Băile de șezut pentru hemoroizi: beneficii și contraindicații

Băile de șezut pentru hemoroizi: beneficii și contraindicații

Redactor Raluca Margean

Băile de șezut pentru hemoroizi ajută la calmarea durerii, mâncărimii și a altor simptome din zona anală, genitală și perineu. Este o terapie cu apă caldă și se recomandă persoanelor care au pielea iritată, răni sau vezicule în acea parte anatomică. Află cum trebuie făcute corect băile de șezut, care sunt beneficiile sale, dar și riscurile și contraindicațiile unei asemenea proceduri!

Beneficiile băilor de șezut

Băile de șezut sunt băi calde, care ajută la curățarea zonei anale, genitale și perineu (spațiul dintre rect și vulvă sau scrot). Băile de șezut sunt recomandate pentru hemoroizi, dar și pentru alte probleme.

Iată care sunt principalele beneficii ale băilor de șezut:

  • Cresc fluxul de sânge și relaxează mușchii în zonele tratate;
  • Ameliorează durerea și mâncărimea cauzate de hemoroizi;
  • Calmează durerea provocată de o fisură anală;
  • Reduc disconfortul din zona perineului după o naștere și ajută zona să se vindece;
  • Curăță și calmează zona anală sau perineul după o intervenție chirurgicală;
  • Ușurează durerea de prostată (la bărbați) și calmează crampele menstruale (la femei).

Băi de șezut pentru hemoroizi

Hemoroizii sunt vene umflate, situate în rectul inferior și anus. Acestea apar din  diverse motive, inclusiv constipație, sarcină și naștere. Băile de șezut reduc durerea și umflăturile cauzate de hemoroizi și facilitează mișcarea intestinală fără durere.

Băi de șezut pentru recuperarea postpartum

Femeie care stă pe toaletă cu un furtun în mână
Sursa foto: iStock.com

După o naștere este posibil să apară dureri și umflături în zona perineală, indiferent dacă nașterea a fost vaginală sau o cezariană. Băile de șezut pot ajuta la ameliorarea oricărei dureri și umflături, precum și la accelerarea procesului de vindecare în zona respectivă.

Băi de șezut pentru chisturile Bartholin

Un chist Bartholin este un tip de chist care se poate forma pe labiile unei femei, în apropierea deschiderii vaginului. Glandele Bartholin ajută la lubrifierea vaginului, iar dacă apare un blocaj la aceste glande, se poate forma un chist. Băile de șezut pot favoriza spargerea chistului, care se va scurge apoi de la sine.

Băi de șezut pentru fisuri anale

Băile de șezut sunt bune nu doar pentru hemoroizi, ci și pentru o fisură anală, adică o ruptură localizată în mucoasa anusului sau a canalului anal.

Cum faci corect băile de șezut pentru hemoroizi?

Sunt 2 modalități de a face băi de șezut pentru hemoroizi sau alte probleme anale și perineale, și anume: într-o cadă obișnuită sau folosind un vas de plastic.

Băi de șezut în cadă

Iată cum se face o baie de șezut într-o cadă:   

1. Umple o cadă curată cu 5-10 cm de apă caldă (nici prea fierbinte, nici prea rece).

2. Adaugă în apă sare (2 linguri de sare la 3 litri de apă) sau medicamente dacă medicul ți-a recomandat așa. Este posibil să faci o baie de șezut doar cu apă caldă, fără să adaugi sare sau alte medicamente. Vorbește cu medicul să vezi ce variantă ți se potrivește ție.

3. Intră în apă cu șezutul și stai acolo timp de 15-20 de minute. Dacă ai vreo rană, se poate să simți un strop de durere, dar aceasta nu va fi foarte intensă sau de lungă durată.

4. Când ieși din cadă, tamponează zona cu un prosop. Nu freca pentru a nu irita și provoca dureri mai mari.

5. Spală bine cada după ce ai folosit-o.

Băi de șezut în vas de plastic special

Iată cum se fac băile de șezut într-un vas de plastic:

1. Vasele speciale pentru băi de șezut pot fi plasate pe o toaletă. Ele vin cu o pungă de plastic și un tub și se pot cumpăra din farmacii sau magazine de produse medicale. Dacă ai achiziționat un astfel de vas, ridică capacul toaletei și pune în schimb vasul respectiv, nu înainte de a-l curăța bine în prealabil. Asigură-te că vasul este bine așezat pe toaletă și nu se va mișca.

3. Umple vasul de baie cu apă caldă, atât cât să-ți acopere perineul. Temperatura ideală pentru apă este de 40 de grade Celsius. Dacă este mai fierbinte, există posibilitatea de a te arde. Poți introduce apa în vas înainte să te așezi sau după ce te-ai așezat, cu ajutorul tubului din kit.

4. Adaugă sare Epsom sau medicamente (în cazul în care medicul ți-a prescris așa ceva).

5. Stai în apa caldă 15-20 de minute, iar pe măsură ce începe să se răcească, poți adăuga apă caldă nouă.

6. După ce ai terminat, tamponează zona cu un prosop, fără să freci.

7. Spală bine recipientul folosit.

Cât de des trebuie să faci băi de șezut?

Femeie așezată pe toaletă
Sursa foto: iStock.com

Frecvența pentru băile de șezut pentru hemoroizi diferă de la un caz la altul. Recomandarea generală este de 3-4 ori pe zi, până când se ameliorează durerea, mâncărimea sau iritația. În cazul în care zona anală este foarte dureroasă, se poate face o baie de șezut după fiecare mișcare a intestinului.

Contraindicațiile băilor de șezut pentru hemoroizi

În mod obișnuit, băile de șezut pentru hemoroizi nu implică niciun risc. Foarte rar pot apărea infecții în zona perineală, în special atunci când vasul pentru baia de șezut nu a fost curățat bine înainte de utilizare.

Dacă ai făcut corect baia de șezut, dar observi că durerile și inflamațiile nu trec, ba dimpotrivă, se înrăutățesc, nu mai folosi băile de șezut! Discută cu medicul ce este de făcut în situația respectivă.

Atenție! Vasul pentru baie de șezut este un obiect de uz personal, așadar nu trebuie să-l împarți cu alte persoane.

Alte sfaturi utile înainte de băile de șezut

Nu este neapărat nevoie de sare, medicamente sau alte soluții pentru băile de șezut. Unele persoane folosesc doar apă caldă simplă, în timp ce altele introduc și bicarbonat de sodiu, despre care se știe că are proprietăți antiseptice.

De asemenea, este important să nu folosești săpun, creme sau loțiuni în zona anală sau perineală, dacă există fisuri sau răni deschise. Poți, în schimb, folosi unguente speciale recomandate de medic, în funcție de problema pe care o ai.

Din zonele iritate curge adesea un lichid pe măsură ce zona respectivă se vindecă. Acest fluid este, de obicei, limpede sau are o culoare spre alb. Uneori pot apărea și pete de sânge. Vorbește cu doctorul dacă apare o sângerare abundentă, un lichid cu miros urât sau dacă faci febră. Acestea pot fi semnele unei infecții care trebuie neapărat tratată.

Așadar, băile de șezut pentru hemoroizi reprezintă o modalitate noninvazivă de a trata inflamațiile, iritațiile și durerea din zona perineală și anală. De obicei, nu există contraindicații pentru băile de șezut, însă dacă nu vezi o îmbunătățire a situației, discută cu doctorul pentru a găsi alte soluții adecvate. 

Citește și: Abcesul perianal: cauze, simptome, tratament

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com Saintlukeskc.org

Articolul urmator
Carmol: beneficii și recomandări
Carmol: beneficii și recomandări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.