Ce boli poate ascunde durerea de șold și cum poți trata acest simptom

Ce boli poate ascunde durerea de șold și cum poți trata acest simptom

Roxana R

O durere de șold poate avea multe cauze. Înainte de a merge la medic pentru consultație, e bine să știi că locul în care apare durerea poate spune multe și despre cauza care o produce. 

Uneori, durerea de șold poate fi resimțită și în alte zone. De exemplu, o problemă care apare la articulația șoldului poate provoca o durere de burtă. Afectarea tendoanelor, ligamentelor și mușchilor din zona șoldului va duce la dureri în zona feselor și a coapselor sau chiar la dureri de spate.

Iată din ce cauze poate să apară durerea de șold!

Cauzele durerii de șold

Medicul este cel care poate stabili cauza durerii de șold, în urma analizelor și consultației. Totuși este bine să știi la ce te poți aștepta. Durerea poate să apară din cauza unor lovituri, accidentări, dar și ca urmare a unor boli. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale acestei dureri!

1. Artrita reumatoidă

Această boală este o inflamare cronică a încheieturilor, care poate afecta și organele sau vasele de sânge. Este o boală autoimună, care apare din cauză că sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile țesuturi ale organismului, scrie Mayo Clinic. Artrita reumatoidă duce în timp la inflamarea și chiar deformarea încheieturilor.

2. Osteoatrita

Este cea mai frecventă formă de artrită și afectează milioane de oameni din întreaga lume. Boala apare din cauza uzării, distrugerii cartilajului protector de la încheieturi. Cel mai des, durerea apare la șold, genunchi, mâini sau coloană. Boala nu poate fi vindecată, însă simptomele pot fi ameliorate, printr-un stil de viață activ și menținerea unei greutăți corporale normale.

3. Artrita septică

Această formă de artrită este provocată de o infecție a încheieturii. Microbii intră în sânge în urma unei răni la încheietură și declanșează această inflamare. Copiii și bătrânii sunt mai expuși la această afecțiune. Tratamentul trebuie urmat de urgență, altfel cartilajul și oasele vor fi distruse. Cel mai des, boala apare la genunchi sau la șold. De obicei, medicul va prescrie antibiotice și drenarea infecției locale prin operație sau cu ajutorul unui ac special.

4. Bursita

Este o afecțiune care apare când se inflamează sacul cu fluid care protejează o încheietură. De obicei, durerea apare la șold, la umăr sau la cot, încheieturi care sunt supuse foarte des unor mișcări repetitive.

consultatie durere de sold

5. Traumatisme ale șoldului

În această categorie intră fractura, dislocarea șoldului și tendinita. Aceasta din urmă este o inflamare a tendonului de la încheietură, provocând o durere intensă. În cazuri foarte grave, este nevoie de operație, pentru a salva tendonul rupt, însă de cele mai multe ori tendinita dispare prin tratament cu medicamente și terapie fizică.

Dislocarea șoldului este dureroasă, dar se vindecă repede, după ce medicul repune oasele și încheietura în poziția normală. În caz de fractura însă, este nevoie de operație. Riscul este mult mai mare la persoanele în vârstă, care suferă și de osteoporoză.

6. Sacroileita

Aceasta este o inflamare a articulației dintre coloana sacrală și pelvis. Afecțiunea duce la o durere puternică în zona șoldului, a spatelui și a feselor și se poate extinde inclusiv pe unul dintre picioare. Durerea este mai intensă dacă stai mult în picioare sau urci scările. Tratamentul include medicamente și terapie specializată.

7. Sciatica

Durerea se propagă de-a lungul nervului sciatic, din zona lombară spre fese și șold, chiar în jos pe un picior. De obicei, sciatica apare doar pe una din părțile corpului, nu este bilaterală. De regulă, afecțiunea apare din cauza unei hernii de disc, care afectează nervul sciatic. Deși durerea este extrem de puternică, tratamentul constă doar în medicamente de cele mai multe ori și problema dispare după câteva săptămâni.

8. Cancerul osos

Uneori, în ultimele stadii ale cancerului osos, apar dureri puternice. Iată de ce trebuie să mergi la medic pentru un diagnostic corect. Durerea de oase sau de încheieturi poate să fie provocată și de mestatazele osoase, produse de un alt cancer.

Tratamentul durerii de șold

Dacă durerea este provocată de tendinită sau osteoartrită, atunci medicul îți va recomanda medicamente antiinflamatoare și analgezice. În cazul artritei reumatoide, tratamentul va include corticosteroizi și diferite medicamente speciale, care se eliberează de la farmacie pe bază de prescripție medicală.

Și sportul te poate ajuta dacă durerea este provocată de artrită. Este bine să faci în special exerciții de întindere sau înot. De asemenea, durerea este ameliorată temporar dacă vei ține puțină gheață pe șoldul dureros, timp de 15 minute.

În cazuri grave însă, este posibil ca medicul să îți recomande operație, inclusiv înlocuirea articulației șoldului.

Iată de ce trebuie să mergi din timp la medic, dacă ai o durere de șold!

Vezi și: Ce boli poți face de la pantofi

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine
Incepe quiz
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.