Apa cu electroliți: ce beneficii are și cum o faci acasă?

Apa cu electroliți: ce beneficii are și cum o faci acasă?

Redactor Raluca Margean

Apa cu electroliți ajută la hidratarea organismului, adăugându-i mineralele, carbohidrații și nutrienții pierduți în timpul activității fizice sau a bolii. Această băutură conține, în general, sodiu, potasiu și magneziu, substanțe care au un rol important în corp, precum reglarea contracțiilor musculare, a tensiunii arteriale, nivelului pH-ului din sânge și multe altele. Îți prezentăm în acest articol cele mai importante proprietăți ale apei cu electroliți, dar și miturile din jurul acestei băuturi.

Ce este apa cu electroliți?

Electroliții sunt minerale care conduc electricitatea, atunci când sunt dizolvate în apă. Când corpul tău reține acești electroliți din alimentele și băuturile pe care le consumi, energia lor electrică este folosită pentru a facilita funcțiile vitale ale organismului.

Electroliții sunt esențiali pentru:

 • Echilibrarea nivelului de pH din corpul tău;
 • Echilibrarea cantității de apă din corp;
 • Hrănirea celulelor cu nutrienți și eliminarea deșeurilor;
 • Reconstruirea țesuturilor deteriorate;
 • Reglarea funcționalității mușchilor, nervilor, inimii și creierului;
 • Reglarea tensiunii arteriale.

Electroliții obișnuiți includ sodiu, clorură, potasiu, magneziu și calciu. Apele cu electroliți sunt îmbunătățite cu aceste minerale, însă concentrațiile variază. De asemenea, acestea conțin și zahăr, cantitățile fiind diferite de la un producător la altul.

Apa de la robinet vs apa cu electroliți din comerț

De obicei, și apa de la robinet are electroliți. În medie, 1 litru de apă de la robinet conține 2-3% din doza zilnică de referință pentru sodiu, calciu și magneziu, dar puțin sau deloc potasiu.

În schimb, aceeași cantitate de apă cu electroliți din comerț conține până la 18% din doza zilnică de sodiu și 3% din cea pentru potasiu. Totuși, acestea conțin puțin sau deloc magneziu și calciu.

Beneficiile apei cu electroliți

Iată care sunt cele mai importante proprietăți ale apei cu electroliți:

Îmbunătățesc performanța sportivă

Apele îmbogățite cu electroliți sunt, în special, consumate de sportivi, deoarece ei pierd, în timpul exercițiilor fizice, apă și minerale. Studiile arată că, în medie, cu fiecare litru de transpirație se pierde aproximativ 1 gram de sodiu. Sodiul este un electrolit esențial de completat de către sportivi, deoarece acest mineral ajută la stimularea aportului de lichide și la promovarea retenției de lichide. Cercetările arată, de asemenea, o legătură între pierderea de sare și crampe.

Femeie care face sport
Sursa foto: iStock.com

Este important de subliniat faptul că băuturile pentru sport sunt destinate sportivilor și persoanelor active, care fac exerciții fizice mai lungi de 60 - 90 de minute, deoarece aceste băuturi conțin, de obicei, carbohidrați, zaharuri adăugate și calorii suplimentare, pe lângă electroliți.

Rehidratează corpul, dacă ești bolnav

Indiferent dacă ai gripă sau suferi de altă boală, este esențial să fii hidratat și să ai în corp electroliții de care are nevoie organismul pentru a reveni în formă cât mai curând posibil. Apa cu electroliți este, în general, ușor de digerat pentru organism și ajută la absorbirea rapidă a electroliților și nutrienților pierduți prin febră, vărsături și diaree.

Pe lângă rehidratare, electroliții joacă un rol important și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. De exemplu, potasiul, clorura, calciul și sodiul funcționează sinergic pentru a promova apoptoza sănătoasă - procesul pe care corpul tău îl folosește pentru a distruge celulele deteriorate înainte ca acestea să sufere mutații.

