Mască de protecție: câte tipuri sunt și care dintre modele sunt cele mai eficiente

Mască de protecție: câte tipuri sunt și care dintre modele sunt cele mai eficiente
Cristina Gherghina
Marţi, 05.05.2020

Zilele acestea, măștile de protecție sunt cele mai căutate lucruri de oameni, având în vedere pandemia de coronavirus. Dar masca de protecție nu a fost inventată o dată cu apariția coronavirusului, ci se poate folosi în mai multe situații. Pentru că există mai multe tipuri de măști este important să știm la ce ne ajută fiecare în parte. Hai să aflăm care sunt cele mai bune și cum purtăm corect o mască de protecție.

Mască de protecție chirurgicală

Masca chirugicală, sau masca medicală așa cum mai este numită, este cel mai comun tip de mască de pe piață. O astfel de mască este destinată cadrelor medicale, fiind folosită în timpul operațiiilor sau în tratarea pacienților bolnavi. De asemnea, acest tip de mască poate fi cumpărată și de la farmacie pentru a fi utilizată de oricine are nevoie de protecție.

Masca chirurgicală este o mască de unică folosință care creează o barieră între nasul și gura purtătorului și bacteriile sau picăturile contaminate din mediul înconjurător, potrivit fda.gov.

masca protectie chirurgicala

Masca chirugicală se împarte în patru categorii: chirurgicală, izolatoare, dentară sau de procedură medicală.

Măștile chirugicale vin în diferite grosimi și cu capacități diferite de protecție. De asemenea, proprietățile menționate anterior pot afecta cât de bine puteți respira prin mască și cât de bine vă protejează.

Dacă este purtată corect, masca chirurgicală poate ajuta la oprirea picăturilor, stropilor sau particulelor mari care conțin germeni ( viruși și bacterii) de a intra prin nasul sau gura purtătorului.

Totodată, mască de protecție chirugicală poate reduce expunerea celorlați la saliva sau secrețiile respiratorii ale purtătorului.

De menționat mai este faptul că acest tip de mască nu te protejeză complet împotriva germenilor din cauza spațiului care se creează între mască și fața purtătorului.

Masca chirurgicală nu este menită să fie purtată de mai multe ori. Dacă masca este deteriorată sau umedă, aceasta trebuie îndepărtată și înlocuită cu una nouă.Pentru a nu-i contamina pe ceilalți, masca chirurgicală trebuie pusă într-o pungă înainte de a fi aruncată la gunoi.

Citește și Cum purtăm corect măștile și mănușile chirurgicale. Sfatul doctorului: "Au două fețe: una curată și una murdară”

Mască de protecție din material textil

O mască de protecție pote fi confecționată și acasă. Multe studii arată că bumbacul este cel mai bun material în confecționarea măștilor, dar nu orice bumbac. Se recomandă denimul și bumbacul folosit în realizarea lenjeriilor de pat, care au dovedit că au o eficiență de până la 90% în filtrarea particulelor mari din aer și până la 29% în cazul filtrării particulelor mici.

În cazul utilizării unui bumbac mai subțire, eficiența scade la 84%. Totodată, pentru o eficiență cât mai mare se recomandă ca mască să fie compusă din mai multe straturi, de preferat trei sau patru. 

Un alt lucru important este ca masca de protecție să fie cât mai mulată pe fața purtătorului, împiedicând astfel intrarea germenilor prin găuri.

Pentru un extra plus de protecție, se poate adăuga un șervețel pe post de filtru în interiorul măștii care, desigur, va fi înlocuit după fiecare utilizare a măștii.

Cu toate că măștile din material textil oferă un anumit grad de protecție, nu sunt la fel de bune precum cele chirugicale sau cele respiratorii.

Un lucru bun în utlizarea măștilor de protecție din materiale textile este faptul că acestea pot fi reutilizate. Se recomandă spălarea lor la 90 de grade și călcarea lor la o temperatură de peste 60 de grade după fiecare utilizare.

Mască de protecție respiratorie

Mască de protecție respiratorie este cel mai bun tip de mască deoarece poate filtra până la 100%  dintre particulele foarte mici. O astfel de mască are o formă ovală sau circulară tocmai pentru a se mula cât mai bine pe față.

Unele tipuri de măști respiratorii au un sistem numit supapă de expir care facilitează respirația și reduce acumularea de umiditate și căldură.

Există mai multe tipuri de astfel de măști, iar pentru a fi mai ușor să le deosebim, în anul 1995, Institutul Național pentru Sănătate și Securitate în Muncă (NIOSH)  a clasificat în trei grupe distincte aceste măști: seria N, seria R și seria P. Tot o dată, ele au mai fost clasificate în funcție de eficiența pe care o au, existând 3 astfel de niveluri: 95, 99 și 100, potrivit coppersafety.com.

masca protectie respiratorie

Măștile din seria N nu sunt rezistente la ulei, prin urmare, o astfel de mască va putea filtra doar particulele de aerosoli solide și lichide care nu conțin ulei. Exemple de astfel de particule pot proveni de la cărbune, minereu de fier, făină, metal, lemn, polen și lichide care nu au în compoziția lor ulei.

