Acinetobacter: tot ce trebuie să știi despre bacteria ucigașă de la Institutul „Marius Nasta”

Acinetobacter: tot ce trebuie să știi despre bacteria ucigașă de la Institutul „Marius Nasta”

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

De la începutul anului 2019, la Institutul „Marius Nasta” din București, 17 pacienţi au fost infectaţi cu Acinetobacter, iar 13 dintre aceștia au murit.

Cultura de bacterie laborator

Ce este Acinetobacter Baumannii

Acidobacter este o familie de bacterii care provoacă o serie de boli grave, între care pneumonia și meningita.
Există mai multe specii de Acinetobacter care pot cauza îmbolnăviri, dar cele mai multe cazuri înregistrate sunt provocate de Acinetobacter Baumannii. Conform datelor furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, acestea reprezintă 80% dintre infecțiile provocate de Acinetobacter raportate în SUA.

În mod obișnuit, Acinetobacter Baumannii infectează personalul care lucrează în unitățile spitalicești și pe pacienții internați în spitale pe perioade lungi, fapt pentru care infecțiile cauzate de această bacterie sunt considerate nosocomiale (sau infecții intraspitalicești).

Interesul pentru Acinetobacter, atât din partea comunității științifice, cât și din partea publicului, a crescut considerabil în ultimii ani.

Riscurile infectării cu Acinetobacter Baumannii

Potrivit CDC, în cazul oamenilor sănătoși, riscul de a contracta o infecție cu Acinetobacter Baumannii este foarte scăzut. De cele mai multe ori, această bacterie afectează persoanele cu un sistem imunitar deficitar, oamenii bolnavi cei mai vulnerabili. Aceste infecții se supraadaugă afecțiunii pentru care pacientul s-a internat, astfel încât starea lui de sănătate se agravează, ajungându-se chiar la decesul acestuia.

Dintre factorii care măresc riscul unei asemenea infecții putem enumera:

- un sistem imunitar slăbit
- bolile pulmonare cronice
- diabetul
- internările în spital pe perioade lungi
- bolile al căror tratament necesită utilizarea unui ventilator de spital
- rănile deschise tratate în spital
- tratamente în care sunt folosite dispozitive medicale invazive (cum ar fi cateterele urinare)

În general, bacteriile din specia Acinetobacter nu se răspândesc prin aer, ci pot fi contractate prin contactul direct cu suprafețele, obiectele sau persoanele care sunt contaminate. De cele mai multe ori, această infectare se produce în perioada postoperatorie, incidența maximă fiind înregistrată în serviciile de reanimare. Manifestarea clinică poate apărea atât în timpul în care pacientul este internat în spital (în 48 de ore de la internare sau mai mult), cât și după externare (în maximum 30 de zile de la externare).

Bacterie la microscop

Bolile produse de Acinetobacter Baumannii

Acinetobacter este o bacterie care provoacă o varietate de boli, cu diferite simptome. Tipurile de îmbolnăviri cel mai des întâlnite produse de Acinetobacter Baumannii includ:

- pneumonia
- infecțiile ale sângelui, precum septicemia (sau bacteremia) și sepsisul
- meningita (o infecție sau inflamație a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării)
- răni și infecții la locul intervenției chirurgicale, incluzând și fasceita necrozantă (o infecție bacteriană rară, care poate distruge pielea și țesuturile moi de sub ea), provocată de „bacteria mâncătoare de carne” 
- infecții ale tractului urinar

Simptomele infectării cu Acinetobacter Baumannii

Infecțiile cu Acinetobacter Baumannii au adesea simptome greu de distins clinic de cele ale infecțiilor cauzate de alte bacterii oportuniste, cum ar fi Klebsiella pneumoniae și Streptococcus pneumoniae.

De exemplu, infecțiile sângelui provoacă inițial simptome precum febră și frisoane, erupție cutanată, confuzie sau alte stări psihice modificate, care pot fi (și sunt) adesea asociate cu un nivel ridicat al acidului lactic, caracteristic sepsisului sever.

Infecțiile tractului urinar produc, în mod obișnuit, simptome precum: dureri sau senzații de usturime în timpul urinării, urină cu un miros fetid, care poate fi și tulbure sau sângerie, precum și o nevoie puternică de urinare frecventă.

Meningita se manifestă printr-o serie de simptome asemănătoare celor ale gripei, inclusiv febră, cefalee, confuzie, sensibilitate la lumină puternică și greață (cu sau fără vărsături).

Pneumonia poate provoca o serie de simptome, incluzând, dar fără a se limita la acestea: frisoane, febră, dureri de cap, probleme respiratorii, dureri musculare și dureri în piept, tuse (uneori cu mucus galben, verde sau sângeriu) etc.

