Cele mai bune poziții de yoga pentru începători: 5 asane antistres care îți pot schimba viața
Din ce în ce mai populară printre practicanții de exerciții fizice, dar și printre cei care doresc să își recapete liniștea și echilibrul prin tehnici care pun accent pe meditație și pe cultivarea spiritualității, yoga te ajută să devii conștientă de relația dintre starea de relaxare și cea de stres, dar și de complexitatea vieții.
Atunci când își îndrumă cursanții, maeștrii de yoga insistă atât asupra conștientizării mișcărilor corpului, dar și a ritmului respirației și a cultivării emoțiilor. Cum poți să dobândești și tu această cunoaștere și să îți hrănești liniștea la nivel fizic, mental și emoțional? Prin intermediul pozițiilor specifice de yoga cu virtuți antistres: îți prezentăm mai jos cele mai potrivite asane pentru începători!
Yoga, între echilibrul corpului și al minții
Vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă yoga? Poate că cel mai corect o descrie Ishwar V. Basavaraddi, director al „Institutului Național de Yoga Morarji Desai” din India, care afirmă că această practică e o artă și o știință. Nici nu ne îndoim de acest lucru atunci când ne amintim că yoga este o practică ce are la bază fundamente descoperite relativ recent de fizicienii contemporani, afirmând că tot ce se află în Univers e o manifestare a aceleiași materii și ajutându-ne să revenim la sursa vieții.
Ce ne ajută cel mai mult în timpul unei practici de yoga, pe lângă exercițiile fizice, este tăcerea. Atunci când ne lăsăm cuprinse de liniște, ni se intensifică puterea observației și conștientizăm localizarea stresului, atât în corp, cât și în minte, putând astfel să ducem o viață mai fericită și mai echilibrată.
După cum afirmă experții, yoga ne poate induce o stare de calm și de reflecție diferită de haosul pe care am învățat să îl numim „acasă”, oferindu-ne șansa de a ne răsfăța, de a ne revigora și de a începe să ne placă să petrecem timp numai cu noi însene.
Yoga, la granița dintre ritmul corpului și melodia minții
Nimeni altul decât Arnold Schwarzenegger, renumit pentru realizările sale în sport, înainte de a se dedica actoriei sau politicii, spunea că: „Acolo unde mintea merge, corpul o urmează”. Filosofia se potrivește de minune și la yoga, expertul BKS Iyenga afirmând că: „Yoga este precum muzica. Ritmul corpului, melodia minții și armonia sufletului creează simfonia vieții.”
Văzută din acest punct de vedere, yoga ne ajută să ne reintrăm în ritm.
Cele mai bune poziții de yoga antistres pentru începători
Desigur că beneficiile yoga merg mai departe decât atenuarea stresului, dar nu putem contesta că această disciplină e un minunat exercițiu de meditație. Nu numai că regăsești mai multă pace interioară care să te ajute să te lupți cu problemele vieții, dar îți extinzi orizonturile, întărindu-ți trupul și crescând conștientizarea că există o legătură indisolubilă între corp și minte.
Ce ne mai place la yoga? Că poți să obții beneficii fără a avea neapărat o experienţă concludentă. Desigur, te va ajuta să practici exercițiile fizice în compania unei persoane calificate, care te va susține să maximizezi avantajele obținute și să construiești o rutină care să îți aducă numai recompense.
Înainte de a-ți spune care sunt cele cinci asana minunate contra stresului, vrem să subliniem că yoga este o practică holistică, așadar e la fel de important să acorzi atenție stărilor mentale la fel de mult precum mișcărilor fizice. Fiind un exercițiu fluid, asanele de mai jos vor fi practicate într-un context ce îmbină stările de contractare cu cele de expansiune și cu pauzele; de aceea, e important să începi alături de un profesor.
Concentrează-te de asemenea pe cum te simți în cursul fiecărei poziții, care sunt locurile unde e acumulată tensiunea sau ce gânduri îți apar în minte atunci când ești într-o asana de relaxare. Odată ce ai conștientizat ce sentimente îți trezește fiecare postură, ești pe drumul cel bun.
