Masaj de reflexoterapie - tot ce trebuie sa stii
Cuprins
- Cum functioneaza un masaj de reflexoterapie
- Ce simtim in timpul unui masaj de reflexoterapie
- Cum ne simtim dupa un masaj de reflexoterapie
- Cauzele pentru care oamenii apeleaza la reflexoterapie
Reflexoterapia este o forma de exercitiu fizic ce se concentreaza pe picioare. Printr-un masaj de reflexoterapie se pot combate numeroase afectiuni fizice, dar si psihice - stresul, anxietatea, insomniile etc., asa ca tot mai multe persoane apeleaza astazi la aceasta metoda de imbunatatire a calitatii vietii.
Cum functioneaza un masaj de reflexoterapie
Teoria care sta la baza reflexoterapiei spune ca in organism exista anumite zone ale picioarelor ce contin "reflexe" care corespund anumitor organe, glande sau altor parti ale corpului. Nu putem spune cu exactitate care este momentul in care oamenii au inceput sa foloseasca reflexoterapia, insa stim cu certitudine faptul ca in vechile civilizatii ale lumii, mai ales cea egipteana si cea chineza, masajul de reflexoterapie facea parte din terapia prin acupunctura si presopunctura, despre care stim ca are o vechime de peste 5000 de ani.
Asadar, reflexoterapia este un "tratament" ale carui efecte sunt verificate de mii de ani, iar astazi masajul prin reflexoterapie este recunoscut ca o tehnica nedureroasa de vindecare a mai multor afectiuni.
Doctorul William H. Fitzgerald este cel care a introdus in anul 1915 conceptul de "terapie zonala". El spunea ca anumite parti ale picioarelor si ale mainilor sunt legate de alte organe ale corpului. Aceasta teorie a fost mai tarziu dezvoltata de fizioterapeutul Eunice Ingham in praticile moderne ale reflexoterapiei.
Explicatia stiintifica ce sta la baza acestui concept este aceea ca presiunea exercitata prin masaj poate trimite semnale care echilibreaza sistemul nervos si elibereaza anumite substante chimice precum endorfina, ce reduc durerea si stresul.
In
ce consta, de fapt, un masaj de reflexoterapie? Ei bine, un tratament obisnuit
incepe cu o consultatie legata de modul de viata si starea de sanatate si are o
durata ce variaza intre 45 si 60 de minute. Apoi ti se va cere sa iti scoti
pantofii si sosetele si sa te asezi confortabil intr-un scaun rabatabil sau pe
o masa de masaj.
Reflexologul iti va evalua picioarele, iar apoi va incepe sa
stimuleze prin masaj, anumite puncte, pentru a identifica zonele sensibile sau
tensionate. Odata identificate aceste puncte, terapeutul incepe sa utilizeze
miscari energice pentru a incalzi picioarele si pentru a stimula circulatia sangelui.
Nu-ti face griji, intreg procesul de terapie va fi adaptat nevoilor si
profilului fiecarui pacient in parte. Nu vei simti dureri sau disconfort. E
posibil ca in anumite cazuri reflexologul sa foloseasca si lotiune.
Ce simtim in timpul unui masaj de reflexoterapie
Majoritatea oamenilor considera ca reflexoterapia este, in mare parte, extrem de relaxanta. Un lucru important de retinut este acela ca masajul de acest tip nu trebuie sa fie dureros - daca simti disconfort, spune-i terapeutului tau imediat, pentru ca nu e normal sa se intample acest lucru.
Daca exista anumite zone mai sensibile sau ranite, reflexologul trebuie sa acorde mai multa atentie acestor parti, si chiar sa intensifice miscarile, daca este cazul.
Cum ne simtim dupa un masaj de reflexoterapie
In mod normal, starea pe care majoritatea pacientilor o au dupa un masaj de reflexoterapie este de calm si relaxare. In anumite cazuri este posibil sa simti o oarecare senzatie de somn, datorata tocmai faptului ca, prin stimularea anumitor tesuturi din corp, organismul se relaxeaza si intra intr-o stare de amortire extrem de placuta.
Uneori pacientii pot avea greturi, anxietate sau chiar o stare depresiva, insa asta se intampla foarte rar si este o stare temporara, ce face parte din procesul de vindecare.
Cauzele pentru care oamenii apeleaza la reflexoterapie
Principalele motive pentru care tot mai multe persoane aleg sa se trateze prin masaj de reflexoterapie sunt:
- Stresul si afectiunile cauzate de stres- Durerile de cap
- Problemele de natura digestiva
- Artrita
- Insomnia
- Dezechilibrul hormonal
- Ranile
- Problemele menstruale, precum sindromul premenstrual
- Constipatia
- Durerile de spate
Reflexoterapia este o metoda terapeutica alternativa extrem de populara. Ea ajuta la relaxarea totala a corpului, imbunatateste circulatia, calmeaza si reduce oboseala de la nivelul picioarelor si contribuie la vindecarea diferitelor afectiuni. Masajul de reflexoterapie este o metoda care ajuta si poate vindeca bolile, insa ea nu trebuie sa inlocuiasca in totalitate medicamentatia.