Care sunt beneficiile lecitinei și când este necesar să o iei

Care sunt beneficiile lecitinei și când este necesar să o iei

Redactor Raluca Margean

Lecitina reprezintă o substanță care se găsește în mod natural în țesuturile corpului uman. Ea este formată din acizi grași și funcționează ca un emulgator, ceea ce înseamnă că separă grăsimile și uleiurile și le împiedică să se amestece cu alte substanțe din corp.

lecitină beneficii-capsule

Lecitina se găsește în alimente, dar ea poate fi extrasă, în formă lichidă, capsulă granulată sau pulbere, din surse precum: semințe de bumbac, rapiță, soia și floarea-soarelui. Soia este ingredientul cel mai des utilizat pentru a crea suplimente de lecitină, dar și grăsimile animale, peștele și porumbul.

Lecitina extrasă din floarea-soarelui nu este la fel de comună, dar aceasta este preferată de persoanele care doresc să evite produsele modificate genetic. Dacă boabele de soia sunt uneori modificate genetic în producția de masă, semințele de floarea-soarelui nu sunt. De asemenea, extragerea lecitinei din semințele de floarea-soarelui nu necesită folosirea de substanțe chimice dure.

Beneficiile lecitinei pentru sănătate și frumusețe

Iată care sunt cele mai importante efecte benefice ale lecitinei:

Îmbunătățește funcția creierului. Lecitina conține colină, substanță despre care una dintre cele mai importante cercetări, publicate in American Journal of Clinical Nutrition, afirmă că ajută funcția creierului și poate îmbunătăți memoria, fapt ce îi determină pe unii specialiști să afirme că lecitina poate fi benefică pentru persoanele care suferă de Alzheimer sau alte forme de demență. Cercetările în acest sens continuă și sunt destul de promițătoare.

Îmbunătățește sistemul digestiv. Lecitina a fost testată pe persoane care sufereau de colită ulceroasă pentru a observa dacă substanța are vreun efect benefic în procesul de digestie. Rezultatele testelor au arătat că această substanță contribuie la o reacție în lanț care reglează producția de mucus intestinal, ușurând astfel digestia și protejând mucoasa gastrointestinală. Lecitina este bună și în cazul sindromului de colon iritabil sau al altor afecțiuni digestive.

lecitină beneficii-alăptare

Ajută la desfundarea canalelor galactofore. Conform unor studii ale cercetătorilor canadieni, lecitina ajută la desfundarea canalelor galactofore și poate preveni apariției mastitei. Specialiștii canadieni sunt de părere că lecitina poate reduce vâscozitatea laptelui matern, reducând astfel riscul înfundării canalelor galactofore. Ei recomandă administrarea unei doze de 1.200 de miligrame de lecitină, de 4 ori pe zi, pe lângă tratamentul obișnuit, care presupune:

  • Aplicarea de comprese calde pe sân
  • Masajul ușor
  • Folosirea unei pompe de sân
  • Solicitarea sprijinului unui specialist în alăptare

Calmează și hidratează pielea. Lecitina hidrogenată este unul dintre ingredientele des utilizate în produsele de îngrijire a pielii, deoarece hidratează în profunzime dermul și ameliorează iritațiile. Unele persoane iau suplimente cu lecitină pentru a trata acneea și eczemele, însă nu există suficiente dovezi științifice care să confirme acest efect benefic. 

Reduce nivelul colesterolului și ajută la eliminarea toxinelor. Cercetătorii au descoperit că lecitina din soia poate contribui la creșterea colesterolului bun (HDL) și la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, fosfatidilcolina conţinută în lecitina din soia scade absorbția intestinală a grăsimilor și îmbunătăţeşte funcția ficatului, sprijinindu-l să elimine eficient toxinele acumulate (alcool, fum de țigară, medicamente etc.).

Ajută la menținerea sănătății inimii. Conform unui studiu publicat în sciencedirect.com, lecitina din soia îmbunătățește activitatea cardiovasculară, reglează tensiunea arterială și scade riscul apariției bolilor de inimă. Acest lucru se datorează faptului că lecitina controlează fluxul de nutrimente din celule şi previne acumularea de grăsimi la nivelul arterelor și pereților inimii.

Are proprietăți antioxidante. Lecitina din soia conține vitamina E, care are proprietăți antioxidante și protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, ajutând în același timp la regenerarea celulelor.

De ce este indicată lecitina pentru copii

lecitină beneficii-copil la școală

Îmbunătățește activitatea cerebrală. Studiile au demonstrat că lecitina sprijină procesul de memorare, ajută la menținerea concentrării și crește nivelul de energie, ceea ce o face utilă în cazul copiilor. 

Crește rezistența la stres. În perioadele foarte solicitante (cum sunt perioadele de examene), când copiii sunt supuși unui nivel crescut de stres, este recomandată administrarea lecitinei, deoarece ajută la diminuarea anxietății. De asemenea, lecitina poate reduce riscul de depresie.

Ce contraindicații are lecitina

Suplimentele cu lecitină pot avea anumite reacții adverse, cum ar fi eczeme, dureri abdominale sau greutate în respirație, mai ales dacă persoanele care le iau sunt alergice la ou și soia. Așadar, este foarte important să afli de unde provine lecitina din suplimente. De asemenea, trebuie să fii atentă la dozele recomandate, care nu ar trebui să depășească 5.000 de miligrame pe zi.

Având mai multe beneficii decât riscuri, lecitina poate fi o opțiune bună pentru persoanele care doresc să-și mențină sănătatea. Totuși, înainte de a lua suplimente cu lecitină, este indicat să discuți cu un medic specialist.

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.