Acestea fiind spuse, iată care sunt cele 5 asana antistres ideale pentru începători!
Poziția Lotus
Una dintre cele mai recognoscibile poziții din yoga, caracteristică stării de meditație, presupune încrucișarea picioarelor, menținerea unei coloane drepte și așezarea mâinilor alături sau pe genunchi. Poziția Lotus reprezintă simbolul universal al spiritualităţii, specialiștii yoga spunând că menține legătura dintre oameni, pământ și ceruri. Numele i-a fost inspirat de modul în care lotusul răsare din mâl și se înalță spre lumina universală, postura asigurând minții posibilitatea de a rămâne liniștită și conștientă.
Apanasana
O poziție ce presupune statul pe spate, cu genunchii strânși la piept, Apanasana oferă confort trupului și hrană spiritului, după cum afirmă autorii „Instrumente Yoga pentru Profesori și pentru Cursanți” („Yoga Toolbox for Teachers and Students”). Asana reprezintă întoarcerea acasă, calmând afecțiunile provocate de stres și cultivând purificarea și eliberarea. Practică această postură mai ales după o zi grea, în care îți simți picioarele grele și dureroase.
Garbhasana
Una dintre preferatele noastre în yoga, „poziția copilului”, cum mai este numită, simbolizează nașterea, creația din pântecele divin, sursă a vieții în întregul univers. Postura copilului are un extraordinar efect regenerator, profesorul internațional de yoga și autorul Subodh Gupta nuanțând extraordinarul său efect relaxant. Nu e de mirare că multe practicante de yoga afirmă că au adormit atunci când o practicau.
Halasana
Numită și „postura plug”, e drept că această asana poate fi dificilă atunci când ești începătoare și necesită uneori un pic de exercițiu, fiind necesar să îmbunătățești flexibilitatea. Poziția este însă plină de efecte pozitive, calmând mintea, stimulând digestia și activitatea glandei tiroide, întinzând umerii și coloana, reducând oboseala și stresul.
Shavasana
Încheiem cu Shavasana sau „postura mortului”, aparent cea mai simplă asana, pentru că nu presupune nicio mișcare. Această poziție poate constitui însă o adevărată provocare! Numele său nu trebuie să te ducă cu gândul la ceva morbid, fiindcă Shavasana e un simbol al morții atașamentului de eul egoist și o eliberare de limitările trupului. În cuvintele Simonei Sebastian, fondator al „Chakra-Anatomy.com”, „în momentul în care ești foarte prezent/ă într-un anumit moment, când ești conectat/ă cu pământul, chakra coroanei va începe să se alinieze cu alte șapte chakre, iar energia va putea să curgă lent prin corpul tău subtil.” Aceste efecte sunt mai potente ca niciodată în Shavasana.
Așadar, acum este timpul să începi să practici yoga. Mai proaspătă ca niciodată, practica presupune un mix între tehnici spirituale străvechi și posturi și poziții care îmbunătăţesc flexibilitatea, tonusul muscular, echilibrul și vigoarea. Văzută astfel, yoga e un hibrid între meditație, gimnastică, fitness și stretching, fiind o practică holistică, complexă.
Ce mai trebuie să reții? Înainte de a te apuca de yoga, e bine să discuți cu medicul tău pentru a ști dacă exercițiile sunt potrivite și pentru tine. Deși mediul online abundă în tutoriale de yoga, nu ar strica nici să începi magica ta călătorie în compania unui instructor bun care să îți corecteze eventualele greșeli, să îți ofere cele mai bune indicații și să te ajute să eviți întinderile sau accidentările.
Eliberează-ți mintea și corpul de stres cu aceste asana pentru începători, corijând totodată dezechilibrele din organism!
Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.
Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro
Articol preluat și adaptat de pe ORGANIC INDIA.
Surse foto: iStock