Ce trebuie sa faci cand ai toxiinfectie alimentara

Ce trebuie sa faci cand ai toxiinfectie alimentara

Redactor Alexa Galgau

Toxiinfectia alimentara este o problema frecvent intalnita, in multe cazuri fiind suficient de grava incat sa necesite spitalizarea. Aceasta afectiune reprezinta o reactie a organismului ca urmare a consumului de alimente alterate sau contaminate cu diverse bacterii, insa exista in total 250 de boli care pot cauza toxiinfectie alimentara.

Din fericire, o mare parte din cazurile de toxiinfectie alimentara se vindeca in cateva zile fara tratament specializat, insa exista simptome care ar trebui sa te trimita de urgenta la medic.

Iata ce trebuie sa faci daca ai toxiinfectie alimentara!

Toxiinfectie alimentara: cauze si simptome

Ti s-a intamplat vreodata sa consumi un aliment care depasise termenul de valabilitate, dar care avea totusi un gust normal? De obicei, oamenii nu acorda destula importanta termenului de valabilitate, mai ales daca produsul in cauza nu este stricat in mod evident. O alta greseala este pregatirea termica insuficienta, in special a carnii. Chiar daca gatim bine mancarea, daca o lasam la temperatura camerei, aceasta se poate altera rapid, mai ales vara. Cu alte cuvinte, ne expunem foarte des la toxiinfectii alimentare, pentru ca nu suntem destul de precauti. Riscul de a ne pricopsi cu aceasta problema creste daca obisnuim sa luam masa in oras, intr-un loc ieftin, sau daca achizitionam carne din surse nesigure.

Iata care sunt factorii de risc atunci cand vine vorba de contaminarea mancarii cu bacterii care provoaca toxiinfectie alimentara:

- alimente gatite insuficient (in special carne);

- depozitarea mancarii la temperaturi de peste 5 grade;

- lasarea mancarii la temperatura camerei timp de mai multe ore;

- incalzirea insuficienta a mancarii gatite, dupa ce este scoasa de la rece;

-  depasirea termenului de valabilitate al produsului;

- congelarea produselor alimentare mai mult decat trebuie. Afla de aici daca ai alimente expirate in congelator!

Simptomele toxiinfectiei alimentare se instaleaza de obicei la cateva ore dupa consumarea alimentului contaminat, dar sunt si cazuri in care ele apar mai tarziu. Atunci cand toxiinfectia nu este grava, simptomele trec de obicei in 2-3 zile. Iata care sunt manifestarile aceste probleme digestive:

- greata;

- varsaturi;

- diaree (uneori poate contine sange);

- dureri abdominale intense ;

- lipsa apetitului;

- lipsa energiei;

- febra;

- dureri musculare;

- frisoare.

Toxiinfectie alimentara: ce sa faci si cand sa mergi la medic

Cele mai multe cazuri de toxiinfectie alimentara se trateaza acasa, nefiind nevoie de un tratament special. Daca ai simptomele de mai sus, este foarte important sa bei multe lichide, pentru ca diareea cauzeaza deshidratare puternica. Chiar daca iti este greu sa inghiti din cauza senzatiei de greata, consuma din belsug apa, cu inghitituri mici.

Daca nu poti sa mananci, nu o face. Atunci cand incepe sa iti fie foame, consuma cantitati foarte mici si numai alimente precum paine prajita, crackersi integrali, banane, orez si fiertura de morcovi. Nu consuma absolut nimic de provenienta animala - poate doar branza de vaci. Pana dispar simptomele va fi nevoie sa tii un regim strict.

Poti sa iti administrezi medicamente pentru diaree, insa nu lua o doza mare pentru a te „vindeca” mai repede, pentru ca nu faci decat sa iti supui organismul la un efort suplimentar, de care nu are nevoie. 

Iata cand e cazul sa mergi la doctor daca ai toxiinfectie alimentara:

- simptomele de mai sus sunt foarte grave (de exemplu, nu poti sa retii lichidele in corp pentru ca vomiti foarte mult sau ai o diaree grava);

- nu ti se imbunatateste starea pe parcursul a 48 de ore;

- prezinti simptome de deshidratare severa (confuzie, batai rapide ale inimii, cantitate redusa de urina, gura uscata);

- esti insarcinata;

- ai peste 60 de ani;

- suferi de o afectiune cronica a sistemului digestiv sau ai probleme cu inima si rinichii;

- ai diabet;

- ai un sistem imunitar scazut din cauza unei boli sau a unui tratament medicamentos.

 

In cazul copiilor cu varste intre 3 luni si 5 ani, un sistem imunitar vulnerabil ii face cu atat mai susceptibili in fata riscurilui de a contracta o toxiinfectie alimentara, asa ca nu subestima importanta unei diete bogate in vitamine, minerale si nutrimente esentiale. Siropul Wellkid este un complex de vitamine, minerale, seminte de in si extract de malt (sursa de acizi omega 3), care va ofera suportul nutritional necesar pentru o crestere normala fizica, motorie si intelectuala, intr-un sirop delicios cu aroma naturala de portocala. 

Daca suspectezi ca ai toxiinfectie alimentara, nu te panica, ci doar ai grija sa bei apa multa si suna la medic daca nu ti se imbunatateste starea de sanatate. 

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.