Ce este abcesul dentar și cum se tratează

Ce este abcesul dentar și cum se tratează

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

De multe ori ne pomenim cu câte o durere insuportabilă de dinte sau de măsea, dar nu știm exact care este cauza. Abcesul dentar este o infecție dureroasă localizată la nivelul gingiei. Conform webmd.com, de cele mai multe ori, abcesul dentar este cauzat de o carie netratată. Există însă și alte cauze: traumatismul dintelui, ca ruperea sau ciobirea, gingivita sau parodontoza.

Simptomele abcesului dentar

Dacă placa dentară nu este îndepărtată în mod regulat şi corect prin perierea dinţilor şi folosirea aţei dentare, bacteriile se înmulţesc şi pătrund prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau al gingiei, cauzând abcesul dentar. 

O durere de dinți severă și progresivă este primul semn al abcesului dentar, însă există și alte simptome, precum: febră, durere în timpul procesului de masticație, sensibilitate la cald/rece, gust amar, respirație neplăcută, inflamarea ganglionilor, disconfort general sau inflamarea gingiilor.

Abcesul dentar poate provoca ciobirea smalțului, ceea ce duce la pătrunderea bacteriilor în pulpa dintelui. De asemenea, infecția se poate răspândi de la rădăcină către osul maxilar și astfel pot apărea complicații.

Eventualele complicații pot apărea dacă abcesul nu este drenat, iar infecția se poate răspândi către gât și creier. Dacă infecția nu este tratată la timp, poate surveni septicemia, o infecție care se răspândește în tot organismul și poate pune viața în pericol. De asemenea, în cazul persoanelor cu sistem imunitar scăzut, riscul de răspândire a infecției este mult mai ridicat.

Fiind țesut viu, pulpa dintelui se poate necroza în urma infecției, iar acest lucru poate stopa durerea. Cu toate acestea, nu înseamnă că infecția s-a vindecat. Aceasta rămâne activă și continuă să se răspândească și să distrugă țesutul. Prin urmare, dacă prezinți oricare dintre simptomele enumerate mai sus, este important să mergi la un control stomatologic, chiar dacă durerea dispare!

Cauzele abcesului dentar

Abcesul dentar ca definiție este o colecție de puroi constituită, în general, de la un focar local de infecție, pe seama țesuturilor normale și care are ca punct de plecare un dinte sau un țesut parodontal ce îl înconjoară. Să aflăm care sunt cauzele apariției abcesului dentar:

- Cariile netratate. Acestea pot evolua și afecta țesutul viu din interiorul dintelui (pulpa) și pot apărea leziuni la nivelul rădăcinii dintelui și în timp la apariția abcesului. 
- Traumatismele netratate. Ciobirea sau ruperea unui dinte pot genera o infecție la nivelul pulpei din interiorul acestuia. 
- Tartrul gingival. Placa bacteriană se depune între rădăcină și gingie și compromite etanșeitatea dinte-gingie, ceea ce duce la acumularea bacteriilor și implicit la infecție. 
- Parodontoza. Netratată, această afecțiune reprezintă ocazia ideală pentru bacterii să pătrundă în interiorul dintelui și să cauzeze abcesul dentar.

Cum este diagnosticat abcesul dentar

Cu ajutorul unui instrument, medicul stomatolog va testa fiecare dinte. În cazul în care unul dintre ei are abces, vei simți durere și vei fi întrebat dacă există disconfort atunci când muști. În plus, medicul va repera un abces dentar și dacă ai gingia inflamată și roșie. 

Tratamentul abcesului dentar

Potrivit mayoclinic.org, pentru a elimina definitiv infecția, abcesul trebuie să fie drenat. Realizarea drenajului se poate face printr-o procedură cunoscută sub numele de obturație de canal. Este recomandată și o intervenție chirurgicală pentru ca țesutul afectat să fie îndepărtat și infecția diminuată, după care urmează plasarea unei coronițe pe suprafața dintelui.

Dacă infecția este într-o stare mai avansată, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate. Dacă dintele este afectat sever de infecție, acesta trebuie extras.

În final, medicul dentist va prescrie antibiotice care vor lupta împotriva infecției. Pentru a stopa disconfortul asociat abcesului dentar, poți face gargară cu sare și poți lua medicamente pe bază de ibuprofen. Pentru a reduce durerile și a preveni umflarea feței, se recomandă aplicarea unor comprese reci (cu gheață) la nivelul obrazului și evitarea căldurii. 

De altfel, putem apela și la „cămara naturistă”. Iată câteva dintre tratamentele ce pot ameliora simptomele abcesului dentar:

- Adaugă câteva frunze de afin în 250 de ml de apă clocotită. Se acoperă, se strecoară și se face gargară cu amestecul rezultat după fiecare masă.
- Ceaiul de gălbenele se poate folosi la clătirea gurii o dată la 1-2 ore. Pentru calmarea durerii este indicat să aplici o compresă îmbibată în ceaiul ținut în prealabil la frigider. 
- Propolisul se poate aplica în stare brută sau sub formă de tinctură. Cel brut se aplică local și se ține 2-3 ore, iar tinctura se aplică cu ajutorul unei comprese pe locul afectat de abces, de mai multe ori pe zi. 

Metode de prevenire a abcesului dentar

O igienă orală exemplară poate reduce semnificativ riscul de apariție a abcesului dentar. Dacă suferi un traumatism la nivelul dintelui (cum ar fi ruperea sau ciobirea acestuia) și apare durerea sau inflamarea gingiei, mergi imediat la medicul stomatolog!

O igienă orală exemplară înseamnă periajul dinților de două ori pe zi, precum și folosirea zilnică a aței dentare, consulturi stomatologice regulate, o dietă sănătoasă și evitarea alimentelor și a băuturilor dulci. De asemenea, dacă ești fumător, este bine să știi că acest obicei îți afectează foarte mult dantura. Consumul de tutun încetinește capacitatea de vindecare și crește riscul de apariție a afecțiunilor gingiilor.

Acordă atenție simptomelor ce pot semnala prezența abcesului dentar și nu amâna vizita la medicul dentist, astfel încât să previi apariția complicațiilor!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.