Hemoroizi externi: cauze, simptome și tratament

Hemoroizi externi: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Hemoroizii sunt vene varicoase umflate, localizate în peretele inferior al rectului și în anus. Hemoroizii se declanșează din diferite cauze, deși, cel mai adesea, cauza clară este o necunoscută. Aceștia pot rezulta ca urmare a forțării evacuării scaunelor sau din cauza creșterii presiunii asupra venelor dn jurul anusului, în special în timpul sarcinii. Hemoroizii pot fi de două feluri, în funcție de localizarea lor: în interiorul rectului (hemoroizi interni) sau sub piele, în jurul anusului (hemoroizi externi).

Femeie in dureri intinsa in pat

Hemoroizii nu sunt ceva ieșit din comun: aproximativ trei din patru adulți suferă din cauza lor din când în când. Uneori, ei nu declanșează deloc simptome, dar alteori provoacă mâncărime, disconfort și sângerare. Din fericire, există multe variante eficiente de tratament pentru hemoroizi. Mulți oameni pot scăpa de simptome cu tratamente pe care le pot realiza chiar la domiciliu și prin schimbarea stilului de viață.

Hemoroizii interni sunt cea mai ușoară formă a acestora. Ei se află în interiorul rectului și, de obicei, nu pot fi văzuți sau simțiți și rareori provoacă disconfort – cel mai adesea în timpul tranzitului intestinal care irită peretele anusului. Câteodată însă se poate întâmpla ca hemoroizii interni să provoace dureri puternice și iritații, mai ales când sunt împinși prin deschiderea anală. Această reacție este cunoscută sub denumirea de hemoroid proeminent sau prolaps.

Ce sunt și de ce apar hemoroizii externi

Hemoroizii externi se localizează sub pielea din jurul anusului. Cea mai frecventă cauză a apariției hemoroizilor externi este încordarea repetată în timpul tranzitului intestinal, atunci când venele rectului sau anusului se dilată sau se extind (cel mai adesea din cauza constipației sau diareei). Încordarea tulbură circulația sângelui în acea zonă, iar când anusul este iritat, hemoroizii externi pot declanșa mâncărimi sau sângerări. Uneori, sângele dintr-un hemoroid extern formează un cheag care declanșează durere puternică și inflamație.

Cum recunoști simptomele hemoroizilor externi

Simptomele hemoroizilor sunt variate, în funcție de gradul de dezvoltare a acestora. Cele mai comune simptome ale hemoroizilor sunt:

  • mâncărimi în jurul anusului sau în zona rectală
  • durere în jurul anusului
  • umflături în zona anusului
  • sânge în scaun

Dacă ai hemoroizi, vei observa sângerări în timpul scaunului – atât pe hârtia igienică, dar și în vasul de toaletă. Simptomele hemoroizilor externi se pot regăsi și în cazul altor afecțiuni mult mai grave, cum este cancerul de colon, așa că ar trebui să programezi o vizită la doctor în viitorul apropiat.

Infografic hemoroizi interni si externi

Categoriile de oameni predispuși la hemoroizi externi

Aici lucrurile sunt simple: dacă părinții tăi au suferit de hemoroizi, cel mai probabil o să te lupți și tu cu ei. Totodată, femeile însărcinate sunt foarte predispuse la apariția hemoroizilor externi, din cauza presiunii pe care o exercită uterul pe venele din zona anală.

Odată cu înaintarea în vârstă, hemoroizii pot apărea tot mai des, deoarece tindem să facem mai puțină mișcare. 

Cum se diagnostichează hemoroizii externi

Din cauza faptului că multe dintre simptomele hemoroizilor externi se regăsesc și la alte afecțiuni, este obligatoriu un examen minuțios, efectuat de medicul specialist. Acest test ar putea include:

  • Proctoscopie
  • Examen digital rectal (tușeu)
  • Colonoscopie
  • Sigmoidoscopie
  • Anoscopie

Până la aceste teste, doctorul începe cu un examen fizic general. Dacă pacientul prezintă hemoroizi externi, aceștia vor fi vizibili cu ochiul liber. Dacă medicul suspectează că pacientul are și hemoroizi interni, atunci va efectua anoscopia, adică examinarea interiorului anusului. Hemoroizii interni se pot detecta și prin colonoscopie, sigmoidoscopie sau proctoscopie.

Cum se tratează hemoroizii externi

În funcție de gravitate, există mai multe forme de tratament pentru hemoroizii externi. De asemenea, doctorul poate ține cont și de preferințele pacientului, întrebându-l ce tip de medicație ar dori să i se administreze. Cel mai adesea, medicii recomandă aplicarea unor pungi cu gheață pe zona afectată pentru a reduce umflăturile și a calma mâncărimile și usturimea, introducerea de supozitoare sau creme special create pentru tratarea hemoroizilor.

Aceste opțiuni au efect asupra persoanelor care suferă de hemoroizi externi în stadiile 1 și 2. Pentru cazuri mai grave, medicii pot recomanda rezolvarea acestei probleme printr-o intervenție chirurgicală.

Intervențiile chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor includ:

  1. Îndepărtarea hemoroizilor prin hemoroidectomie, cu anestezie generală sau rahianestezie, pentru a nu simți durerea. Este una dintre cele mai eficiente metode, dar prezintă un risc maxim de apariție a complicațiilor.
  2. Arderea hemoroizilor prin coagularea în infraroșu (terapia de coagulare) – dispozitivul folosit de medic creează un fascicul de lumină infraroșie care, cicatrizând țesutul, oprește fluxul de sânge către hemoroid. Cicatrizarea îndepărtează hemoroidul și oprește formarea unui nou hemoroid pe canalul anal. Se recomandă cel puțin 10 zile de pauză între două operații de coagulare în infraroșu.
  3. Chirurgia laser – o metodă rapidă, nedureroasă și cu disconfort redus, care îndepărtează complet hemoroizii externi.
  4. Scleroterapia – presupune injectarea unei substanțe chimice în zona afectată, care blochează circulația sângelui către hemoroid. Deoarece este o metodă minim invazivă, se folosește exclusiv în cazul hemoroizilor externi de mici dimensiuni.

Cum se oprește dezvoltarea hemoroizilor externi

Femeie constipata pe toaleta

Apariția și dezvoltarea hemoroizilor externi pot fi prevenite prin simpla evitare a încordării în timpul evacuării scaunelor. Persoanele care suferă de constipație au două opțiuni:

  • folosesc laxative;
  • se hidratează suficient și includ mai multe alimente bogate în fibre (precum fulgi de ovăz, migdale, humus, zmeură, morcov, măr, avocado, spanac, broccoli) în mesele zilnice. Fibrele rețin apa în intestine și înmoaie astfel scaunele.

Hemoroizii sunt o afecțiune comună. Dacă până acum persoanele vizate erau doar cele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, sedentarismul și alimentația defectuoasă în rândul tinerilor au scăzut media de vârstă pentru această boală. Se recomandă prevenirea lor prin mișcare regulată, hidratare intensă și alimentație corespunzătoare, bogată în fibre.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.