În unele cazuri, Acinetobacter Baumannii poate coloniza o plagă deschisă sau traheostomia fără a provoca infecții sau simptome.

Tratamentul infecțiilor cu Acinetobacter Baumannii

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA consideră că bacteriile din familia Acinetobacter, inclusiv Acinetobacter Baumannii, reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, deoarece, ca și alți germeni spitalicești, au căpătat rezistență la mai multe familii de antibiotice. După cum precizează CDC, 63% dintre tulpinile de Acinetobacter sunt multirezistente la antibiotice.

Potrivit unui raport publicat în revista Clinical Microbiology Reviews, înainte de anii 1970, infecțiile cu Acinetobacter Baumannii puteau fi tratate cu o gamă largă de antibiotice, cum ar fi: aminoglicozide, betalactamine și tetracicline.

În prezent, unele tulpini de Acinetobacter Baumannii sunt rezistente la cele mai multe antibiotice, inclusiv la antibiotice de primă linie și la carbapenem (o serie de medicamente de înaltă eficiență, capabile să distrugă o gamă largă de bacterii ce provoacă infecţii), care sunt adesea folosite numai ca o ultimă soluție.

Întrucât, în prezent, Acinetobacter Baumannii este rezistentă la mai multe medicamente, Organizația Mondială a Sănătății a inclus-o între cele trei superbacterii încadrate în categoria cu risc major.

Pentru tratarea infecțiilor pe care aceasta le provoacă, înaintea stabilirii strategiei terapeutice cu antibiotice, se recomandă efectuarea unei antibiograme - metodă ce stabilește pe o cultură bacteriană de laborator sensibilitatea sau rezistența unei bacterii față de antibioticul preconizat pentru tratamentul unei boli cauzate de bacteria respectivă.

Pentru ca tratamentul să aibă succes, este necesară testarea susceptibilităților tulpinii la medicamente, pentru a verifica dacă antibioticele sunt încă eficiente împotriva respectivei tulpini a bacteriei.

În unele situații, atunci când alte antibiotice eșuează, medicamentele antimicrobiene cu sulbactam și polimixină reușesc să fie eficiente împotriva infecțiilor cu Acinetobacter Baumannii.

De asemenea, recent, unele cazuri de infecții provocate de Acinetobacter Baumannii au fost tratate cu ajutorul unor bacteriofagi (virusuri antibacteriene).

Așadar, tratamentul infecțiilor cu Acinetobacter Baumannii este dificil și trebuie ținut seama de particularitățile fiecărui caz.

Prevenirea infecțiilor cu Acinetobacter Baumannii

Acinetobacter poate trăi pe piele și poate supraviețui în mediu timp de câteva zile. Atenția deosebită acordată procedurilor de control al infecțiilor poate reduce riscul de transmitere a bolilor. În principiu, igienizarea corectă a mâinilor (cu apă, săpun, dezinfectant cutanat) rămâne cel mai eficient mijloc de prevenire a îmbolnăvirilor.

De asemenea, se impune intensificarea acțiunilor de supraveghere și control epidemiologic în spitale. Rolul lor este acela de a identifica potențialele pericole pentru sănătatea bolnavilor, de a verifica și de a impulsiona aplicarea măsurilor de prevenire a apariției infecțiilor intraspitalicești.

La limitarea și controlul infecțiilor intraspitalicești contribuie în mod hotărâtor preocuparea ca, mai ales în cadrul blocului operator și în secțiile de terapie intensivă, pentru spălarea mâinilor să se utilizeze intens agenții ce conțin substanțe cu rol antiseptic și dezinfectantele specifice. Mai sunt recomandate:

- utilizarea înainte și după fiecare examinare clinică a unui pacient a soluțiilor antiseptice pentru spălarea mâinilor;
- îmbunătățirea procedurilor de sterilizare;
- instituirea unor măsuri prompte de izolare a pacienților infectați;
- utilizarea dispozitivelor și a manevrelor invazive doar acolo unde acestea sunt strict necesare, în funcție de necesitățile clinice etc.

Abilitatea neobișnuită a Acinetobacter Baumannii de a supraviețui timp îndelungat în mediul spitalicesc, sporind astfel capacitatea sa de provoca infecții nosocomiale, a făcut din această bacterie unul dintre organismele care amenință actuala eră a antibioticelor. În ultima perioadă au fost raportate tulpini de Acinetobacter Baumannii rezistente la toate antibioticele cunoscute, ceea ce reclamă o reacție promptă a comunității internaționale de îngrijire a sănătății și o intensificare a eforturilor pentru identificarea unor noi metode terapeutice.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.