Cistita: cauze, simptome si tratament

De
DivaHair
Miercuri, 07.08.2013
Cuprins
Cistita este o infectie a tractului urinar inferior necomplicata, numarandu-se printre cele mai comune boli infectioase extraintestinale. Cistita poate deveni recidivanta atunci cand au loc cel putin doua infectii in decursul a sase luni sau cel putin trei infectii in decursul unui an. Conform specialistilor, 40% din femei vor avea cel putin o astfel de infectie in timpul vietii, dintre care, 25% vor fi afectate de cistita recidivanta.
Simptomele cistitei si ale cistitei recidivante
Iata care sunt cele mai intalnite simptome ale cistitei:
- urinari frecvente;
- senzatia de iminenta a urinarii;
- durere suprapubiana;
- senzatia de arsura la urinare;
- sange in urina.
Pe langa simptomele enumerate mai sus, cistita recidivanta are urmatoarele efecte:
- senzatie constanta de arsura;
- senzatie imperioasa de urinat si poliurie;
- durere la urinat;
- afectarea reala a vietii zilnice.
Cauzele cistitei
Desi 77% din infectiile urinare de tract inferior sunt cauzate de bacteria E.coli, exista si alti factori care favorizeaza aparitia cistitei, precum uretra scurta a femeilor sau efectul mecanic al actului sexual, care provoaca deplasarea bacteriilor in vezica urinara, dar si predispozitia pentru infectii recidivante.
Cum tratezi cistita?
Tratamentul pentru cistita este igieno-dietetic, simptomatic si antibiotic si se face conform recomandarii medicului curant. Cu toate ca de multe ori tratamentul antibiotic este eficient, bacteria se poate restabiliza. Asadar, trebuie luate in considerare masurile de prevenire a cistitei recidivante, precum:
- consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi;
- regim alimentar hiposodat, necondimentat;
- evitarea stazei urinare;
- evitarea expunerii la frig;
- toaleta intima adecvata;
- evitarea folosirii diafragmei ca metoda contraceptiva.
Daca masurile de preventie non-antibiotica au esuat, se recurge la preventia cu antibiotice, administrate continuu sau dupa actul sexual.
Este extrem de important sa prevenim cistita recidivanta avand in vedere ca infectiile urinare repetate pot degrada functionarea aparatului urinar. In plus, tratamentul repetat cu antibiotic, la fiecare reaparitie a cistitei, poate contribui la dezvoltarea unei rezistente crescute la antibiotice, ceea ce inseamna ca infectia urinara va deveni tot mai dificil de tratat. Nu trebuie omise nici reactiile adverse la tratamentul cu antibiotic, precum tulburarile digestive sau micozele vaginale.
Daca iti doresti sa scapi de cistita si sa afli raspunsul la cele mai importante intrebari despre aceasta afectiune, acceseaza www.cistitarecidivanta.ro.
Vezi si

Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean |
Miercuri, 07.08.2013

Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean |
Miercuri, 07.08.2013

Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean |
Miercuri, 07.08.2013