Ai o durere de rinichi? 10 tratamente pe care să le încerci acasă

Ai o durere de rinichi? 10 tratamente pe care să le încerci acasă

Paula Rotaru

Rinichii sunt organe pereche situate în spate, în partea superioară a zonei abdominale, cu un rol foarte important pentru organism. Ei asigură eliminarea lichidelor în exces și a toxinelor din corp prin intermediul urinei. De asemenea, rinichii reglează producția de hormoni care au rol în menținerea tensiunii arteriale, dezvoltarea oaselor și regenerarea celulelor roșii, țin sub control nivelul pH-ului și contribuie la distribuirea mineralelor esențiale în organism.

rinichi

Dacă funcția renală este afectată, toxinele se acumulează în organism și pot duce la îmbolnăvirea altor organe vitale. Durerea de spate care radiază în zona pelviană, umflarea mâinilor sau a picioarelor și gustul metalic în gură sunt doar câteva dintre semnele că rinichii tăi suferă.

Dacă te confrunți cu o durere de rinichi, nu ezita să mergi la medic, pentru că este un simptom ce poate ascunde numeroase afecțiuni. Cunoscând cauza acestui simptom, medicul îți va recomanda cel mai eficient tratament!

Află cum se manifestă durerea de rinichi, ce anume o poate cauza și ce poți face pentru a scăpa de această problemă!

Ce simptome însoțesc durerea de rinichi

Dintre simptomele specifice afecțiunilor renale se remarcă:

  • Febra
  • Durere la urinare
  • Durere în flancuri (stânga sau/și dreapta) sau în zona centrală a spatelui
  • Senzație de greață
  • Vărsături

femeie cu durere de spate

  • Nevoia urgentă de a urina
  • Oboseala
  • Mâini sau/și picioare umflate
  • Urme de sânge în urină
  • Dificultăți la urinare
  • Balonare
  • Ochi umflați
  • Pete albe pe unghii
  • Piele uscată, iritată
  • Gust metalic în gură

Posibile cauze ale durerilor de rinichi

Societatea actuală este, din păcate, marcată de substanțe toxice, chimicale și alimente care au în compoziție ingrediente nu tocmai naturale care se acumulează în rinichi și îi afectează funcția. Deshidratarea rămâne însă principala cauză a afecțiunilor renale. De asemenea, potrivit mayoclinic.org, durerea de rinichi poate avea următoarele cauze:

  • Infecții renale (pielonefrita sau răceala la rinichi)
  • Pietrele la rinichi

pietre la rinichi

  • Chisturile renale – care se pot rupe sau duc la creșterea în dimensiuni a rinichilor
  • Cancer la rinichi
  • Boala polichistică renală
  • Hidronefroza – mărirea rinichilor din cauza umplerii excesive a căilor urinare
  • Tromboza venei renale – cheaguri de sânge care se dezvoltă în vena care scurge sânge de la rinichi
  • Hemoragii interne cauzate de traumatisme la nivelul rinichilor

Cauzele durerilor de rinichi se stabilesc pe baza istoricului medical al pacientului, a examinării fizice și a analizelor de sânge sau de urină. De asemenea, pentru confirmarea diagnosticului, medicul ar putea recomanda efectuarea unei tomografii computerizate abdominale sau pelviene.

Tratmentul depinde, desigur, de cauza descoperită. Dacă durerile sunt cauzate de pietre la rinichi, în majoritatea cazurilor se impune intervenția chirurgicală. Infecțiile de tract urinar se tratează cu antibiotice, însă doar la recomandarea medicului!

Cum previi și tratezi durerea de rinichi cu tratamente naturale

Durerea de rinichi poate fi prevenită sau ameliorată evitând anumite obiceiuri care stau la baza apariției afecțiunilor renale. Ține cont de aceste sfaturi simple pentru a avea rinichi sănătoși!

1) Bea mai multă apă – hidratarea este esențială pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi, una dintre cauzele durerilor renale. Apa diluează urina și previne acumularea de minerale și săruri, „ingredientele” principale ale pietrelor la rinichi. De asemenea, apa înlătură bacteriile și celulele moarte din tractul urinar și poate chiar să ajute la eliminarea unei pietre renale de sub 4 milimetri.

femeie care bea apa

Bea cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi și consumă fructe și legume bogate în apă, precum salată, castraveți, dovlecei, tulpină de țelină, roșii, fructe de pădure, ardei gras, mere, pepene sau căpșune. Sunt de evitat cafeaua, ceaiurile și băuturile cu cofeină, sau măcar limitate cantitativ, deoarece deshidratează.

