Bacili gram negativi: cauze și tratament

Bacili gram negativi: cauze și tratament
Sorina Corneanu
Marţi, 22.05.2018

Cuprins

Bacilii gram-negativi includ majoritatea bacteriilor aflate în mod normal în tractul gastrointestinal, inclusiv gonococi, responsabili pentru bolile venerice, și meningococi, declanșatori ai meningitei bacteriene. 

Află care sunt cele mai frecvente tipuri de bacili gram negativi, cum se transmit aceștia, ce probleme de sănătate pot cauza și cum pot fi tratați și preveniți.

Modalități de transmitere a bacililor gram-negativi

Alimentele gătite necorespunzător, mâinile murdare și infecțiile intraspitalicești sunt cele mai frecvente căi prin care se pot contracta și răspândi bacilii gram-negativi. Aceștia pot cauza infecții grave, inclusiv pneumonie și meningită, fiind rezistenți la tot mai multe antibiotice.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în ciuda eforturilor considerabile de prevenire, infecțiile dobândite în spitale continuă să crească rata mortalității, aproximativ 4% dintre pacienții spitalizați fiind infectați cu bacili gram-negativi. În SUA, se estimează că 250.000 de infecții ale sângelui sunt cauzate de bacilii gram-negativi în fiecare an.

bacili gram negativ

Cele mai frecvente tipuri de bacili gram-negativi 

Enterobacteriile (E.coli) reprezintă cel mai des întâlnit tip de bacili gram-negativi. Alte bacterii gram-negative sunt:

  • Shigella
  • Yersinia pestis
  • Salmonella
  • Campylobacter și Helicobacter pylori
  • Vibrio
  • Klebsiella
  • Pseudomonas
  • Acinetobacter
  • Serratia
  • Haemophilus
  • Citrobacter
  • Proteus

Ce boli pot provoca bacilii gram-negativi

E.coli poate cauza colită hemoragică

Bacteria E.coli este asociată cu infecții ale tractului urinar sau ale cavității abdominale. Tulpinile E.coli produc o toxină care este responsabilă pentru colita hemoragică, o afecțiune care se manifestă prin diaree cu sânge, adesea severă.

Deși puține persoane cu colită vor ajunge să dezvolte boli mai grave, în unele cazuri, netratată la timp, aceasta poate conduce la insuficiență renală, în special în cazul copiilor.

De asemenea, infecția cu E.coli poate afecta intestinul gros și poate duce la dizenterie, boală care se manifestă prin scaun cu sânge, mucus și puroi.

Vezi cauzele apariției sângelui din fecale!

Infecția cu Salmonella, o cauză frecventă a gastroenteritei

Infecția cu Salmonella este cauzată de contactul omului cu organismele de origine animală. Majoritatea cazurilor de salmoneloză se manifestă prin afecțiuni gastrointestinale. Sursa majorității infecțiilor cu Salmonella este consumul apei contaminate sau a produselor alimentare preparate incorect.

Gastroenterita este cea mai comună formă de salmoneloză, apare la aproximativ 6-72 ore după consumarea alimentelor contaminate, iar simptomele pot persista între 4 și 7 zile. Totuși, pot apărea și afecțiuni mai severe, inclusiv bacteremia și meningita.

Vezi simptomele infecției cu Salmonella!

Yersinia, bacteria care a ucis 25 de milioane de oameni

Yersinia pestis este agentul etiologic al ciumei. Pe parcursul unei perioade de cinci ani, la mijlocul secolului al XIV-lea, epidemia de ciumă a ucis 25 de milioane de oameni, adică aproape un sfert din populația europeană. Există două forme clinice de ciumă: bubonică și pneumonică.

Ciuma bubonică se caracterizează prin ganglioni limfatici dureroși, inflamați, umflați în zona abdominală sau axilară, fiind însoțită de febră și bacteremie. Forma pneumonică este, de cele mai multe ori, letală și este mai ușor de transmis. 

Serratia, Proteus, Citrobacter și E.coli - rezistente la antibiotice

Aceste patru bacterii gram-negative sunt cunoscute sub denumirea „SPICE” și apar în special în meiul spitalicesc, fiind extrem de rezistente la acțiunea antibioticelor. Infecțiile cu astfel de bacili gram-negativi sunt foarte periculoase, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cronice și au un sistem imunitar slăbit. 

