Care sunt fazele ciclului menstrual?

Care sunt fazele ciclului menstrual?

Redactor Raluca Margean

Ciclul menstrual este un proces complex, controlat de multe glande diferite și de hormonii pe care îi produc aceste glande. Ciclul menstrual începe în prima zi a menstruației și se încheie cu o zi înainte de începerea următoarei menstruații, iar cele patru faze ale ciclului menstrual sunt menstruația, faza foliculară, ovulația și faza luteală. Află din acest articol ce se întâmplă în fiecare etapă a ciclului menstrual și ce modificări experimentează uterul și ovarele de-a lungul ciclului!

Fazele ciclului menstrual

Ciclul menstrual lunar este controlat de hormonii feminini, iar scopul său este pregătirea organismului pentru sarcină.

În timpul fiecărui ciclu menstrual, un ovul se dezvoltă și este eliberat din ovare. De asemenea, se formează mucoasa uterului. Dacă sarcina nu are loc, mucoasa uterului se pierde în timpul perioadei menstruale, apoi ciclul începe din nou. 

Ciclurile menstruale variază în lungime și intensitate, însă în general, un ciclu tipic are, de obicei, o durată de 28 de zile de la prima zi de sângerare menstruală până la prima zi de sângerare menstruală a următorului ciclu.Totuși, pot exista variații de la 21 la 35 de zile.

Reprezentare grafică pentru fazele ciclului menstrual
Sursa foto:iStock.com

Sunt patru faze ale ciclului menstrual, și anume:

1. Faza menstruală

Aceasta este prima etapă a ciclului menstrual și este și atunci când apare menstruația.

Faza menstruală începe în momentul în care un ovul din ciclul anterior nu este fertilizat. Deoarece sarcina nu a avut loc, nivelurile hormonilor feminini estrogen și progesteron scad, iar căptușeala îngroșată a uterului, care ar susține o sarcină, nu mai este necesară, prin urmare, se scurge prin vagin. În timpul menstruației, se eliberează o combinație de sânge, mucus și țesut din uter.

La menstruație, majoritatea femeilor experimentează simptome precum:

  • Crampe și balonare
  • Sâni sensibili
  • Modificări ale dispoziției
  • Iritabilitate
  • Dureri de cap și dureri lombare
  • Oboseală
  • Pofte alimentare

Durata medie a unei menstruații este de 3-7 zile.

2. Faza foliculară

Faza foliculară începe în prima zi a menstruației (se suprapune, astfel, cu prima fază a ciclului menstrual), durează între 13-16 zile și se termină odată cu ovulația. În această fază, hipotalamusul semnalează glandei pituitare din creier să elibereze hormonul foliculostimulant (FSH), care stimulează ovarele să producă 5-20 de saci mici numiți foliculi. Fiecare folicul conține un ou imatur, însă doar un singur folicul se va maturiza în cele din urmă. De obicei, acest lucru se întâmplă din ziua a 10-a a ciclului. Restul foliculilor vor fi reabsorbiți în corp.

Foliculul care se maturizează declanșează o creștere a estrogenului, care îngroașă mucoasa uterului. Acest lucru creează un mediu bogat în nutrienți pentru ca un embrion să crească.

3. Ovulația

Ovulația este faza din ciclul menstrual când un ovul matur este eliberat dintr-un ovar și se deplasează de-a lungul trompei uterine către uter. Acest lucru se întâmplă, de obicei, o dată pe lună, cu aproximativ două săptămâni înainte de următoarea menstruație. Ovulația poate dura de la 16 la 32 de ore.

Odată ce oul este eliberat, acesta va supraviețui până la 24 de ore. Dacă spermatozoizii ajung în ovul în acest timp, este posibil să apară sarcina. O femeie poate rămâne însărcinată în cele cinci zile înainte de ovulație și în ziua ovulației, dar, cel mai probabil, în cele trei zile care au precedat și inclusiv ovulația.

La ovulație, o femeie poate experimenta următoarele simptome:

  • O ușoară creștere a temperaturii bazale a corpului
  • Scurgere mai groasă, care are textura de albuș de ou

4. Faza luteală

După ce foliculul își eliberează ovulul, acesta se transformă în corpus luteum, care eliberează hormoni, în principal progesteron și o cantitate mică de estrogen. Acest lucru face ca mucoasa uterină să se îngroașe, astfel încât să fie pregătită pentru implantarea unui ovul fertilizat.

