Când ar trebui să te îngrijoreze palpitațiile

Când ar trebui să te îngrijoreze palpitațiile
Sorina Corneanu
Duminică, 06.05.2018

Cuprins

Dacă simți că inima începe să bată prea repede sau prea încet, e posibil să suferi de palpitații. Deși acestea sunt, de regulă, inofensive, e important să te asiguri că nu au cauze mai grave, cum ar fi aritmiile cardiace sau alte probleme ale inimii nedescoperite.

Află mai jos care sunt simptomele ce pot însoți palpitațiile, cauzele acestora și factorii de risc, dar și metodele de tratament!

Simptomele palpitațiilor

- bătaia înceată a inimii;

- bătaia mult prea rapidă a inimii;

- dificultate la respirație;

- disconfort în capul pieptului.

durere in piept

Cauzele palpitațiilor

Palpitațiile sunt un simptom frecvent pentru toate categoriile de vârstă, comune atât bărbaților, cât și femeilor, iar cauzele includ:

- stres prelungit;

- anxietate;

atacuri de panică;

- consum excesiv de cofeină sau alcool.

Factorii de risc ai palpitațiilor

Deși palpitațiile pot apărea oricând, chiar și în cazul persoanelor sănătoase, există câțiva factori de risc care pot crește incidența acestora, cum ar fi:

- stresul prelungit; 

- atacuri constante de panică;

- anxietate;

- sarcină, situație în care vizita la medic ar trebui să reprezinte o urgență;

- anumite medicamente utilizate în tratamentul astmului;

- hipertiroidismul;

- aritmia;

- atac de cord;

- intervenții chirurgicale anterioare.    

Când sunt periculoase palpitațiile

Palpitațiile devin îngrijorătoare atunci când sunt cauzate de aritmii cardiace. Aritmiile cardiace apar atunci când există un scurtcircuit în impulsurile electrice care controlează bătăile inimii, determinând inima să bată prea repede, cu peste 100 de bătăi pe minut (tahicardie), sau prea lent, cu mai puțin de 60 de bătăi pe minut (bradicardie).

Complicațiile palpitațiilor

Oricând simți că e ceva în neregulă cu inima ta, mergi la medic! Netratate, palpitațiile cardiace pot avea complicații serioase, precum:

Leșinul

În cazul în care inima bate prea rapid, tensiunea arterială poate scădea, provocând leșinul. Acest lucru ar putea fi mai frecvent dacă ai probleme ale inimii, cum ar fi boala cardiacă congenitală.

Tahicardia supraventriculară

Tahicardia supraventriculară reprezintă o aritmie predominantă în rândul tinerilor. Resimțită ca o explozie de bătăi rapide ale inimii, aceasta poate avea o durată de câteva secunde sau ore. Pentru că poate afecta calitatea vieții, consultul medical devine o urgență!

atac de panica

Fibrilația atrială

Fibrilația atrială se manifestă prin palpitații extrem de rapide și neregulate. Acestea au loc în camerele superioare ale inimii și pot dura câteva minute pană la o oră. Fibrilația atrială poate deveni cronică și poate duce, treptat, la accident vascular cerebral. Pentru că ar putea indica o boală arterială coronariană sau o tulburare a valvei cardiace, disconfortul cardiac ar trebui tratat cu maximă seriozitate!

Tahicardia ventriculară

Tahicardia ventriculară este o afecțiune a inimii care se manifestă prin bătăi ale inimii foarte rapide, dar regulate. Palpitațiile care durează mai mult de 30 de secunde sunt considerate urgențe medicale! Acestea ar putea indica afecțiuni cardiace nedescoperite, cum ar fi boala coronariană sau tulburări ale valvei cardiace, iar consultul medical nu suportă întârziere!

Fibrilație ventriculară

Dacă tahicardia ventriculară este lăsată netratată, aceasta conduce la fibrilație ventriculară, o afecțiune cardiacă ce se caracterizează prin bătăi ale inimii foarte rapide și neregulate. De obicei, fibrilația ventriculară precede un atac de cord. 

Când necesită palpitațiile consult medical de urgență

Palpitațiile care sunt rare și durează doar câteva secunde, de obicei, nu necesită tratament. Dacă sunt însoțite de durere toracică severă, dificultăți de respirație și pierderea cunoștinței, palpitațiile reprezintă o urgență medicală. Totodată, este obligatoriu să consulți preventiv medicul, mai ales dacă ai în familie istoric de afecțiuni cardiace!

Vezi cum ții sub control palpitațiile!

Tratamentul palpitațiilor

Problemele cardiace nu ar trebui să fie tratate acasă, după ureche, însă evitarea cofeinei, a alcoolului și renunțarea la fumat pot ajuta. Vizita la medic rămâne obligatorie, pentru că doar un specialist poate prescrie, în urma testelor detaliate, medicamentele potrivite fiecărui caz în parte. Pentru tahicardia supraventriculară și aritmiile de fibrilație atrială, ablația cateterului (o procedură nonchirurgicală care utilizează energia radiofrecvenței) este un tratament posibil. În caz de insuficiență a valvei cardiace, intervenția chirurgicală este singura soluție!

Deși sunt inofensive, palpitațiile cardiace ar putea semnaliza, în anumite cazuri, aritmia și alte afecțiuni cardiace grave. Așadar, nu neglija palpitațiile și ia măsuri pentru a le evita!

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Anticorpi anti-eritropoietină: ce sunt și când apar
Anticorpi anti-eritropoietină: ce sunt și când apar
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (9)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce sunt băile cu gheață și când sunt recomandate
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe