Fibroza endomiocardica- simptome, diagnostic, tratament

Fibroza endomiocardica- simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Fibroza endomiocardica sau endomiocardofibroza este o cardiomiopatie restrictiva (cardiomiopatiile  sunt caracterizate de interesarea primara, exclusiva sau predominanta a miocardului), ce nu este insotita de o eozinofilie tisulara sau sanguina semnificativa, fiind intalnita in zonele cu clima tropicala si subtropicala. Cavitatile ventriculilor pot fi obliterate de trombi fixati pe peretii ventriculari, care de asemenea prezinta leziuni endomiocardice. Astfel se realizeaza un obstacol ce impiedica umplerea ventriculara.

Endocardul este ingrosat, si de la acest nivel pleaca septuri fibroase care se intind in miocardul adiacent, ajungand uneori pana la epicard. Procesul fibrotic poate afecta unul din ventriculi (ventriculul stang in 40 % din cazuri, ventriculul drept in 30% din cazuri) sau ambii ventriculi (50-60% din cazuri). Atriile corespunzatoare ventriculilor afectati sunt hipertrofiate si dilatate.

Boala afecteaza mai ales copiii si tinerii de ambe sexe, iar in unele tari din Africa ecuadoriala capata aproape caracterul unei boli cu extindere in masa, cauzand 25-30% din totalul deceselor prin afectiuni cardiace.

Cauzele fibrozei endomiocardice

Cauza exacta care determina aparitia acestei boli nu este cunoscuta, dar aria de raspindire a bolii cu grad ridicat de infestare si de boli transmisibile, tabloul clinic cu febra, exagerbarile neregulate, dar si incidenta sezoniera crescuta sugereaza o origine infectioasa la o populatie cu rezistenta scazuta.
Alti factori incriminati a avea un rol in aparitia bolii sunt:
-malnutritia
-consumul de banane ( cu continut crescut de 5 hidroxitriptamina)
-infectii virale
-infectii streptococice
-malaria
-filarioza

Simptomele fibrozei endomiocardice

Debutul bolii poate fi insidios, lent cu dispnee de efort (dificultate in respiratie) si oboseala.In unele cazuri boala poate debuta cu febra, alteori debutul se face cu aparitia unei embolii sau chiar cu moarte subita.
Semnele si simptomele clinice si paraclinice depind foarte mult de localizarea procesului fibrotic.

In fibroza endomiocardica a ventriculului stang, pot sa apara urmatoarele semne si simptome:
-dispnee
-ortopnee
-tuse
-staza venoasa pulmonara
-zgomot de galop stang
-suflu de insuficienta mitrala

In cazul afectarii ventriculului drept, apare:
-hepatomegalia (cresterea in volum a ficatului)
-ascita
-staza venoasa in marea circulatie
-zgomot de galop drept
-insuficienta tricuspidiana


In forma biventriculara de la inceput exista o combinatie, in proportii variabile, de simptome si semne dependente de gradul afectarii fiecarui ventricul. De obicei domina elemente clinice datorate endomiocardofibrozei ventriculului drept, afectarea ventriculului stang fiind indicata de prezenta unui suflu de regurgitatie mitrala.

Diagnosticul fibrozei endomiocardice

Diagnosticul se bazeaza pe demonstrarea unei cardiomiopatii restrictive cu ingrosarea endocardica la persoanele care locuiesc sau au locuit in zonele tropicale sau subtropicale, in general endemice, si care nu prezinta eozinofilie sanguina importanta.

Investigatiile paraclinice utile pentru diagnostic sunt:
-examenul radiologic
-ecocardiografia
-cateterismul cardiac
-angiocardiografia

Tratamentul fibrozei endomiocardice

Tratamentul medical al fibrozei endomiocardice se adreseaza in primul rand insuficientei cardiace, administrandu-se mai ales medicatie diuretica.
Poate fi necesara anticoagularea in caz de:
-embolii
-fibrilatie atriala
-prezenta de trombi intracavitari

In cazul in care afectiunea a avut un debut febril poate fi necesara apelarea la corticoterapie.

O alta modalitate de tratament a fibrozei endomiocardice este cea chirurgicala. Insa tratamentul chirurgical este grevat de mortalitate operatorie ridicata ( pana la 20% din cazuri) si nu se poate preciza daca boala nu-si continua evolutia.
Se practica rezectia intregului endocard fibrozat, fara insa a se rezeca din miocardul aflat in vecinatate. Adesea poate fi necesara si rezectia pilierilor compromisi si plasarea unei proteze atrioventriculare.

Exista si situatii in care este contraindicat a se efectua o interventie chirurgicala pentru cura bolii, si anume atunci cand exista:
-ascita
-revarsat pericardic abundent
-perioade de evolutivitate

Dupa operatie pot aparea complicatii invalidante - scaderea debitului cardiac si blocul cardiac complet.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.