Diferența dintre N95, N99 and N100 o face nivelul de eficiență a filtrului. De exemplu, în cazul unei măști N95, N vine de la faptul că nu este rezistă la ulei și 95 este procentajul de protecție pe care aceasta îl oferă.

Dintre cele trei tipuri de măști, N95 este cea mai folosită. Măștile din seria N nu au o durată de viață prestabilită, acestea putând fi purtate atâta timp cât nu sunt deteriorate sau dacă nu îngreunează respirația.

Spre deosebire de măștile din seria N, măștile de tip R sunt rezistente la ulei, ceea ce înseamnă că sunt eficiente și în filtrarea particulelor solide sau lichide care conțin ulei. Cu toate acestea, măștile din seria R au o durabilitate de doar 8 ore. Din această cauză, aceste măști cel mai puțin utilizate măști.

În cele din urmă, avem și măștile de tip P care sunt o combinație între cele de tip N și R. Cu alte cuvinte, acestea sunt eficiente în cazul oricărui fel de particule și au o durabilitate mai mare decât cele de tip R.  Mai precis, măștile de tip P pot fi utilizate până la 40 de ore sau 30 de zile, depinde de cât de mult este deteriorată masca.

Citește și Coronavirusul din China a speriat România. Află care sunt cauzele răspândirii și cum trebuie să te fereşti

Mască de protecție cu filtru: FFP1, FFP2 sau FFP3

Se știe că măștile cu filtru sunt cele mai bune, însă nu toată lumea trebuie să le poarte. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor recomandă utilizarea acestor măști doar cadrelor medicale și celor care tratează persoane bolnave. 

De asemenea, medicul poate recomanda purtarea unei astfel de măști persoanelor care suferă de boli respiratorii.

Măștille cu filtru sunt supuse unor standarde în funcție de eficiența acestora de împiedica contractarea germenilor. Această clasificare este diferită în funcție de zona geografică.

masca protectie cu filtru

În Europa, aceste măști trebuie să îndeplinească standardul european EN 149: 2001, format din trei categorii:

  • masca cu filtru ffp1 - filtrează aerosolii în proporție de minim 80%
  • masca cu filtru ffp2 - filtrează aerosolii în proporție de minim 94%
  • masca cu filtru ffp3 - filtrează aerosolii în proporție de minim 99%. Acestea sunt foarte eficiente în filtrarea particulelor extrem de fine.

Mască de protecție antivirală

Pentru a știi care dintre tipurile de măști este cea mai bună împotriva virusurilor este bine să ținem cont de câteva aspecte.

În primul rând, materialul din care sunt confeționate măștile constituie un lucru important. Materialele textile ne protejează, dar nu îndeajuns. Cel mai bun material este polipoprilena.  Acest material constituie un excelent filtru care ne protejează împotriva particulelor pline de germeni. Astfel, împiedicăm atât contractarea cu un virus, cât și transmiterea lui.

Un alt lucru important este calitatea ergonomică a unei măști. Cele mai bune măști împotriva virusurilor sunt cele care se mulează pe fața purtătorului, nelăsând niciun spațiu prin care particulele ar putea pătrunde.

O altă caracteristică importantă este numprul de straturi pe care îl are masca. Specialiștii recomandă ca masca pe care o purtăm să aibă cel puțin trei straturi, iar în mijloc un filtru.

Acel filtru va capta virușii, tocmai de aceea, măștile chirurgicale nu pot fi reutilizate. Acestea trebuie aruncate după fiecare utilizare, dar atenție cum o îndepărtați. Suprafața exterioară a măștii nu trebuie atinsă pentru evitarea unei posibile contaminări. Masca se dă jos cu ajutorul celor doua elastice care se pun după ureche.  După ce o dăm jos este recomandat să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.

Indiferent de tipul de mască pe care alegeți să îl purtați, trebuie să asigurați că acesta îndeplinește toate criteriile bază pentru ca masca să fie eficientă împotriva coronavirusului. Cu toate că purtarea măștii de protecție reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de prevenție împotriva noului coronavirus și celelalte măsuri precum distanțarea socială, evitarea spațiilor aglomerate sau spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun sunt extrem de vitale. Împreună fomează cel mai puternic scut împotriva coronavirusului.

Surse foto: Istock

Articolul urmator »
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Raluca Margean | Luni, 13.05.2024
Incepe quiz
Ce șanse sunt să te căsătorești cu bărbatul cu care ești acum?
Ce șanse sunt să te căsătorești cu bărbatul cu care ești acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 14.05.2024

Ne găsești pe