Cât, cum și cât de des ar trebui, de fapt, să beți kombucha

Cât, cum și cât de des ar trebui, de fapt, să beți kombucha

Andreea Constantin

Dacă vreți să fiți sănătos în ziua de azi, trebuie să dedicați multă atenție menținerii hidratării și refacerii microbiomului. Aici intervine kombucha. Mulți oameni garantează pentru beneficiile pentru sănătate ale acestei băuturi, care, la fel ca matcha, a devenit o tendință de sănătate la nivel mondial în ultimii ani. Dar puțini oameni știu de fapt cât de des ar trebui să bea kombucha și când să bea kombucha pentru a profita la maximum de ea.

Kombucha este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe piață și o puteți bea în orice moment al zilei. Majoritatea experților recomandă să consumați kombucha dimineața, înainte de a lua prima masă, deoarece astfel se maximizează șansele ca bacteriile benefice din kombucha să supraviețuiască mediului acid dur din stomac. 

De asemenea, puteți bea kombucha pe tot parcursul zilei și seara, dar trebuie să țineți cont de faptul că aceasta conține puțină cofeină, așa că nu o beți prea târziu dacă sunteți sensibil la cofeină. Medicii recomandă să mențineți consumul zilnic de kombucha la 350 ml sau mai puțin și să împărțiți această cantitate în trei porții de 120 ml, luate pe parcursul zilei.

Ce este kombucha?

Chiar dacă nu are gustul potrivit, kombucha este, în esență, un ceai îndulcit fermentat cu drojdie și bacterii. Această cultură simbiotică de drojdie și bacterii se numește SCOBY și este sursa de fermentare în kombucha. Odată ce fermentarea este completă, obțineți o băutură spumoasă dulce-acrișoară plină de aminoacizi, vitamine din complexul B și puțin oțet. 

Oamenii de știință cred că kombucha a apărut pentru prima dată în China în urmă cu aproximativ două mii de ani. Alte țări nu au rămas mult timp în urmă și au adoptat, de asemenea, acum faimoasa kombucha. Primele au fost Japonia și Rusia. Țările europene, pe de altă parte, au făcut un pas înapoi și au decis să nu se grăbească, astfel că băutura nu a reușit să cucerească inimile europene până la începutul secolului XX. Astăzi, kombucha se bucură de o popularitate reînnoită în întreaga lume. 

Cum se prepară kombucha?

Kombucha tradițională se prepară folosind ceai, zahăr și o cultură SCOBY. După ce ceaiul este preparat și îndulcit, producătorii adaugă SCOBY-ul în el și îl lasă să fermenteze. În acest moment, bacteriile și drojdia încep să se hrănească cu zahărul din băutură, transformând zahărul în acid acetic. 

Perioada exactă de timp în care kombucha trebuie lăsată deoparte pentru a fermenta depinde de sezon și de nivelul de fermentare pe care vă străduiți să îl atingeți. De exemplu, pentru a obține o kombucha perfect fermentată cu un conținut scăzut de zahăr în timpul iernii, trebuie să fermentați kombucha timp de până la o lună. După cum probabil ați concluzionat deja, cu cât kombucha stă mai mult timp deoparte, cu atât va fi mai fermentată și cu atât va avea mai puțin zahăr la finalul zilei. 

Care sunt beneficiile kombucha?

Primul avantaj notabil al kombucha este nivelul ridicat de probiotice produse de procesul de fermentare. Probioticele, după cum probabil ați auzit, ajută foarte mult la digestie, putând, de asemenea, să amelioreze diareea și să echilibreze nivelul bacteriilor din intestine. Probioticele sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind extrem de benefice pentru cei care suferă de SII (sindromul colonului iritabil). Încă un alt beneficiu al probioticelor este un sistem imunitar mai puternic, ca si in cazul matcha.

Printre alte avantaje pentru sănătate, se spune că kombucha este, de asemenea, un mare ajutor în pierderea în greutate. De asemenea, reglează tensiunea arterială și scade riscul de boli de inimă, precum și de cancer. Unele persoane susțin chiar că au experimentat o reducere a căderii părului după un consum regulat de kombucha.

Niciunul dintre beneficiile menționate ale acestei băuturi nu este dovedit științific. Cu toate acestea, iubitorii de kombucha cred din toată inima în ele. Într-un fel sau altul, această băutură merită cu siguranță să fie încercată.

Dacă vă preparați singur kombucha și doriți să îi sporiți beneficiile pentru sănătate, folosiți ceai verde în loc de negru pentru a prepara băutura. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți care ne protejează celulele de îmbătrânire și de alte daune. Nu numai că ceaiul verde vă ajută organismul să ardă grăsimile în exces și să reducă riscul de boli de inimă, dar s-a dovedit că reduce și nivelul de zahăr din sânge și de colesterol.

Articolul urmator
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.