2) Consumă alimente bogate în probiotice – studiile arată că bacteriile „bune” din intestine contribuie la desfășurarea normală a digestiei, dar pot avea și alte efecte benefice, inclusiv la nivel renal. Ele ajută la eliminarea reziduurilor din rinichi și reduc riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Prin urmare, consumă alimente care conțin probiotice, precum iaurt, chefir, lapte bătut, brânză de vaci fermentată, varză murată, varză kimchi, castraveți murați, măsline în saramură, ceai kombucha, supă japoneză miso, tempeh, lapte de soia, alge sau ciocolată neagră.

3) Mănâncă mai puțină carne – persoanele care consumă alimente bogate în proteine de origine animală au un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi. Este de preferat să limitezi consumul de carne la 65 de grame pe zi.

4) Ai grijă la mezeluri și băuturi carbogazoase – aceste alimente și băuturi conțin mult fosfor, care se poate acumula în rinichi, cauzând probleme renale. O persoană are nevoie de 800-1.200 de miligrame de fosfor în fiecare zi. Excesul de fosfor nu poate fi eliminat decât prin intermediul rinichilor, iar dacă aceștia sunt afectați, mineralul respectiv se poate depune pe alte organe vitale, cauzând boli de inimă sau afecțiuni osoase.

mezeluri

5) Bea sucuri naturale – pe lângă apă, sucurile din legume sau fructe proaspete pot ajuta la îndepărtarea toxinelor din organism. Sucul de pătrunjel și cel de coriandru ajută la eliminarea metalelor grele din organism. Pentru un gust mai bun, poți adăuga apă, lămâie și miere organică. O altă variantă este sucul de merișoare, care previne înmulțirea bacteriilor din tractul urinar și are capacitatea de a dizolva pietrele la rinichi de mici dimensiuni. 

6) Mai slăbește – kilogramele în plus sunt un factor de risc pentru apariția cancerului renal, care se manifestă și prin dureri de rinichi. Prin urmare, fă mai multă mișcare și încearcă să adopți un regim alimentar cu mai puține calorii.

7) Odihnește-te și aplică pe zona dureroasă o compresă caldă – dacă durerea de rinichi este cauzată de un traumatism sau de pietre la rinichi, odihna este uneori cel mai bun „medicament”. Mișcările bruște, exercițiile fizice intense și statul pe o parte pot agrava durerile de rinichi, așa că evită-le pe cât posibil. De asemenea, pentru ameliorarea durerii de rinichi, este indicat să pui pe zona respectivă o compresă înmuiată în apă caldă, care îmbunătățește fluxul sangvin și reduce inflamația.

femeie cu un comprespe spate

8) Evită să iei pastile pentru durere – chiar dacă uneori ți se par soluția salvatoare, analgezicele pot face mai mult rău decât bine. Ibuprofenul, acetaminofenul și aspirina sunt medicamente care pot afecta rinichii, dacă sunt luate pe termen lung.

9) Vitamina C nu e bună în exces – dozele crescute de vitamina C pot duce la apariția calculilor renali, care sunt formați dintr-un tip de calciu combinat cu o substanță denumită oxalat. Dacă ești predispusă la apariția pietrelor la rinichi sau ai în familie persoane care au suferit de așa ceva, ar fi mai bine să reduci consumul de alimente bogate în oxalați, precum sfecla roșie, ciocolata, cafeaua, nucile, pătrunjelul, alunele, rubarba, spanacul, căpșunele sau ceaiul.

10) Băi cu sare Epsom – acest ingredient este recunoscut pentru proprietățile sale detoxificante. Sarea Epsom înlătură toxinele din organism, oferindu-le rinichilor o porție binemeritată de „prospețime”.

Ține cont de aceste sfaturi pentru a scăpa de durerea de rinichi! Află și cum poți preveni răceala la rinichi, o afecțiune urinară mult mai gravă decât cistita!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (71)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.