Alergia la polen: simptome, diagnostic, tratament

Alergia la polen: simptome, diagnostic, tratament

Tatiana Stefan

Alergia la polen este reactia organismului atunci cand intra in contact cu polenul, care afecteaza aproximativ 10% din populatia mondiala. Persoanale care sunt alergice la unul sau mai multe tipuri de polen pot prezenta simptome timp de cateva luni pe an. Alergia la polen este usor identificat si greu de evitat, dar exista numeroase moduri pentru a reduce simptomele.

 

Care sunt simptomele alergiei la polen?

Polenul afecteaza in principal mucoasa foselor nazale, provocand congestii nazale, dureri de cap si tuse. In cazul unor alergii la polen severe, pot exista tulburari ale somnului sau ale apetitului.

Alte semne ale alergiei la polen sunt:

- Stranut
- Lacrimarea ochilor sau inrosirea acestora
- Tuse, ingreunare a repiratiei
- Stare generala de rau
- Depresie
- Febra

Cum poate fi diagnosticata alergia la polen?

Alergia la polen este usor de diagnosticat, deoarece simptomele apar in aceeasi perioada in fiecare an. De asemenea, diagnosticul poate fi pus pe baza unei analize de sange sau a unui test cutanat. Analiza de sange arata alergologului informatii privind alergia pacientului, astfel ca in cazul in care o persoana este alergica, in locul in care a fost injectat alergenul va aparea o inrosire si o tumefiere a pielii.

Testele cutanate presupun aplicarea alergenului direct pe piele ori in aplicarea unui plasture ce contine un anumit tip de alergen. Aceste teste cutanate pot fi folosite numai in cazul pacientilor care nu sufera de anumite afectiuni ale epidermei.

Cum tratam alergia la polen?

Alergia la polen poate fi dificil de evitat, insa exista tratamente pentru a inlatura simptomele acesteia. Spre exemplu, picaturile de ochi antialergice pot trata simptomele conjunctivitei. Antihistaminicele si decongestionantele nazale poate trata alergia la polen, insa utilizarea frecventa a lor poate inrautati simptomele, astfel ca persoanele care se confrunta cu aceasta alergie trebuie sa consulte un medic. De asemenea, aerosolii nazali cu corticosteroizi pot trata febra, dar daca sunt folositi o vreme indelungata pot cauza sangerari ale nasului.

Prevenirea alergiei la polen

Exista numeroase optiuni pentru a tine sub control alergiile la polen, atat cele de primavara, cat si cele de toamna. Astfel, este indicat sa mentii curat aerul de interior folosind un dezumidificator care sa contina un filtru pentru a tine polenul departe de casa. De asemenea, in sezonul in care se produc alergiile este indicat sa tii usile si ferestrele inchise, sa nu iesi din casa in zilele in care vantul bate puternic sau sa porti o masca daca trebuie sa petreci timp in aer liber.

Alergia la polen poate fi o reactie a organismului dificil de evitat, insa daca vei fi atenta si vei respecta sfaturile de mai sus, cu siguranta vei reusi sa treci peste aceasta perioada repede si vei uita de disconfortul creat de alergie.

Sursa:www.livestrong.com

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.