Ajută la recuperarea și reconstruirea țesutului deteriorat

După un antrenament intens, o accidentare sau o intervenție chirurgicală, refacerea nivelului de electroliți este esențială pentru procesul de vindecare și hidratare. De exemplu, unii electroliți, precum calciul, sunt vitali pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

Electroliții sunt localizați în mai multe zone ale corpului, inclusiv în țesuturi, iar când acestea sunt deteriorate, apare un dezechilibru care trebuie restabilit pentru o vindecare adecvată. De aceea, pacienții operați au adesea fluide intravenoase care conțin electroliți înainte, în timpul și după operație.

Menține sănătatea celulară

Un alt beneficiu al apei cu electroliți este transportarea nutrienților în celulele corpului și eliminarea deșeurile din ele. Funcția apei este esențială pentru menținerea celulelor în viață și pentru sănătatea generală. Ea ajută la protejarea organelor și țesuturilor corpului, precum și la transportul de nutrienți și oxigen către celule. În plus, reduce sarcina asupra rinichilor și ficatului prin eliminarea deșeurilor.

Pevine insolația

Când este expus la medii foarte calde, corpul se răcește eliberând căldura prin piele și transpirație. Tot prin transpirație se pierde apă și electroliți, iar volumul de sânge poate scădea, putând pune chiar viața în pericol. De aceea, se recomandă să bei multe lichide în timpul expunerii prelungite la medii fierbinți (cum ar fi alergarea în căldură). De obicei, consumul unei băuturi cu electroliți te poate ajuta să te menții răcoros, hidratat și să previi insolația.

Băutura cu electroliți făcută acasă

Având în vedere faptul că băuturile cu electroliți din comerț conțin zahăr, coloranți sau alte arome artificiale, o alternativă sănătoasă este să-ți faci acasă propria băutură.

Borcan cu suc de lămâie
Sursa foto: Unsplash.com

Iată o rețetă ușoară de apă cu electroliți, care include ingrediente naturale precum lămâie și apă de nucă de cocos neîndulcită:

Ingrediente pentru 4 căni:

 • 1/4 linguriță de sare;
 • 1/4 cană (60 ml) de suc de lămâie;
 • 1/4 cană (60 ml) de suc de lime;
 • 1 1/2 căni (360 ml) de apă de nucă de cocos neîndulcită;
 • 2 căni (480 ml) de apă rece.

Cum consumi apa cu electroliți?

În general, apa obișnuită și o dietă cu fructe și legume sunt suficiente pentru a satisface nevoia de hidratare zilnică a organismului și a menține echilibrul nivelului de electroliți.

În schimb, apa îmbunătățită cu electroliți este, de obicei, recomandată doar în cazul în care corpul este expus unei situații extreme, în care se pierde rapid o cantitate semnificativă de minerale. Acest lucru se poate întâmpla:

 • Atunci când faci exerciții mai mult de o oră;
 • Transpiri foarte mult în timpul exercițiilor fizice;
 • Ești bolnav, ai febră, vărsături sau diaree;
 • Ești expus la căldură pentru perioade mai lungi.

Pe lângă băuturile sportive cu electroliți gata preparate, în comerț există și tablete sau pudră cu electroliți pe care le dizolvi în apă. În funcție de circumstanțe, cantitatea necesară de electroliți diferă de la un caz la altul. Dacă ești bolnav, medicul va recomanda doza necesară, iar în cazul în care ai un antrenament intens sau ești expus la căldură, specialiștii spun că este suficientă o cantitate de 14-28 de grame de apă pentru fiecare kilogram din greutatea ta corporală. Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă să consumi între 85-225 de grame de lichid cu electroliți la fiecare 15-20 de minute pentru antrenamente mai lungi de o oră.

În concluzie, apa cu electroliți este recomandată pentru reechilibrarea nivelului de minerale pierdute în timpul antrenamentelor fizice intense, expunerii la căldură extremă sau în timpul bolii.  

Citește și: Cum să mănânci sănătos în funcție de vârstă

Surse foto: Unsplash.com, iStock.com

Surse articol: Healthline.comVerywellfit.com

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.