Dacă un ou fertilizat se implantează în mucoasa uterului, corpus luteum continuă să producă progesteron, care menține mucoasa îngroșată a uterului.

Dacă sarcina nu se produce, corpus luteum se va micșora și va fi resorbit. Acest lucru duce la scăderea nivelului de estrogen și progesteron, ceea ce provoacă apariția menstruației. Mucoasa uterină se va pierde în timpul menstruației.

Faza luteală poate dura între 11 și 17 zile, însă durata medie este de 14 zile.

Cum se schimbă ciclul menstrual de-a lungul timpului?

Ciclul menstrual este diferit la fiecare persoană. În timp ce unele femei au menstruații regulate, altele experimentează menstruații neregulate. De asemenea, unele au menstruații mai abundente, timp de mai multe zile, iar altele mai puține zile. În plus, ciclul se poate schimba de-a lungul anilor, din adolescență până la 40 sau 50 de ani. 

De exemplu, la prima menstruație este normal să ai cicluri mai lungi sau un flux menstrual mai intens. Poate dura până la trei ani până ce adolescentele au cicluri regulate, după ce încep menstruația, însă în general, pe la 20 de ani, ciclurile ar trebui să fie mai consistente și mai regulate. Odată ce corpul începe să treacă la menopauză, menstruația se va schimba din nou și va deveni mai neregulată.

De asemenea, este normal ca menstruația să se schimbe în timpul altor evenimente de viață care afectează hormonii, cum ar fi după naștere sau în timpul alăptării.

De ce trebuie să ții cont în fiecare fază a ciclului menstrual?

Este important să cunoști mai multe detalii despre fazele ciclului menstrual și despre schimbările fizice care apar în fiecare fază, pentru a identifica mai ușor posibilele probleme și pentru a ști când trebuie să te adresezi unui medic.

De asemenea, este esențial să știi când are loc ovulația și când este perioada cea mai fertilă, în cazul în care vrei să rămâi însărcinată.

Calendar și tampoane
Sursa foto:iStock.com

O modalitate de a afla dacă ai probleme cu ciclul menstrual este să-ți urmărești menstruația. Poți face acest lucru notându-ți în calendar când începe și când se termină. De asemenea, înregistrează orice modificare a cantității sau numărului de zile în care sângerezi și dacă sângerezi între menstruații.

Fazele ciclului menstrual pot fi modificate de oricare din aceste aspecte:

Contracepția. Pilula anticoncepțională îți poate scurta menstruația, poate reduce din simptomele obișnuite de la menstruație și poate determina scăderea fluxului de sânge.

Sarcina. Menstruația ar trebui să se oprească în timpul sarcinii. Pierderea menstruației este unul dintre primele semne cele mai evidente că ești însărcinată.

Sindromul ovarului polichistic. Acest dezechilibru hormonal împiedică un ovul să se dezvolte normal în ovare, provoacă cicluri menstruale neregulate și pierderea menstruației.

Fibroame uterine. Acestea sunt formațiuni necanceroase din uter care pot face menstruația mai lungă și mai grea decât de obicei.

Tulburări de alimentație. Anorexia, bulimia și alte tulburări de alimentație pot perturba ciclul menstrual și pot opri menstruația.

Iată când poate fi o problemă cu fazele ciclului tău menstrual și trebuie să te adresezi unui medic:

  • Nu ai avut menstruație până la vârsta de 16 ani
  • Nu ai menstruație timp de trei luni sau mai mult
  • Sângerezi mult pentru mai multe zile decât de obicei
  • Ai dureri severe în timpul menstruației
  • Ai sângerare între menstruații
  • Menstruația nu ți-a revenit în decurs de 3 luni de la oprirea pilulelor contraceptive și știi că nu ești însărcinată
  • Menstruațiile tale sunt la mai puțin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile

În concluzie, ciclul menstrual oferă informații valoroase despre sănătatea ta reproductivă. Indiferent în ce etapă a vieții te afli, este esențial să știi care sunt fazele ciclului menstrual și ce modificări apar în corpul tău în cadrul fiecărei faze. Dacă observi anumite schimbări în ciclul tău, consultă un specialist.

Citește și: 8 motive pentru care sângerezi mai puțin decât de obicei la menstruație

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.