonul și semințele de floarea soarelui.

Ce funcții are vitamina B2?

Cunoscută sub numele de riboflavină, vitamina B2 contribuie la transformarea carbohidraților în energie, la formarea globulelor roșii, dar și la desfășurarea funcțiilor de respirație și creștere celulară. Însă acest nutrient este esențial și pentru ca organismul să poată folosi vitamina B6, ceea ce nuanțează ce sistem migălos și briliant este corpul uman. Pentru a suplini rezervele de vitamina B2, consumă lapte, carne, ciuperci, ficat, legume cu frunza verde închis sau cereale fortificate.

Dar vitamina B3?

Niacina sau acidul nicotinic sau vitamina PP, B3-ul îndeplinește la rândul său funcții esențiale în corp. Printre acestea se numără participarea la metabolismul celular, creșterea și oxidarea țesuturilor, stimularea sistemului nervos central și dezvoltarea creierului, dar și echilibrarea glicemiei sau protecția articulațiilor. Sunt motive pentru care mai ales bolnavii de diabet sau cei care suferă de osteoartrită sau artrită reumatoidă au nevoie de vitamina B3. Surse excelente ale acestui nutrient sunt constituite de cerealele fortificate, legumele verzi, carnea roșie, puiul, somonul, tonul, ficatul, peștele, laptele, drojdia sau fasolea.

Vitamina B5: ce funcții deține?

Am renunțat de mult să mai înțelegem logica denumirii vitaminelor din grupul de B, așa că acceptăm că după vitamina B3 urmează vitamina B5 sau acidul pantotenic. Regăsită în fiecare celulă vie, această vitamină pur și simplu îți asigură existența. Susține metabolismul carbohidraților, al grăsimilor și al proteinelor, contribuie la producția melatoninei și protejează sănătatea pielii. De asemenea, tot vitamina B5 previne albirea prematură a părului. Ca să beneficiezi de atributele sale, introdu în alimentație ficat, rinichi, drojdie, gălbenuș de ou, avocado sau cartofi dulci.

Ce face vitamina B6?

Piridoxina sau vitamina B6 îndeplinește numeroase funcții în organism, fiind implicată în procese diverse. Astfel, nutrientul este prezent în absorbția și metabolizarea aminoazicilor, a grăsimilor și a carbohidraților, produce celulele roșii, fortifică imunitatea și echilibrează dispoziția, prevenind schimbările ei bruște. Tot vitaminei B6 trebuie să îi fii recunoscătoare pentru balansarea hormonilor și pentru alinarea simptomelor nesuferitului sindrom premenstrual, dar și a durerii și a disconfortului din această perioadă sensibilă. Dacă adăugăm și funcția de prevenție a cancerului și a bolilor de inimă, înțelegi cât de prețioasă e. Cele mai bune surse de vitamina B6 sunt laptele, brânza Ricotta, somonul, tonul, ouăle, ficatul de pui, carnea de oaie, morcovii, spanacul, cartofii dulci, mazărea, bananele și avocado.

Cele mai importante funcții ale vitaminei B7

Vitamina B7 mai este numită și biotină sau, așa cum am remarcat și mai sus, vitamina H. Ce face în organism? Contribuie la transferul dioxidului de carbon, susținând astfel metabolismul, sintetizează aminoacizii și acizii grași și contribuie la sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. În plus, susține funcționarea creierului și sănătatea rinichilor. Extrage vitamina B7 din morcovi, spanac, broccoli, ciuperci, cartofi dulci, banane, avocado, zmeură, nuci și semințe, orez, ovăz, lapte, somon, ton, sardine sau ouă.

Ce putem spune despre vitamina B9?

Sărim peste 8 și ajungem cu numerotarea nutrienților noștri dragi direct la vitamina B9. O recunoști sub numele de acid folic, dar mai poartă și denumirea de vitamina M sau B-c. Esențială în sarcină și pentru dezvoltarea fătului, vitamina B9 previne anomaliile la naștere, protejează inima, previne pierderea auzului, susține formarea hemoglobinei și are proprietăți antiinflamatorii și analgezice. În plus, participă la desfășurarea funcției cognitive și susține vederea, dovedindu-se și un antioxidant puternic, ce protejează de daunele provocate de radicalii liberi. Cele mai bune surse de vitamina B9 sunt spanacul, broccoli, sparanghelul, varza, pătrunjelul, leguminoasele, avocado, kiwi, portocalele, papaya, nucile și semințele, cerealele fortificate și gălbenușul, laptele, somonul și carnea.

Vitamina B12 și funcțiile sale în organism

Încheiem grupul de B-uri cu vitamina B12 sau cobalamina, practic esențială unei bune funcționări a sistemului nervos. Mai mult, acest nutrient ajută la formarea globulelor roșii și este necesar unei dezvoltări armonioase la bebeluși și la copii. Mai departe, cobalamina susține sănătatea oaselor, reduce riscul de degenerare maculară, îmbunătățește simptomele depresiei, previne pierderea neuronilor și conferă un boost de energie. Latura sa „delicată”? Singurele surse de vitamina B12 provin de la animale, așa că, dacă ești vegetariană, ai nevoie de un supliment.

vitoral B supliment vavian Noi recomandăm Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți, cu gust de portocală și xilitol, destinat administrării orale. Suplimentul include tot complexul de vitamine B și este ideal dacă suferi de deficiențe sau dacă ai un stil de viață ce exclude produsele animaliere. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Ce fel de sefa vei fi?
Incepe quiz
Ce fel de sefa vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.