9 informații ascunse despre corpul femeii care te ajută să previi multe probleme de sănătate

9 informații ascunse despre corpul femeii care te ajută să previi multe probleme de sănătate

Alida Enache

Corpul femeii este un adevărat templu care, oricât de complicat ar părea, funcționează, de fapt, după niște “mecanisme” simple și chiar logice. Ca femeie, îndată ce vei ajunge să-ți cunoști mai bine organismul și nevoile acestuia, vei reuși și să eviți numeroase probleme de sănătate. Pare greu, poate chiar imposibil, dar nu este deloc așa! Te invităm să descoperi în rândurile de mai jos care sunt cele 9 informații ascunse despre corpul tău care te vor ajuta să te cunoști mai bine și să îți menții sănătatea!

 Ilustrație cu o femeie care face sport

9 informații ascunse despre corpul femeii care te ajută să previi multe probleme de sănătate

  1. Antrenamentele excesive pot deregla ciclul menstrual. Spre fericirea femeilor, antrenamentele fizice pot reduce durerea din timpul perioadelor de menstruație. Dar, în același timp, atunci când sunt realizate în exces sau prea intens, acestea pot face mai mult rău decât bine. Activitatea fizică exagerată creează un dezechilibru hormonal în organism, ceea ce ar putea duce la dereglarea ciclul menstrual. Asta nu înseamnă totuși că ar trebui să renunți la a face sport! Trebuie doar să te asiguri că faci totul cu moderație și că nu exagerezi.
  2. Felul în care arată și se simt sânii indică foarte multe despre starea ta de sănătate. Chiar dacă nu simți niciun fel de durere la nivelul pieptului, ar trebui să te preocupe mai mult felul în care se prezintă sânii tăi. De exemplu, secrețiile glandelor mamare pot indica un dezechilibru hormonal, dar și o disfuncție ovariană. În acest caz ar trebui să consulți imediat un medic. În schimb, dacă observi o iritație sub sâni sau dacă simți o de senzație mâncărime în dreptul lor, asta ar putea însemna că ai făcut o alergie la materialul sutienului sau la detergentul cu care îl speli.
  3. Greutatea ta nu indică starea de sănătate. Doar pentru că ai câteva kilograme în plus nu înseamnă și că ai probleme de sănătate. Creșterea în greutate depinde în general de obiceiurile alimentare, de ereditate, dar și de constituția ta. În mod surprinzător, organismul unei persoane mai plinuțe ar putea fi mult mai sănătos decât cel al uneia slabe.Ilustrație cu un corp de femeie mai grasă și cu un copr de femeie mai slabă
  4. Sânii se pot lăsa din cauza deshidratării generale a organismului. Lipsa apei din organism poate duce la o schimbare generală a aspectului pielii. Fără apă, aceasta devine uscată și își poate pierde din fermitate și elasticitate. De aceea, pentru a preveni lăsarea sânilor tăi, trebuie să consumi suficientă apă pentru a-ți menține corpul foarte bine hidratat.
  5. Culoarea buzelor tale indică starea de sănătate a ficatului. Dacă buzele tale și-au pierdut din culoare și au devenit palide sau dimpotrivă, dacă ele au căpătat o culoare închisă saturată, acest lucru ar putea indica o problemă la ficat. Dacă observi o astfel de schimbare trebuie să consulți un medic cât de curând!
  6. Mâncarea poate cauza migrene. Durerile de cap nu sunt întotdeauna rezultatul unor situații stresante. Ele pot fi o simplă reflexie a dietei tale actuale, care s-ar putea să nu-ți facă prea bine. Există chiar și expresia „migrena unui gurmand” care este folosită pentru a descrie o situație de acest gen. Alimentele care pot provoca migrenele sunt sucul de portocale, ciocolata, brânza, nucile și produsele afumate.Ilustrația cu o femeie care are o migrenă
  7. Există doar șase zile pe lună în care ai putea rămâne însărcinată. Fereastra fertilă este o perioadă de șase zile (ziua ovulației și cele cinci zile anterioare ei) care reprezintă perioada de timp din lună cu cea mai mare probabilitate de a rămâne însărcinată. Cea mai fertilă zi este chiar ce a ovulației.
  8. Te poți îngrășa din cauza lipsei de somn. Chiar dacă faci sport regulat și vizitezi sala de fitness de cinci ori pe săptămână, tot te vei îngrășa. Lipsa de somn duce la stocarea de energie suplimentară, adică grăsime, în zona abdomenului. Asta înseamnă că dacă îți dorești un abdomen plat trebuie să dormi cel puțin 8-9 ore pe noapte.
  9. Ai o toleranța mai mare la durere în unele zile ale ciclului menstrual. În ultima zi a ciclul menstrual, corpul tău devine mai puțin sensibil la durere. Asta se întâmplă deoarece din ziua cu numărul 23 și până în cea de-a 28-a zi a ciclului menstrual, nivelul de estrogen se micșorează și astfel scade și sensibilitatea. De aceea, este chiar indicat să vizitezi dentistul sau să te epilezi cu ceară în una dintre aceste zile. Vei suporta mai ușor durerea!

Citește și: De ce nu este indicat să îți speli părul când faci duș

Surse articol: Brightside, Webmd, Mountelizabeth

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.