10 cauze pentru care răceşti frecvent

10 cauze pentru care răceşti frecvent

Sorina Corneanu

Dacă te confrunţi cu răceli frecvente şi nu găseşti întotdeauna o explicaţie pentru care răceală revine, e posibil să fie vorba de mai mult decât o sensibilitate la frig. Mâinile spălate incorect, lipsa somnului şi deshidratarea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care răceşti des. 

Află mai jos care sunt posibilele cauze ale răcelilor frecvente!

De ce răcești des: 10 cauze mai puțin cunoscute

Nu te speli corect pe mâini

O modalitate bună de a preveni răcelile este să te speli pe mâini cu apă caldă şi săpun sau să folosești geluri dezinfectante. Procesul de spălare a mâinilor ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde pentru a elimina pericolele, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Nu în ultimul rând, e obligatoriu să te speli pe mâini:

  • După folosirea toaletei
  • După ce ai strănutat sau ţi-ai suflat nasul
  • După ce ai intrat în contact cu o persoană bolnavă
  • După ce te-ai întors dintr-un mediu aglomerat, cu potenţial infecţios
  • înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
  • Înainte de a mânca

Pui mâna pe faţă prea des

Poate nu ştiai, dar cele mai dăunătoare bacterii intră în corp prin nas, ochi şi gura. Practic, când îţi atingi faţa des, creşti riscul de îmbolnăvire.

femeie obosita

Nu te odihneşti suficient

Dacă nu te odihneşti suficient, sistemul imunitar nu are forţa necesară să lupte împotriva infecțiilor cauzate de virusuri. Sunt necesare 7-8 ore de somn pe noapte şi o dietă echilibrată pentru menținerea sistemului imunitar într-o formă optimă.

Eşti deshidratată

Indiferent dacă încerci să previi o răceală sau să lupţi împotriva ei, hidratarea este esenţială. Deshidratarea  slăbește sistemul imunitar, ceea ce te face mai predispusă la răceli frecvente. În plus, un litru şi jumătate de apă îţi ajută organismul să funcţioneze la capacitate maximă, deci apa nu ar trebui să lipsească din rutina ta zilnică.

Ai alergie

În special în cazul alergiei la praf, apare obstrucţia nazală şi se instalează disconfortul la respiraţie, simptome specifice și răcelii. Mai mult, când scad temperaturile, simptomele se agravează şi pot interfera cu activităţile zilnice. Dacă starea de rău se intensifică, discută cu medicul. Puteţi găsi împreună o variantă bună de tratament pentru a ameliora simptomele. Totodată, evită mediile poluate sau expuse factorilor alergeni.

femeie care tuseste

Nu eşti vaccinată

Dacă nu eşti vaccinată antigripal, nu e de mirare că te lupţi frecvent cu răceli. Vaccinul antigripal te protejează în proporţie de 65% împotriva virusurilor, iar simptomele, în cazul în care totuşi răceşti, sunt mult mai uşoare şi de scurtă durată.

Ai un job care te expune în mod constant la germeni

Dacă lucrezi într-un mediu în care colegii strănută sau tuşesc, nu e de mirare că urmează să ţi se întâmple şi ţie acelaşi lucru. Mai ales în grădiniţe şi şcoli, unde copiii răcesc adesea, profesorii sunt inevitabil expuşi răcelilor frecvente. Evident, nu trebuie să schimbi locul de muncă, ci să fii puţin mai atentă; spălarea mâinilor şi vaccinarea sau evitarea aglomeraţiei sunt soluţii la îndemână pentru situaţii de criză.

Locuieşti cu persoane sensibile

Dacă locuieşti cu persoane care răcesc frecvent, e destul de firesc să te confrunţi şi tu cu acelaşi lucru. Totuşi, deşi tendinţa este să închizi geamurile şi să izolezi persoanele afectate, cel puţin pe timpul iernii, aerul curat face tuturor mai mult bine şi ajută la risipirea bacteriilor care plutesc în aer.

Vezi 5 moduri prin care previi răcelile!

Nu faci sport

Oricât te-ai feri să transpiri, pe motiv că răceşti, realitatea este exact pe dos. Dacă nu transpiri, nu elimini toxine, deci ai şanse şi mai mari să răceşti. Un exercițiu  zilnic moderat, chiar și o plimbare scurtă, poate întări sistemul imunitar. Cercetătorii au descoperit că femeile supraponderale care fac exerciţii uşoare timp de 45 de minute, cinci zile pe săptămână, răcesc mai rar decât acelea care fac sport doar o dată pe săptămână.

Sistemul imunitar e compromis

Persoanele care au sistemul imunitar foarte slăbit, din cauza unei boli autoimune, a unor tipuri de cancer care țintesc sistemul imunitar – cum ar fi leucemia -, sunt mai susceptibile la infecții, inclusiv la răceli frecvente. Totodată, vârsta joacă un rol important în menţinerea sistemului imunitar. Astfel, sugarii şi persoanele în vârstă sunt expuse unui risc crescut de infecţii şi răceli.

Cum previi răcelile frecvente

Pe lângă spălarea frecventă a mâinilor, hidratarea corectă şi odihna corespunzătoare, există și alte lucruri pe care le poţi face pentru a preveni frecvenţa răcelilor. Dezinfectarea telefonului, relaxarea şi o dietă bogată în alimente care conţin vitamina D (somon, ouă, lapte) și zinc (carne de vită și cereale integrale) te-ar putea ajuta să ţii la distanță virusurile şi să scapi de răceală. Dacă situaţia persistă, o vizită la medic este indicată, pentru că te lămureşte cu privire la cauzele care stau la baza sistemului imunitar slăbit.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Puls în ureche: cauze și remedii
Puls în ureche: cauze și remedii
Ce sanse ai sa te imbogatesti?
Incepe quiz
Ce sanse ai sa te imbogatesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.