Balonare după masă: cauze și remedii

Balonare după masă: cauze și remedii

Redactor Raluca Margean

Balonarea după masă este una dintre cele mai frecvente tulburări gastrointestinale. Nu este deloc plăcut se simți că ai abdomenul umflat de fiecare dată când mănânci, însă acest lucru nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. În cele mai multe cazuri, balonarea este cauzată de alimentație, însă există situații în care de vină sunt anumite afecțiuni medicale pe care trebuie să le tratezi de urgență. Află din acest articol de ce apare balonarea după masă și ce trebuie să faci ca să eviți pe viitor această senzație neplăcută!

Femeie care are mâinile pe abdomen

Care sunt cauzele balonării imediat după masă?

Termenul de balonare este folosit pentru descrierea unei senzații de plinătate inconfortabilă la nivelul adbomenului. Cu alte cuvinte, atunci când ești balonat te simți de parcă stomacul tău ar fi umflat cu gaz. De ce se întâmplă acest lucru? Iată care sunt principalele cauze pentru balonarea după fiecare masă:

  • Alimentele bogate în fibre de origine vegetală

Alimente bogate în fibre vegetale

Fibrele de origine vegetală sunt niște tipuri de carbohidrați care sunt rezistenți la digestie. În loc să fie absorbiți în fluxul sanguin, acești carbohidrați ajung în capătul îndepărtat al intestinului, unde trăiesc majoritatea bacteriilor intestinale. Bacteriile intestinale folosesc apoi acești carbohidrați pentru combustibil, producând hidrogen gazos și provocând simptome digestive la persoanele sensibile, inclusiv gaze, crampe abdominale sau diaree.

Alimentele bogate în fibre care pot provoca balonare după masă includ: fasolea, lintea și legumele crucifere, precum broccoli, varza sau conopida. Ceapa și ardeiul gras pot provoca, de asemenea, gaze, la fel și unele fructe, precum merele și portocalele.

Cu toate acestea, chiar dacă produc gaze, alimentele bogate în fibre de origine vegetală sunt foarte sănătoase. Ele ajută la hrănirea microbilor intestinali „buni” care sunt asociați cu o sănătate mai bună, prin urmare, ar fi bine să păstrezi aceste alimente în dieta ta.

  • Înghițirea de aer atunci când mănânci

Dacă vorbești în timpul mesei sau dacă mănânci sau bei repede, ai multe șanse să înghiți o cantitate excesivă de aer. Acesta va ajunge în sistemul tău digestiv și va provoca senzația neplăcută de balonare. De asemenea, consumul de lichide în timpul mesei ar putea favoriza înghițirea de aer, așadar este bine să bei apă numai după ce ai terminat de mâncat. Doar în acest fel poți evita balonarea excesivă după masă. Mestecarea gumei este o altă cauză pentru înghițirea de aer în tractul gastrointestinal și, prin urmare, a balonării.

  • Alergiile și intoleranțele alimentare

Dacă suferi de o alergie sau intoleranță alimentară, nu este de mirare că te balonezi după fiecare masă. Atunci când organismul nu tolerează un anumit aliment, are loc o producție excesivă de gaze. Alimentele cele mai susceptibile de a provoca balonare după masă sunt grâul, glutenul, fructoza și lactoza. Pentru a identifica ce intoleranțe alimentare ai, cel mai indicat este să păstrezi un jurnal cu alimentele pe care le consumi și simptomele pe care le ai după ce le mănânci.

  • Băuturile carbogazoase

Femeie care întinde un pahar cu coca-cola

Băuturile carbogazoase conțin dioxid de carbon, un gaz care se poate acumula în tractul gastrointestinal și poate provoca balonarea și flatulența după masă. Cel mai bine ar fi să eviți consumul acestor băuturi și să bei, în schimb, apă sau ceaiuri, este mult mai sănătos.

  • Mesele bogate în grăsimi

Grăsimile sunt digerate mai greu, de aceea durează mai mult până stomacul se golește. Acest lucru poate provoca, la unele persoane, senzația de balonare după masă. De asemenea, excesele alimentare pot crește presiunea intraabdominală și determină mărirea în dimensiuni a stomacului. Acest lucru duce la neplăcuta senzație de balonare. 