Vibrio și Campylobacter, bacterii care provoacă diaree severă

Bacteriile Vibrio și Campylobacter se transmit prin intermediul apei și alimentelor contaminate și pot duce la diaree severă, deshidratare sau chiar la deces, în decursul a doar câteva ore. Vibrio parahemolyticus, Vibrio vulnificus și Campylobacter jejuni sunt cele mai periculoase bacterii gram-negative. Acestea sunt asociate cu consumul de fructe de mare crude, în special de stridii, apa contaminată și alimentele gătite necorespunzător. 

Vezi cum să gătesti corect carnea de pui!

Pseudomonas aeruginosa poate fi fatală pentru bolnavii cronici 

Infecția cu Pseudomonas aeruginosa, numită și bacilul pioceanic, este adesea dobândită în spitale, deoarece mediul umed (echipamente respiratorii, dezinfectanți, chiuvete, bazine de fizioterapie etc.) este favorabil dezvoltării acestei bacterii.

În cazul persoanelor sănătoase, această bacterie gram-negativă nu cauzează probleme grave, însă bolnavii cu sistemul imunitar compromis, cei care suferă de afecțiuni precum cancer, diabet, arsuri și cei supuși chimioterapiei sau care se află la terapie intensivă pot fi grav afectați.

Tratamentul bolilor cauzate de bacilii gram-negativi

Tratamentul afecțiunilor cauzate de bacilii gram-negativi presupune administrarea de antibiotice specifice, în funcție de rezultatele analizelor recomandate de medic. De asemenea, succesul tratamentului depinde și de: locul infecției, riscul complicațiilor, severitatea bolii și stadiul acesteia. În mod normal, tratamentul are o durată de circa 8 săptămâni. 

Cum poți evita contractarea bacililor gram-negativi

Bacteriile gram-negative sunt rezistente la acțiunea majorității antibioticelor, așa că cea mai bună cale de a evita complicațiile este prevenția. Iată câteva măsuri prin care pot fi evitate infecțiile cu bacili gram-negativi!

Gătește corect carnea

Pentru a evita contractarea bacteriei Salmonella, spală foarte bine fructele și legumele, iar carnea gătește-o corect și evită să o consumi în sânge.

Spală-te bine pe mâini

Spălarea temeinică a mâinilor este o metodă eficientă de prevenire a contractării bacililor gram-negativi. Folosește un săpun antibacterian, deoarece este mult mai puternic în lupta cu bacteriile rezistente. Mai ales după ce ai mângâiat animale, înainte și după ce ai folosit toaleta, precum și atunci când gătești, dezinfectarea mâinilor este obligatorie!

Evită piscinele care nu sunt întreținute corespunzător

Aspectul curat al piscinei poate fi înșelător. Germenii întâlniți în anumite piscine includ E.coli, Salmonella, Campylobacter, norovirusuri și paraziți. În timp ce tratarea cu clor poate ucide germenii din piscine, este nevoie de timp pentru ca acesta să acționeze. O singură gură de apă înghițită accidental este suficientă pentru a te îmbolnăvi. Evită piscinele care nu sunt întreținute corespunzător și asigură-te că nu neglijezi dușul înainte și după baia în piscină.

Respectarea regulilor de igienă în spitale

Infecțiile dobândite în spital sunt o cauză majoră a mortalității și o provocare pentru medici. Măsurile de prevenție a infecțiilor contractate din spitale includ identificarea pacienților cu risc de infecții nosocomiale și respectarea regulilor elementare de igienă. De asemenea, pentru menținerea unui mediu cât mai steril și ferit de infecții, sunt indicate: aerisirea, curățarea și decontaminarea zilnică a saloanelor, îmbrăcămintea specială, echipamentul de protecție și produsele speciale de dezinfecție.

Multe infecții cu bacili gram-negativi pot fi prevenite simplu, prin spălarea mâinilor și respectarea regulilor de igienă generală. Să previi este mult mai simplu decât să tratezi! 

Vezi si
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 22.05.2018
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Marţi, 22.05.2018

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 27.11.2023
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024
Urina verde: cauze și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024

Ne găsești pe