Când nu este bine să consumi probiotice

Când nu este bine să consumi probiotice

Violeta Ieremie

Este o vorbă care spune că, dacă ai sănătate, ai tot ce-ţi trebuie. Iar în numele acestui crez, suntem dispuse să încercăm orice apare nou sau ce auzim, însă fără să ne informăm foarte bine înainte. Astfel, din intenţia bună de a avea o sănătate de fier, s-ar putea ca mai rău să ne facem.

Un astfel de exemplu este ilustrat de probiotice, care sunt precum niște antibiotice naturale ce distrug bacteriile nocive din corpul nostru, având rol protector şi susţinând sistemul imunitar. Le putem numi bacterii bune, prietenoase cu corpul nostru, fiind responsabile de procesele de fermentaţie din colon.

probiotice

Ca să-ţi faci o idee despre aceste probiotice, iată în ce alimente le poţi găsi: iaurtul natural de casă, brânză de vaci, kefir de casă, varză murată fără oţet, tofu, iaurt de soia.

Odată ce oamenii au aflat de ele, au început să consume probiotice în neştire, ca pe un medicament-minune care are grijă de sistemul nostru imunitar. Din nefericire, au apărut şi speculanţii, care au început să aducă produse contrafăcute şi să le vândă celor care voiau probiotice. De aceea, este foarte important să te interesezi atunci când cumperi ceva şi să citeşti cu atenție lista de ingrediente.

Pe de altă parte, văzând ce impact au avut probioticele, cercetătorii au început să facă studii despre acest subiect.

Aşadar, aceştia s-au referit la două categorii de oameni: cei care au o dietă sănătoasă şi consumă probiotice şi cei care au o dietă de tip fast-food, cu mult zahăr şi grăsimi săturate, şi iau probiotice.

În primul caz, credinţa este că mâncatul sănătos are ca efect o sănătate de fier şi aceste probiotice nu au cum să facă rău.

În al doilea caz, se ştie oricum că mâncarea cu grăsime multă şi cu zahăr duce la deteriorarea bacteriilor din intestine şi a funcţiilor cognitive.

Care sunt efectele în cele două cazuri?

Surprinzător, efectul a fost invers faţă de cum s-au aşteptat specialiştii.

Persoanele care mâncau sănătos şi duceau un stil de viaţă echilibrat au avut probleme în urma luării probioticelor, adică le-a fost afectată memoria, iar îmbunătăţirile abia erau vizibile. Acei oameni deja îşi luau porţia de sănătate din alimentaţia corectă şi bună pentru corpul lor. Suplimentele, adică probioticele, nu i-au ajutat prea mult, dimpotrivă, au avut efecte secundare.

Aşadar, ideea principală este că, deşi auzim că ceva este bun, trebuie să avem puţin discernământ atunci când luăm sau recomandăm ceva.

probiotice pastile

Pe de altă parte, cei din categoria „mâncare nesănătoasă” care au luat probiotice au avut cele mai bune rezultate. În acest caz, bacteriile prietenoase au lucrat cu adevărat în corp.

Cu alte cuvinte, dacă deja mănânci sănătos, nu mai ai nevoie de alte suplimente, deoarece pot avea efecte adverse.

Dacă ai un stil de viaţă nociv, cu mâncare de tip fast-food şi vrei să-ţi îmbunătăţeşti starea de sănătate, probioticele sunt prietenele tale!

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.