Alte posibile cauze de balonare după masă

Dacă mănânci sănătos, nu consumi băuturi carbogazoase și nu vorbești în timpul meselor, dar tot ești balonată, nu este cazul să te îngrijorezi. Trebuie să știi că alimentația nu este singura cauză a balonării. Există și alți factori care pot provoca această senzația neplăcută, iată care sunt aceștia:

  • Disbioza

Disbioza este termenul folosit pentru descrierea dezechilibrului microbian din tractul digestiv al unei persoane. Colonul găzduiește foarte multe colonii de bacterii care îndeplinesc diverse sarcini importante în procesele naturale ale organismului, precum descompunerea fibrelor, producerea de metaboliți benefici și susținerea sistemului imunitar. Atunci când ceva strică echilibrul din aceste colonii de bacterii, apare disbioza, care provoacă mai multe simptome, inclusiv balonarea după masă. Cauzele disbiozei sunt multiple, însă unele dintre cele mai semnificative includ: utilizarea antibioticelor, lipsa activității fizice, dieta bogată în zahăr rafinat și alimente procesate, igiena precară și stresul.

  • Modificările hormonale

În timpul ovulației, producția de progesteron este crescută, ceea ce determină relaxarea mușchilor abdominali și încetinirea tranzitului intestinal. Acest lucru provoacă o balonare excesivă, nu doar după masă, ci pe toată durata unei zile.  

Ce boli ascunde balonarea după masă?

Balonarea după masă poate fi un simptom al unei afecțiuni mai serioase, mai ales dacă această senzație este prezentă în mod constant, pe o perioadă lungă de timp, chiar și după ce majoritatea factorilor de risc au fost eliminați. Principalele boli care pot cauza balonarea țin de tractul digestiv și sunt:

  • Sindromul de intestin iritabil
  • Refluxul gastroesofagian
  • Ulcerul peptic

Femeie tânără care se ține cu mâinile de stomac

Alte afecțiuni grave, dar mai rare, care pot provoca senzația de balonare includ:

  • Diverse tipuri de cancer. Cancerul ovarian și uterin, cancerul de colon, stomac și pancreas pot fi responsabile pentru balonarea constantă. Deși în faze incipiente, majoritatea acestor afecțiuni sunt asimptomatice, există anumite semne care pot indica prezența lor. Printre acestea se numără și balonarea. Este important să discuți cu un medic pentru a vedea dacă prezinți factori de risc pentru aceste tipuri de cancer.
  • Diverticulita. Aceasta reprezintă infecția sau inflamația leziunilor care se pot dezvolta în colon numite diverticule. Diverticulita este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 50 de ani și este adesea însoțită de alte simptome, precum: durere abdominală, lipsa poftei de mâncare, febră, constipație sau diaree.
  • Boala inflamatorie pelviană. Această afecțiune apare atunci când mucoasa uterină, trompele uterine sau ovarele se infectează, de obicei din boli cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. În boala inflamatorie pelviană, balonarea după masă este însoțită de febră, durere în zona pelviană și secreții vaginale neobișnuite.
  • Boala Crohn. Boala Crohn este o tulburare autoimună care afectează intestinul sau colonul. Afecțiunea provoacă obstrucționarea intestinului, rezultând greață și vărsături, balonare severă după masă și pierderea în greutate. Dacă boala afectează colonul, poate apărea și diareea cu sânge.

Semne și simptome care să te îngrijoreze

Toate bolile grave care sunt responsabile pentru balonare, au și alte simptome. Prin urmare, trebuie să fii foarte atentă la semnele pe care ți le dă organismul tău și să te prezinți la un medic dacă observi anumite simptome neobișnuite, precum:

  • Pierderea inexplicabilă în greutate
  • Dureri abdominale puternice
  • Sânge în scaun
  • Sângerări sau scurgeri vaginale neobișnuite
  • Febră
  • Constipație sau diaree
  • Oboseală constantă

Mă balonez și când beau apă: ce poate fi?

Când bei apă, aceasta ajunge în stomac, iar mai departe este absorbită în fluxul sanguin, unde este utilizată pentru hidratarea celulelor. Cu toate acestea, acest proces este lent, prin urmare apa se va acumula o perioadă în intestinul subțire, provocând senzația de preaplin și balonare.

Balonarea din cauza apei este diferită de senzația de balonare după masă cauzată de excesul de aer sau gaze în stomac. Cu toate acestea, apa poate fi o cauză pentru distensia (creșterea în volum) stomacului. Deși este o senzație inconfortabilă, balonarea cu apă dispare după ce lichidul vital este procesat de corp.

