Biopsia sanului - indicatii, complicatii, rezultate!

Biopsia sanului - indicatii, complicatii, rezultate!

Chiriac Iulia

Cancerul de san este cel de-al doilea tip de cancer ca frecventa si a doua cauza de deces prin cancer la femei in intreaga lume.

Diagnosticul precoce al cancerului prin metodele de screening (autoexaminarea sanului, examenul clinic efectuat de medicul de familie, mamografia si ecografia mamara), datorita plasarii sanului permite efectuarea unui tratament precoce si eficient.

Ce este biopsia sanului?

Orice modificare produsa la nivelul sanului (un nodul, indiferent de dimensiuni, retractia mamelonului, prezenta ganglionilor axilari, scurgeri mamelonare precum si alte schimbari) trebuie investigate intrucat cea mai grava afectiune a sanului este cancerul.

Autoexaminarea, examinarea sanului de catre medicul de familie si mamografia bilaterala sunt indicate la orice femeie, mai ales la persoanele cu antecedente in familie. Cea mai importanta analiza pentru stabilirea diagnosticului de certitudine este biopsia mamara.

Biopsia reprezinta prelevarea "in vivo" a unui fragment de tesut (normal sau patologic) in scopul efectuarii unui examen histologic (anatomopatologic). Biopsierea sanului consta in extragerea, prin diverse metode, a unui fragment de tesut dintr-un nodul sau masa tumorala aflat la nivelul sanului si analizarea acestuia la microscop pentru a verifica daca exista sau nu celule canceroase.

Cand si unde se face biopsierea sanului?

Prezenta unui caz in familie, prezenta modificarilor la nivelul sanului si testele de laborator influenteaza momentul cand se va efectua biopsia, precum si metoda prin care se va realiza aceasta. O buna examinare a celulelor are valoare imensa in stabilirea diagnosticului, a conduitei de tratament si a evolutiei bolii.

Locul unde se realizeaza biopsierea este in functie de metoda de interventie si poate fi realizata in ambulator sau in sala de operatie de catre medicul chirurg sau radiolog, sub anestezie locala.

cancer la san

Cand trebuie sa fac biopsia sanului?

Biopsia sanului reprezinta o interventie invaziva si trebuie realizata doar in prezenta unor semne si simptome specifice, la indrumarea medicului.

Indicatiile biopsiei sanului includ:

- prezenta unui nodul la nivelul sanului;

- modificari la nivelul sanului: retractia mamelonului (daca in mod normal nu este), scurgeri mamelonare (lichid clar, sange), modificarea conturului unui san, durere in piept care nu se amelioreaza la antalgice obisnuite, modificarea aspectului pielii sanului (asemanator cojii de portocala);

- examenul mamografic indica o zona suspecta la nivelul sanului;

- ecografia mamara sesizeaza o formatiune anormala la san.

Cum se face biopsia mamara?

Exista mai multe tehnici de biopsiere a sanului care difera si in functie de momentul in care este detectat cancerul la san: leziunile nepalpabile, care sunt detectate in urma efectuarii mamografiei beneficiaza de biopsie stereotaxica, in timp ce leziunile palpabile, in care forma sanului este modificata, sunt biopsiate prin alte tehnici.

Biopsia stereotaxica costa in prelevarea unui fragment de tesut cu ajutorul unui ac sub control mamografic. Prezinta numeroase avantaje: stabileste imediat diagnosticul de cancer sau de tumora benigna, complicatiile sunt reduse, se evita lezarea sanului si implicit a deformarii acestuia, iar costul este redus.

Pentru biopsierea leziunilor palpabile trebuie sa se tina cont de marimea nodulului, localizarea acestuia, de tipul de anestezie dorita si de terapia planificata incazul confirmarii diagnosticului de cancer mamar.

Tehnicile biopsiei mamare a leziunilor palpabile includ:

- aspiratia cu ac fin se realizeaza cand formatiunea tumorala este evidenta, poate fi efectuata in ambulator, si este cea mai des utilizata metoda de diagnostic a neoplamului mamar.

- biopsia cu trocar (se utilizeaza un ac mai gros), avand indicatii speciale.

- biopsia incizionala si biopsia excizionala preleva tesut mamar suspect pentru a fi supus examinarii la microscop. Biopsia incizionala se realizeaza sub anestezie locala si consta in prelevarea unei portiuni din tumora, in timp ce in biopsia excizionala se excizeaza complet tumora precum si o parte de tesut mamar suspect.

Care sunt complicatiile biopsiei sanului?

Extragerea unui fragment de tesut de la nivelul sanului poate fi insotita de o serie de riscuri sau complicatii precum:

- sangerare sau infectie la nivelul locului de efectuare a biopsiei;
- diseminarea celulelor canceroase in timpul acestei interventii;
- unele erori pot surveni in urma analizei fragmentului de tesut: prezenta cancerului poate fi omisa (din cauza unor greseli) si rezultatul este fals negativ, sau uneori poate fi pus un fals diagnostic de cancer (rezultat fals pozitiv).


Diagnosticarea precoce a cancerului de san este o sansa la tratament curativ pe care nici un alt tip de cancer nu o ofera, iar examenul de referinta este biopsia sanului.

Articolul urmator
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Esti o fire romantica?
Incepe quiz
Esti o fire romantica?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.