Medicamente pentru balonare și gaze

Femeie bolnavă care ia medicamente

Medicul va efectua mai multe investigații pentru a descoperi cauza principală pentru balonarea după masă. În funcție de rezultate, el va recomanda în primul rând schimbarea stilului de viață. Acest lucru presupune limitarea băuturilor carbogazoase, meselor bogate în grăsimi, evitarea gumei de mestecat și a altor factori care provoacă înghițirea excesivă de aer. Dacă aceste modificări nu produc rezultate satisfăcătoare, pot fi prescrise anumite medicamente, precum:

  • Antibiotice. Rifaximin este cel mai utilizat antibiotic pentru ameliorarea balonării.
  • Antispastice. Aceste medicamente sunt prescrise în cazul afecțiunilor spastice ale tractului gastrointestinal, precum sindromul de colon iritabil, esofagita sau gastrita.
  • Antidepresive. Aceste medicamente afectează receptorii din intestin și din creier. Dacă se administrează doze mai mici decât cele utilizate pentru tratarea depresiei, medicamentele pot ajuta la ameliorarea balonării.

Balonarea după masă: remedii naturale

Înainte de a apela la medicamente, poți încerca anumite remedii naturiste care te pot scăpa de balonarea după masă. Iată câteva dintre acestea:

  1. Dieta low FODMAP

În categoria FODMAP intră alimentele fermentabile, oligozaharidele, dizaharidele, monozaharidele și poliolii. Acestea nu se pot digera bine în stomac și ajung direct în capătul îndepărtat al intestinului, unde trăiesc majoritatea bacteriilor intestinale. Atunci când alimentele respective sunt descompuse de bacterii, apare balonarea și disconfortul intestinal.

Alimentele recomandate în dieta FODMAP au un conținut scăzut al compușilor menționați mai sus. Acestea includ:

  • Anumite fructe și legume (banane, afine, kiwi, papaya, căpșune, ananas, morcovi, struguri, roșii, vinete, spanac)
  • Ulei de cocos sau măsline
  • Cereale integrale
  • Proteine de origine animală (ouă, carne de pui, pește, porc, miel sau vită)
  • Diverse semințe (de in, dovleac, susan sau floarea soarelui)
  • Nuci (migdale, arahide, nuci de macadamia)
  1. Ceaiuri

Dacă suferi de balonare după fiecare masă, este important să renunți la băuturile carbogazoase și să bei cât mai multă apă. Poți încerca și diverse ceaiuri, însă este recomandat să le consumi neîndulcite. Cele mai bune ceaiuri pentru balonare și gaze sunt:

  • Ceaiul de mentă- are proprietăți antibacteriene și antioxidante, îmbunătățind digestia
  • Ceaiul de ghimbir -combate balonarea prin stimularea digestiei
  • Ceaiul de mușețel – este eficient pentru reducerea acidității gastrice și flatulenței
  • Ceaiul de turmeric -efect antiinflamatoriu, ajutând la ameliorarea senzației de preaplin
  • Ceaiul de fenicul-conține antioxidanți și vitamine (A, B și C) care pot ajuta la digestive
  • Ceaiul de gingseng- are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, fiind folosit pentru combaterea problemelor de digestie
  1. Medicină alternativă

Persoanele care se confruntă cu balonare excesivă după masă pot apela la reflexoterapie și acupunctură. Reflexoterapia constă în masarea în talpă sau palmă a zonei care corespunde stomacului și intestinelor. Acupunctura este o formă complementară de tratament, o metodă terapeutică din medicina chinezească care este folosită pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv tulburările digestive. Procedura constă în inserția, la diferite profunzimi, a unor ace lungi și foarte subțiri, în puncte specifice de pe corp. 

Poți scăpa de balonare cu bicarbonat?

Bol mic si lingurita cu bicarbonat de sodiu pe o masa de lemn

Bicarbonatul de sodiu este folosit pentru nenumărate suferințe, inclusiv pentru cele digestive. Bicarbonatul neutralizează rapid acidul gastric din stomac, ajutând la calmarea senzațiilor de arsură stomacală, reducerea indigestiei și a durerilor cauzate de ulcer. De asemenea, bicarbonatul de sodiu este cunoscut și pentru capacitatea sa de a elimina senzaţia de balonare şi flatulenţă.

Doza recomandată pentru balonarea după masă este de ½ de linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o jumătate de pahar de apă. Soluția astfel obținută se admnistrează din 2 în 2 ore. O persoană nu trebuie să depășească 3 lingurițe în 24 de ore. De asemenea, tratamentul cu bicarbonat de sodiu nu trebuie utilizat pe termen lung deoarece poate cauza dezechilibre grave de electroliţi şi acizi. Discută cu un medic înainte de a începe orice remediu naturist pentru a nu-ți provoca mai multe probleme de sănătate.

Așadar, balonarea după masă este în principal cauzată de alimentație și nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare. Totuși, în unele cazuri, anumite afecțiune grave se pot afla în spatele balonării, așadar este important să fii atentă la alte simptome asociate și să te prezinți la medic pentru mai multe investigații, dacă suspectezi alte probleme de sănătate.

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.